Featured By: tex_admin June 26, 2018 @ 2:00pm

10 Jenis Makanan Ini Dipotong Dua, Hasilnya Sungguh Menakjubkan!

Pernah tak anda terfikir bagaimana agaknya bentuk makanan yang berada dalam kotak ataupun tin setelah dipotong dua? Adakah bila dipotong isi dalamnya akan tumpah?

Penulis nak kongsikan kepada anda tentang seorang jurugambar, Beth Galton bersama Charlotte Omnes seorang penghias makanan telah membuat sesi fotografi makanan yang dipotong dua. Menariknya semua tekstur makanan yang dipotong tidak berubah dan ianya nampak kemas! Jom kita tengok.

1. Mi segera

Foto: Bethgalton.com

Bagi mendapatkan bentuk sebegini, Beth Galton menggunakan gelatin makanan supaya sup mi segera ini menjadi keras tetapi masih mengekalkan bentuk asal.

2. Bijirin sarapan bersama susu

Foto: Bethgalton.com

Sebelum dipotong, bijirin ini telah dicampurkan cairan alkali sebelum menuangkan susu ketika mengambil gambar. Ia bagi mengelakkan tekstur makanan menjadi terlalu lembik dan rapuh.

3. Aiskrim cup

Foto: Bethgalton.com

Kepadatan aiskrim menyebabkan ia mudah untuk dipotong dan tidak perlu dicampurkan dengan apa-apa bahan.

4. Aiskrim kon

Foto: Bethgalton.com

Untuk pengetahuan anda, mengambil gambar aiskrim yang dipotong ini bukannya mudah. Ini kerana, setelah aiskrim dipotong ia harus segera diambil gambar sebelum aiskrim tersebut cair. Barulah hasilnya kemas!

5. Popcorn

Foto: Bethgalton.com

Untuk gambar ini, Galton terpaksa menggunakan Photoshop bagi mendapatkan hasil yang sempurna.

6. Ayam goreng

Foto: Bethgalton.com

Untuk memotong ayam goreng ini, isi ayam tersebut haruslah padat bagi memudahkan ia dipotong. Bagi aiskrim pula, Omnes sebagai penghias makanan mengambil inisiatif untuk menuangkan air kopi di atas aiskrim tersebut untuk mendapatkan hasil gambar yang cantik dan menarik.

7. Ayam panggang

Foto: Bethgalton.com

Sebenarnya, agak mudah untuk memotong makanan yang lebih padat seperti ayam panggang ini. Namun, pemotongan ayam panggang ini terpaksa menggunakan gergaji tajam agar potongan menjadi kemas dan sempurna.

8. Makanan tin

Foto: Bethgalton.com

Bagi makanan yang mempunyai sup, Omnes akan menambah alkali dan gelatin untuk mengelak sup tersebut tumpah selepas tin itu dipotong.

9. Sosej

Foto: Bethgalton.com

Pemotongan sosej ini perlu teliti agar nampak kemas dengan menggunakan pisau yang tajam. Untuk nampak lebih kreatif, Omnes menuangkan sos di atas sosej ketika sesi bergambar.

10. Aiskrim

Foto: Bethgalton.com

Bagi aiskrim di dalam bekas yang besar pula, ia agak sukar untuk dipotong kerana cepat cair. Teksturnya juga akan cepat cair dan merosakkan gambar jika sudah menitis ke atas meja. Sukar kan?

Sangat kreatif kan penghasilan gambar makanan yang telah dipotong dua ini? Kalau kita yang buat pasti tak menjadi, yela ia memerlukan kepakaran dan penelitian yang tinggi untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Tapi, kalau anda nak mencabar tahap kreativiti anda apa salahnya untuk mencuba kan?

Sumber: Idntimes , Bethgalton,com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 12 Jul 2021

Jenazah Benjy Dikebumikan Di Medan

Jenazah pelakon, Allahyarham Benjy yang meninggal dunia pada Ahad lalu selamat dikebumikan di Pemakaman Waqaf Pasar 4 Klambir Lima Kampung, Medan, Indonesia pada Isnin. Baca artikel berkaitan : Benjy Meninggal Dunia Di Medan Akibat Asma Difahamkan, […]

Featured Mon, 18 Nov 2019

MiyoSmart daripada Hoya bantu kanak-kanak atasi rabun jauh

Pentingnya mata mendapat cukup rehat!

Featured Thu, 18 Nov 2021

Pelakon Harry Potter Bakal Reunion Dalam Tayangan Istimewa Ulang Tahun Ke-20 Harry Potter: Return To Hogwarts

Tayangan khas filem Harry Potter iaitu Return To Hogwarts bersempena dengan ulang tahun ke-20 filem itu telah diumumkan secara rasmi pada Rabu. Tayangan istimewa ini merupakan perjumpaan semula karakter-karakter di dalam filem itu yang akan […]

Featured Fri, 28 Dec 2018
Featured Tue, 9 Jul 2019
Featured Fri, 10 May 2019
Featured Thu, 18 Mar 2021
Featured Wed, 27 Oct 2021
Featured Thu, 2 Apr 2020

| Live TV