Eat Travel By: Ad Ops August 7, 2018 @ 1:30pm

11 Perkara Yang Anda Perlu Buat Sebelum Anda Pergi Bercuti

Ooooh! Tak sabarnya! Dah lama mengidam nak pergi bercuti panjang, akhirnya tercapai juga impian.

Jika anda berada dalam situasi sebegini, mesti seronok, kan? Tapi sebelum anda berangkat, ada beberapa perkara penting yang anda perlu settle dulu.

1. Beritahu syarikat kad kredit anda

Supaya kad kredit anda boleh dipakai ketika anda melancong, syarikat kad kredit anda perlu tahu tentang perancangan anda. Call saja, lagi cepat untuk settle.

“Pastikan juga yang anda ada kredit yang mencukupi dalam kad anda,” kata Tammy Levent, CEO syarikat Elite Travel Management Group.

2. Hubungi syarikat telekomunikasi anda

Adakah anda akan melancong ke luar negara? Rujuk kepada syarikat telekomunikasi anda untuk mendapatkan pelan termurah yang membolehkan anda membuat panggilan, menghantar mesej dan melayari Internet.

3. Beritahu syarikat sistem sekuriti untuk rumah anda

Jika anda akan tiada di rumah selama 2 minggu atau lebih, anda boleh saja alert pihak polis atau pengawal di tempat anda. Jika boleh, mereka mungkin akan membuat lebih banyak rondaan di sekitar rumah anda.

4. Sahkan semua tempahan anda

Foto: blog.cleartrip.com

Check semua tempahan yang anda dah buat: penerbangan, hotel, kereta sewa, restoran, tempat pelancongan dan apa saja servis yang anda cadang untuk gunakan. Paling tak best kalau ada berita buruk di kaunter check-in.

Jika anda ada printer, tak salah kalau anda print semua surat pengesahan. Jika tak ada, tuliskan nombor pengesahan serta nombor telefon servis khidmat pelanggan ke atas satu kertas. Simpan kertas ini di dalam dompet atau beg tangan.

5. Buat bayaran awal untuk bil yang perlu dibayar ketika anda sedang bercuti

Supaya tak dikenakan denda lewat bayaran, pastikan kesemua bil bulanan seperti untuk kad kredit, sewa rumah dan bil elektrik telah dibayar on time.

6. Semak cuaca destinasi anda

Bunyi macam obvious, tapi ramai pelancong terlupa. Check dulu ramalan cuaca di destinasi percutian anda, dan pack pakaian dengan sewajarnya.

7. Makan, buang atau berikan bahan makanan kepada orang lain

Paling tak syok bila kita balik bercuti, peti ais kita busuk kerana ada bahan makanan lama. Jadi pastikan ia tak mengandungi makanan yang boleh reput sementara anda tiada di rumah. Selain itu, buang sampah supaya tak ada ulat atau lalat yang kerumun.

8. Kongsikan jadual perjalanan anda kepada rakan atau ahli keluarga

Foto: runwaymarina.com

Emergency contact anda perlu ada satu salinan, kata Tammy.

9. Bersihkan wallet anda

Buangkan benda-benda yang tak diperlukan untuk percutian ini, seperti resit-resit lama, membership card atau gift card. Buat berat saja!

10. Sekatkan penghantaran surat ke rumah anda

Ini penting jika rumah anda tidak berpenghuni untuk lebih daripada 2 hari, kata Tammy. Ataupun anda boleh minta jiran anda untuk ambilkan daripada posmen sampailah anda pulang.

11. Bawa masuk perabot outdoor

Jangan biarkan apa-apa barangan atau perabot luar rumah (seperti bangku atau kusyen) tak terjaga, terutamanya barang yang ringan yang pencuri mudah ambil.

Hati-hati, ya!

Sumber: Travel And Leisure

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 20 Jun 2018

Resipi Mudah Mac & Cheese Ini Gunakan 3 Bahan Saja Tapi Hasilnya Gerenti Menyelerakan!

Cuba bayangkan anda makan mac & cheese panas-panas… fuuuh!

Featured Fri, 19 Oct 2018
Featured Mon, 16 Dec 2019

Kisah hidup Tengku Permaisuri Norashikin dibukukan

Kongsi pengalaman tahun pertama di istana

Featured Tue, 9 Jul 2019
Eat Travel Wed, 22 Apr 2020
Eat Travel Wed, 6 Jun 2018

Nak Tahu Kelazatan Rendang Landak? Jom Ke Restoran Lembah Bernam

Anda penggemar makanan esortik atau berani mencuba sesuatu yang baru? Jika anda seorang yang thrill dalam meneroka makanan esortik, Restoran Lembah Bernam, Sekinchan ini adalah lokasi yang menepati citarasa anda.

Featured Thu, 15 Nov 2018
Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Featured Tue, 22 Jun 2021

Kebenaran Rentas Negeri 2021 Dijangka Bermula Pada…

Berdasarkan statistik yang dikongsikan di laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) pada Isnin, Malaysia kini telah mencapai tahap 100 peratus sasaran vaksinasi di Selangor dan Putrajaya. Justeru, ramai yang mempersoalkan mengenai kebenaran […]

| Live TV