Featured By: Nani Ramlee January 10, 2018 @ 12:27pm

10 sebab travel buat anda lebih bahagia

Berkembangnya syarikat penerbangan tambang murah Air Asia membuatkan travel perlahan-lahan menjadi satu budaya dan gaya hidup masyarakat kita.

Sama ada bercuti untuk bertemu keluarga di kampung, atau melepaskan lelah kerja seketika, travel sebenarnya bermanfaat kepada diri sendiri dari segi kesihatan mental. Kami nyatakan 10 sebab kenapa:

  1. Keyakinan bila berdepan situasi tak diduga

Ada ketika semasa bercuti, kita akan berhadapan dengan situasi yang tak terjangka. Mahu atau tidak solusi paling efektif diperlukan dalam masa singkat, menjadikan kita lebih bersedia dan yakin di masa depan.

  1. Sebarkan kebahagiaan

Layanan mesra masyarakat tempatan kepada pelancong, senyuman manis di mana sahaja destinasi tumpuan pelancong dan tindak-tanduk menyenangkan semestinya akan menjadi kenangan manis buat mereka yang melihat dunia.

  1. Lebih menghargai keluarga dan rumah

Berjauhan daripada keluarga, teman rapat dan rumah membuatkan kita lebih menghargai ketiga-tiga aspek penting kehidupan ini. Bak kata pujangga ‘Absence makes the heart grow fonder’, pengalaman travel menjadikan kita lebih bersyukur dengan asal-usul sendiri.

  1. Menjalin persahabatan baru

Mengenali kawan baru ketika travel lebih senang apalagi jika berkelana berseorangan. Tuntutan untuk ke sana ke mari di tempat asing memerlukan interaksi dengan masyarakat tempatan sekaligus mencipta bibit persahabatan baru.

  1. Detox dari media sosial

Dengan liputan terhad dari Internet, sesekali bagus juga berehat daripada berkepit dengan gajet. Nikmatilah setiap detik berharga ketika melancong untuk meneliti setiap lokasi menarik dan budaya tempatan yang nyata berbeza dengan tanah air.

  1. Mendapat ‘me’ time

Travel juga memberi ruang dan masa untuk diri sendiri setelah bertungkus-lumus seharian di tempat kerja. Dos ‘me’ time melegakan tekanan dan stress dan memberi tempoh bertenang untuk dipraktikkan di rumah kelak.

  1. Belajarlah di mana sahaja

Belajar masak makanan Thai atau belajar bercakap bahasa asing, travel memberi anda lebih sebab untuk meneroka potensi diri dengan lebih mendalam. Belajar membuat otak kita bekerja lebih aktif lalu meningkatkan tahap kegembiraan.

  1. Jadi lebih menarik

Travel mencetuskan banyak cerita-cerita lucu, pelik dan tidak dapat dilupakan, yang membuatkan anda punya 1001 kenangan untuk diceritakan semula di masa depan. Buat orang tergelak adalah cara senang untuk meningkatkan keyakinan diri, jadi bertahanlah dengan kenangan lucu ketika bercuti anda itu.

  1. Pengalaman baru jadi kenangan

Untuk kebanyakan orang, bercuti bermakna semuanya tentang pengalaman baru. Setelah bertahun-tahun, melihat kembali gambar di Instagram, pastinya rasa bersyukur hadir kerana telah sampai di sesuatu tempat yang indah bersama teman atau yang tersayang.

  1. Manfaat jangka masa panjang

Selain membuatkan anda gembira dalam jangka masa pendek, travel juga akan membuat anda lebih bersyukur, relaks dan bahagia dalam jangka masa panjang. Memori dan skill diperoleh seperti keyakinan, minda terbuka dan kawan-kawan dan perspektif lebih luas, inilah yang membuatkan manusia ‘ketagih’ untuk terus travel.

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid
AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 21 May 2020

Ubah ruang tamu kepada ruang kerja, hasilnya amat mengagumkan

Kerja lebih lancar, mutu pun terpelihara

Featured Fri, 7 Sep 2018

Sila ‘Nangis’ Banyak Kali Kalau Nak Dapatkan Manfaat Ini

Air mata mengandungi cairan lysozyme yang mampu membunuh bakteria hingga 59%.

Featured Mon, 27 Aug 2018

Anak Alami Keracunan Makanan? Ini Yang Perlu Ibu Bapa Lakukan

Keracunan makanan masih boleh berlaku walaupun anda sendiri yang memasak makanan tersebut.

Featured Fri, 8 May 2020
Featured Wed, 11 Jul 2018

Miliki Satu Ijazah, Dua Ijazah Sarjana Dan PHD, Tabik Buat Soo Wincci!

Pelakon dan penyanyi Soo Wincci teruja untuk menerima Ijazah Sarjana keduanya di Berklee Valencia Campus.

Featured Thu, 26 Mar 2020
Featured Fri, 21 Feb 2020
Featured Thu, 8 Mar 2018

3 Jutawan Jelita Malaysia Yang Sukses Dalam Bidang Fesyen & Kecantikan

Sempena sambutan Hari Wanita Sedunia yang diraikan setiap 8 Mac, Hijab & Heels menampilkan lima wanita yang bergelar jutawan di Malaysia serta sukses dalam bidang fesyen dan kecantikan.

Featured Mon, 22 Feb 2021

9 Tahun Nikahi Gadis Korea, Jehan Miskin Akhirnya Bergelar Bapa

Tahniah diucapkan buat pelakon kacak Jehan Miskin dan isteri Julie Camelia Rhee yang selamat menyambut kehadiran cahaya mata pertama mereka pada 20 Februari lalu. Menerusi laman Instagram miliknya, Jehan memuat naik beberapa keping foto bersama […]

Featured Fri, 10 Apr 2020

| Live TV