Featured By: tex_admin June 26, 2018 @ 2:00pm

10 Jenis Makanan Ini Dipotong Dua, Hasilnya Sungguh Menakjubkan!

Pernah tak anda terfikir bagaimana agaknya bentuk makanan yang berada dalam kotak ataupun tin setelah dipotong dua? Adakah bila dipotong isi dalamnya akan tumpah?

Penulis nak kongsikan kepada anda tentang seorang jurugambar, Beth Galton bersama Charlotte Omnes seorang penghias makanan telah membuat sesi fotografi makanan yang dipotong dua. Menariknya semua tekstur makanan yang dipotong tidak berubah dan ianya nampak kemas! Jom kita tengok.

1. Mi segera

Foto: Bethgalton.com

Bagi mendapatkan bentuk sebegini, Beth Galton menggunakan gelatin makanan supaya sup mi segera ini menjadi keras tetapi masih mengekalkan bentuk asal.

2. Bijirin sarapan bersama susu

Foto: Bethgalton.com

Sebelum dipotong, bijirin ini telah dicampurkan cairan alkali sebelum menuangkan susu ketika mengambil gambar. Ia bagi mengelakkan tekstur makanan menjadi terlalu lembik dan rapuh.

3. Aiskrim cup

Foto: Bethgalton.com

Kepadatan aiskrim menyebabkan ia mudah untuk dipotong dan tidak perlu dicampurkan dengan apa-apa bahan.

4. Aiskrim kon

Foto: Bethgalton.com

Untuk pengetahuan anda, mengambil gambar aiskrim yang dipotong ini bukannya mudah. Ini kerana, setelah aiskrim dipotong ia harus segera diambil gambar sebelum aiskrim tersebut cair. Barulah hasilnya kemas!

5. Popcorn

Foto: Bethgalton.com

Untuk gambar ini, Galton terpaksa menggunakan Photoshop bagi mendapatkan hasil yang sempurna.

6. Ayam goreng

Foto: Bethgalton.com

Untuk memotong ayam goreng ini, isi ayam tersebut haruslah padat bagi memudahkan ia dipotong. Bagi aiskrim pula, Omnes sebagai penghias makanan mengambil inisiatif untuk menuangkan air kopi di atas aiskrim tersebut untuk mendapatkan hasil gambar yang cantik dan menarik.

7. Ayam panggang

Foto: Bethgalton.com

Sebenarnya, agak mudah untuk memotong makanan yang lebih padat seperti ayam panggang ini. Namun, pemotongan ayam panggang ini terpaksa menggunakan gergaji tajam agar potongan menjadi kemas dan sempurna.

8. Makanan tin

Foto: Bethgalton.com

Bagi makanan yang mempunyai sup, Omnes akan menambah alkali dan gelatin untuk mengelak sup tersebut tumpah selepas tin itu dipotong.

9. Sosej

Foto: Bethgalton.com

Pemotongan sosej ini perlu teliti agar nampak kemas dengan menggunakan pisau yang tajam. Untuk nampak lebih kreatif, Omnes menuangkan sos di atas sosej ketika sesi bergambar.

10. Aiskrim

Foto: Bethgalton.com

Bagi aiskrim di dalam bekas yang besar pula, ia agak sukar untuk dipotong kerana cepat cair. Teksturnya juga akan cepat cair dan merosakkan gambar jika sudah menitis ke atas meja. Sukar kan?

Sangat kreatif kan penghasilan gambar makanan yang telah dipotong dua ini? Kalau kita yang buat pasti tak menjadi, yela ia memerlukan kepakaran dan penelitian yang tinggi untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Tapi, kalau anda nak mencabar tahap kreativiti anda apa salahnya untuk mencuba kan?

Sumber: Idntimes , Bethgalton,com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 18 Aug 2022
Featured Fri, 5 Nov 2021

Dendam Penunggu Bawa Mesej Tentang Anti-Buli

Dendam Penunggu merupakan filem original pertama dibawah tonton CINEMA mengisahkan tentang lima orang pelajar baharu di Kolej Kebangsaan Malaya yang menemukan rahsia-rahsia gelap yang menghantui sekolah mereka. Pada masa yang sama, pelajar-pelajar ini juga menghadapi

Featured Mon, 31 Jan 2022

Tahniah! Neelofa Selamat Melahirkan Baby Boy

Tak sabar nak tengok baby boy Lofa!

Featured Wed, 4 Aug 2021

Pandelela Layak Ke Pusingan Separuh Akhir Tokyo Olimpik, Menanti Debaran Akhir Esok

Ratu terjun negara, Pandelela Rinong sekali lagi berjaya mengharumkan nama Malaysia apabila layak menduduki tempat ke-18 pada saingan kelayakan pusingan separuh akhir 10 meter (m) platform individu wanita Sukan Olimpik yang berlangsung sebentar tadi. Pandelela

Featured Fri, 19 Aug 2022

Gara-Gara Muka Tertutup Dengan Kain Lampin, Bayi Berusia 4 Bulan Temui Ajal

Allahuakbar sedihnya… Apapun salam takziah untuk keluarga mangsa 🥀

Featured Wed, 31 Oct 2018

12 Benda Yang Sentiasa Perlu Ada Di Rumah Anda Untuk Saat-Saat Kecemasan

Jika anda dah bersedia, anda boleh hadapi segala cabaran dengan mudah.

familuv Tue, 31 Dec 2019

| Live TV