Featured By: tex_admin December 24, 2018 @ 1:00pm

12 Jenis Ubat Yang Wajib Anda Simpan Di Rumah

Penulis percaya, anda pasti mengalami situasi ‘menunggu’ yang lama apabila ingin mendapatkan rawatan di hospital kerajaan kan?

Kalau pergi ke klinik-klinik swasta memanglah cepat tapi, bayarannya memang boleh dikatakan mahal jugalah bagi mereka yang mungkin tidak berkemampuan!

Menurut perkongsian oleh seorang Pegawai Perubatan Kecemasan, Dr. Asmi Syabil, faktor utama yang menyebabkan kesesakan di Jabatan Kecemasan hospital kerajaan adalah apabila pesakit datang untuk mendapatkan rawatan bagi perkara-perkara yang bukan kecemasan, yang mana rawatan tersebut boleh didapati di klinik-klinik kesihatan atau jabatan pesakit luar. Antaranya seperti:

  • Demam
  • Batuk
  • Selsema
  • Cirit-birit
  • Gatal-gatal badan
  • Muntah
  • Sakit perut
  • Pening
  • Sakit kepala

Jadi, sekiranya anda mengalami sakit-sakit seperti di atas, tak perlu pergi ke hospital kerajaan. Anda boleh saja membeli ubat-ubatan yang sering diberikan oleh doktor di farmasi berdekatan. Kecuali, jika anda betul-betul berada dalam tahap kecemasan barulah rujuk ke hospital ya!

Melalui posting Dr. Asmi juga telah berkongsikan beberapa jenis ubat yang perlu anda simpan di rumah dan boleh dimakan ketika ada berasa tidak sihat. Jom semak!

1. Paracetamol 500mg (Panadol)

Penulis yakin, anda semua kenal jenis ubat ini kan? Ia boleh diambil jika anda mengalami demam ataupun sebagai ubat tahan sakit yang ringan seperti sakit kepala dan sebagainya.

Dos disyorkan : 2 biji (sekali makan) tiga kali sehari. Jangan melebihi 8 biji sehari.

2. Loratadine 10mg

Ubat ini adalah dalam kategori antihistamin yang sering digunakan untuk mengurangkan gejala alahan, gatal-gatal, mata berair atau bahasa mudahnya resdung. Dos disyorkan adalah 1 biji sekali sehari.

3. Chlorpeniramine 4mg (Piriton)

Bagi anda yang kerap berjumpa doktor untuk gejala seperti selesema dan alahan mesti dah kenal dengan ubat jenis ini kan? Untuk pengetahuan anda, ubat ini juga seperti Loratadine dalam kumpulan antihistamin dan digunakan untuk mengurangkan gejala yang sama.

Ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk. Elakkan pemanduan atau mengendalikan mesin bagi anda yang bekerja sekiranya mengambil ubat ini. Dos disyorkan adalah 1 biji, 3 kali sehari.

4. Diclofenac sodium 50mg (Voltoren)

Ubat ini adalah untuk tahan sakit atau radang. Ia sering digunakan untuk mengurangkan keradangan atau kesakitan yang tidak surut walaupun sudah menggunakan paracetamol.

Dos yang disyorkan adalah 1 biji, 3 kali sehari (bagi kesakitan berterusan) atau sebiji sekali apabila perlu. Elakkan pengambilan ubat ini ketika perut kosong atau bagi mereka yang ada gastrik.

5. Metoclopramide HCl 10 mg (Maxolon)

Ubat ini adalah untuk gejala seperti loya dan muntah dan boleh digunakan ketika mengalami migraine. Biasanya, bagi ibu-ibu mengandung yang mengalami gejala loya dan muntah di awal kehamilan juga selalu diberikan sebagai rawatan. Dos disyorkan adalah 1 biji, 3 kali sehari atau sebiji sekali apabila perlu.

6. Buscopan 10mg

Jenis ubat ini pula untuk mengurangkan sakit perut terutamanya yang memula-mulas atau kekejangan perut dan sakit batu karang. Dos disyorkan adalah 1 biji, 3 kali sehari atau sebiji sekali apabila perlu.

7. Ranitidine 150mg (Zantac)

Ubat ini biasanya digunakan untuk mengurangkan rasa sakit perut terutamannya bagi mereka yang mempunyai masalah ulser perut, gastrik dan juga GERD. Ubat ini bertindak untuk mengurangkan rembesan asid di dalam perut. Dos disyorkan adalah 1 biji, 2 kali sehari. 

8. Diphenoxylate + atropine sulphate (Lomotil)

Ubat ini untuk mengurangkan gejala cirit-birit yang disebabkan keracunan makanan. Dos disyorkan adalah 1 biji, 3 kali sehari atau sebiji sekali apabila perlu.

9. Activated charcoal 250mg

Sama seperti Lomotil, ubat ini juga digunakan untuk mengurangkan cirit-birit. Dos disyorkan adalah 1 biji, 3 kali sehari.

10. Oral Rehydration Salt (ORS)

Sebenarnya, badan kita memerlukan garam galian seperti sodium dan potasium untuk berfungsi dengan baik. Garam galian ini boleh berkurangan akibat dehidrasi apabila kita mengalami cirit-birit yang berterusan.

Jadi, ORS ini sering disarankan oleh para doktor untuk mereka yang mengalami cirit-birit bagi menggantikan kembali garam galian yang telah hilang daripada badan agar fungsi tubuh badan tidak terjejas.

11. Mist magnesium trisilicate (MMT)

Ubat ini sama fungsinya seperti Gaviscon yang selalu anda lihat di kaca televisyen! Ubat ini bertindak untuk mengurangkan pedih ulu hati akibat daripada ketidakhadaman.

Anda perlu ambil ubat ini sebelum makan dan pastikan anda tidak menjamah apa-apa makanan atau minuman selama 15 minit selepas mengambil ubat ini. Dos disyorkan adalah 15 ml, 3 kali sehari.

12. Breacol – Cough syrup

Ubat ini untuk melegakan batuk dan ia boleh didapati di mana-mana saja farmasi.

Kan senang kalau dah ada simpan semua jenis ubat-ubat ini, bila rasa sakit tak perlu pergi ke hospital. Anda juga perlu peka jika mengalami alahan apabila mengambil ubat-ubatan yang telah disenaraikan ini segeralah berjumpa doktor!

Sumber: Dr. Asmi Syabil

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 9 Jan 2019

Penggunaan pemanis tiruan tidak menyumbang kepada pengurangan berat badan

Menurut kajian semula, pemanis ini dan gula tidak banyak bezanya.

Featured Mon, 2 Aug 2021

RIPPLE Kini Dikenali Media Prima Audio

Platform radio Media Prima, RIPPLE kini ditukar nama kepada Media Prima Audio atau MPA bersempena penjenamaan semulanya untuk tampil kompetitif serta hala tuju lebih strategik. Penjenamaan baharu terbabit dilakukan dalam misi menjadikan industri penyiaran radio […]

Eat Travel Mon, 12 Nov 2018
Featured Tue, 22 May 2018

3 Selebriti Wanita Ini Kongsi Tip Untuk Kekal Bertenaga Sepanjang Bulan Ramadan

Ikuti cara pemakanan selebriti ini untuk kekal bertenanga di bulan puasa.

Featured Tue, 27 Apr 2021

Pelakon Dan Pelawak Lee Kwang Soo Tinggalkan Running Man Selepas 11 Tahun

Selebriti terkenal Korea, Lee Kwang Soo mengumumkan berita menyedihkan buat ramai peminat rancangan realiti, Running Man. Menerusi agensi Lee Kwang Soo, King Kong by Starship dalam satu kenyataan rasmi telah mengesahkan khabar angin bahawa bintangnya, […]

Featured Thu, 8 Jul 2021

MKN Diharap Terus Tutup Ekonomi, Industri Non Essential Lepas Tamat PKPD

Majlis Keselamatan Negara (MKN) diharap terus menutup sektor ekonomi dan industri yang telah ditetapkan sehingga Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) tamat di banyak daerah di negeri Selangor. Menurut Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari perkara […]

Featured Mon, 14 Mar 2022
Featured Wed, 8 Apr 2020

Elak jangkitan COVID-19 antara manusia dengan haiwan peliharaan

KKM bekerjasama dengan Jabatan Veterinar

| Live TV