Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Bibi Ramli March 14, 2018 @ 9:51pm

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada memakai cermin mata. Yelah, macam mana nak menggayakan wajah dengan eye makeup kalau mata terhadang di sebalik kaca mata, kan?

No! Kalau anda memakai cermin mata, tak bermakna anda tak boleh melaram.

Foto: makeup.allwomenstalk.com

Ini tips makeup mata untuk wanita-wanita yang bercermin mata.

1. Pakai eyeliner biru navy atau burgundy. Kalau ia berkilat, lagi bagus.

Eyeliner hitam mungkin akan nampak terlalu berat di sebalik kanta mata. Warna biru atau burgundy boleh menyerikan lagi mata anda dan ia juga sesuai untuk semua warna kulit. Anda juga akan nampak lebih trendy.

2. Jangan pakai eyeshadow berwarna gelap.

Sebaliknya guna eyeliner warna panas seperti plum dan comotkan sedikit di lash line anda untuk memberi ilusi seksi dan dramatik tapi tak berlebihan.

3. Gunakan pelembap yang tinted untuk hilangkan kesan merah di atas hidung.

Bila anda tanggalkan cermin mata, mesti ada kesan merah di nose bridge (atau jambatan hidung) anda. Letakkan je BB Cream atau foundation di bahagian itu supaya kesannya tak nampak sangat.

4. Sapukan foundation berlebihan dengan kertas minyak untuk muka

Kadangkala foundation di muka itu tebal sangat sampai terkena pada kanta mata. Inilah sebab kenapa anda perlu sapu-sapu dulu muka anda dengan oil-control film atau tisu setelah siap bersolek. Kalau tak pun, pakai lapisan foundation yang nipis. Selepas memakai foundation, pakai bedak supaya cermin mata anda tak melekat pada kulit muka disebabkan foundation itu.

5. Lentikkan bulu mata supaya tak terkena pada kanta mata bila mata anda berkedip.

Sebelum mengenakan mascara, guna eyelash curler untuk lentikkan bulu mata anda. Pastikan anda kepit bulu mata anda betul-betul di dasarnya tau. Barulah ia lentik ke atas!

6. Tebalkan mascara di bahagian dasarnya, bukan bahagian hujung.

Pakaikan satu lapisan mascara macam biasa. Untuk lapisan kedua, fokus kepada bahagian dasarnya je. Kalau bahagian hujungnya tebal, nanti bulu mata anda akan terasa berat dan terkena pada kanta mata.

7. Kalau nak pakai eyeshadow, pilih warna terang.

Kalau anda pakai eyeshadow yang nampak dramatik, nanti bahagian mata anda nampak terlalu heavy. Jadi jika anda lebih gemarkan eyeshadow daripada eyeliner, pakai warna neutral seperti rose gold. Sapukannya serata kelopak mata dan blend di bahagian bucunya.

8. Jangan lupa pakai concealer di bahagian bawah mata.

Anda mungkin ingat cermin mata anda akan sorok dark circles anda, tapi kanta mata itu sebenarnya boleh membuatkannya nampak lagi besar dan jelas. Dab concealer ke atas kulit dengan jari dan pakai bedak juga lepas tu.

9. Jangan lupa bentukkan bulu kening.

Orang lain mungkin takkan nampak bulu kening anda kerana ia tersorok sikit di belakang bingkai kaca mata anda. Tapi anda perlu pakai juga eyebrow liner! Bulu kening anda akan membantu beri bentuk kepada muka. Barulah makeup anda betul-betul lengkap!

10. Biarkan bingkai kaca mata anda tentukan warna makeup mata.

Kalau bingkai anda berwarna hitam, anda bolehlah pakai eyeliner atau eyeshadow warna apa-apa pun. Kalau tak, anda boleh cuba warna gangsa atau coklat gelap. Untuk bingkai tortoise shell, pilih salah satu daripada warnanya supaya mata anda nampak lebih lembut. Apa-apa pun, pastikan eyeliner tu dipakai sedekat yang mungkin dengan lash line anda.

11. Bila tak pasti style apa yang sesuai, gunakan style cat eye.

Anda boleh eksperimen dengan teknik eyeliner ni. Kalau bingkai anda tebal, anda boleh lebihkan lagi lentikan teknik cat eye tu. Dengan ini, barulah kedua-duanya seimbang. Kalau cermin mata anda tak berbingkai, gunakan teknik double winged line.

12. Lengkapkan rupa anda dengan warna lipstick yang bold

Sekali lagi, balance memang penting. Cermin mata yang tebal, bila dipasangkan dengan lipstick berwarna merah terang atau hot pink, akan membuatkan rupa anda nampak lebih chic.

Sumber: www.cosmopolitan.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 7 May 2018

Ikuti Tip-Tip Fesyen Ini Ketika Hendak Ke Sesi Temuduga Kerja

penampilan anda tersangatlah penting jika anda ingin mendapatkan pekerjaan impian anda.

Featured Sat, 6 Oct 2018

Permainan ‘Di Mana Najib’ Di Google Play Store Sentuh Sensitiviti Malaysia?

Permainan mudah alih percuma ini menampilkan mantan perdana menteri Malaysia dalam lensa sindiran untuk melihat dakwaan yang mengelilingi Najib.

Featured Wed, 30 Oct 2019
Featured Sun, 14 Jun 2020
Oh Lawa Mon, 16 Apr 2018

Trend Dandanan Rambut Terbaru Diinspirasikan Oleh Bunga Ros, Kreatif Sungguh!

Salah seorang hairstylist yang genius ini telah mencipta satu trend rambut terbaru yang berjaya memukau semua peminat stail rambut moden.

familuv Thu, 12 Jul 2018
Oh Lawa Mon, 15 Jul 2019
Featured Wed, 31 Jan 2018

THE MOST WANTED HIJABISTA DI MALAYSIA

Norhadiani Baharom Hola to all hijabi dan hijabista in the world! Be proud of yourself kerana esok adalah hari yang indah buat kalian dimana berlangsungnya sambutan World Hijab Day (WHD) kali ke-6. Acara tahunan bertitik-tolak […]

Featured Fri, 10 Apr 2020

Tempoh PKP dilanjutkan sehingga 28 April

Fasa tiga bermula 15 April 2020

Oh Lawa Thu, 6 Dec 2018

| Live TV