Featured By: Ad Ops March 14, 2018 @ 9:51pm

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada memakai cermin mata. Yelah, macam mana nak menggayakan wajah dengan eye makeup kalau mata terhadang di sebalik kaca mata, kan?

No! Kalau anda memakai cermin mata, tak bermakna anda tak boleh melaram.

Foto: makeup.allwomenstalk.com

Ini tips makeup mata untuk wanita-wanita yang bercermin mata.

1. Pakai eyeliner biru navy atau burgundy. Kalau ia berkilat, lagi bagus.

Eyeliner hitam mungkin akan nampak terlalu berat di sebalik kanta mata. Warna biru atau burgundy boleh menyerikan lagi mata anda dan ia juga sesuai untuk semua warna kulit. Anda juga akan nampak lebih trendy.

2. Jangan pakai eyeshadow berwarna gelap.

Sebaliknya guna eyeliner warna panas seperti plum dan comotkan sedikit di lash line anda untuk memberi ilusi seksi dan dramatik tapi tak berlebihan.

3. Gunakan pelembap yang tinted untuk hilangkan kesan merah di atas hidung.

Bila anda tanggalkan cermin mata, mesti ada kesan merah di nose bridge (atau jambatan hidung) anda. Letakkan je BB Cream atau foundation di bahagian itu supaya kesannya tak nampak sangat.

4. Sapukan foundation berlebihan dengan kertas minyak untuk muka

Kadangkala foundation di muka itu tebal sangat sampai terkena pada kanta mata. Inilah sebab kenapa anda perlu sapu-sapu dulu muka anda dengan oil-control film atau tisu setelah siap bersolek. Kalau tak pun, pakai lapisan foundation yang nipis. Selepas memakai foundation, pakai bedak supaya cermin mata anda tak melekat pada kulit muka disebabkan foundation itu.

5. Lentikkan bulu mata supaya tak terkena pada kanta mata bila mata anda berkedip.

Sebelum mengenakan mascara, guna eyelash curler untuk lentikkan bulu mata anda. Pastikan anda kepit bulu mata anda betul-betul di dasarnya tau. Barulah ia lentik ke atas!

6. Tebalkan mascara di bahagian dasarnya, bukan bahagian hujung.

Pakaikan satu lapisan mascara macam biasa. Untuk lapisan kedua, fokus kepada bahagian dasarnya je. Kalau bahagian hujungnya tebal, nanti bulu mata anda akan terasa berat dan terkena pada kanta mata.

7. Kalau nak pakai eyeshadow, pilih warna terang.

Kalau anda pakai eyeshadow yang nampak dramatik, nanti bahagian mata anda nampak terlalu heavy. Jadi jika anda lebih gemarkan eyeshadow daripada eyeliner, pakai warna neutral seperti rose gold. Sapukannya serata kelopak mata dan blend di bahagian bucunya.

8. Jangan lupa pakai concealer di bahagian bawah mata.

Anda mungkin ingat cermin mata anda akan sorok dark circles anda, tapi kanta mata itu sebenarnya boleh membuatkannya nampak lagi besar dan jelas. Dab concealer ke atas kulit dengan jari dan pakai bedak juga lepas tu.

9. Jangan lupa bentukkan bulu kening.

Orang lain mungkin takkan nampak bulu kening anda kerana ia tersorok sikit di belakang bingkai kaca mata anda. Tapi anda perlu pakai juga eyebrow liner! Bulu kening anda akan membantu beri bentuk kepada muka. Barulah makeup anda betul-betul lengkap!

10. Biarkan bingkai kaca mata anda tentukan warna makeup mata.

Kalau bingkai anda berwarna hitam, anda bolehlah pakai eyeliner atau eyeshadow warna apa-apa pun. Kalau tak, anda boleh cuba warna gangsa atau coklat gelap. Untuk bingkai tortoise shell, pilih salah satu daripada warnanya supaya mata anda nampak lebih lembut. Apa-apa pun, pastikan eyeliner tu dipakai sedekat yang mungkin dengan lash line anda.

11. Bila tak pasti style apa yang sesuai, gunakan style cat eye.

Anda boleh eksperimen dengan teknik eyeliner ni. Kalau bingkai anda tebal, anda boleh lebihkan lagi lentikan teknik cat eye tu. Dengan ini, barulah kedua-duanya seimbang. Kalau cermin mata anda tak berbingkai, gunakan teknik double winged line.

12. Lengkapkan rupa anda dengan warna lipstick yang bold

Sekali lagi, balance memang penting. Cermin mata yang tebal, bila dipasangkan dengan lipstick berwarna merah terang atau hot pink, akan membuatkan rupa anda nampak lebih chic.

Sumber: www.cosmopolitan.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Thu, 11 Oct 2018

Label Norish Kareem Couture Bakal Membuka Rumah Fesyennya Di London November Ini

Norish Kareem tawar peluang kepada pereka fesyen tempatan untuk menempatkan koleksi mereka di London.

Eat Travel Mon, 19 Nov 2018
Oh Lawa Mon, 14 May 2018

Emak Borek Anak Rintik, Lima Remaja Ini Mewarisi Genetik Supermodel Ibu Mereka

Mewarisi kejelitaan ibu masing-masing, perjalanan hidup lima gadis cantik ini bagai sudah tertulis untuk menjadi supermodel sebagaimana kegemilangan pernah dicipta ibu mereka di pentas peragaan.

Featured Mon, 8 Feb 2021

Pengisian Borang Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Secara Percuma – LHDN

Apa sahaja sanggup dilakukan demi kepentingan sendiri. Jangan sebar berita palsu!

Featured Mon, 12 Nov 2018
Featured Mon, 31 May 2021

Orang Ramai Tidak Boleh Pilih Jenis Vaksin -Khairy Jamaluddin

Bagi mempercepatkan proses pemberian vaksin, Kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan orang ramai memilih jenis vaksin dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin berkata sebelum ini kerajaan bercadang untuk memberikan kebebasakan kepada orang […]

Oh Lawa Wed, 12 Sep 2018
Featured Tue, 13 Jul 2021

“Ada Ibu Bapa Yang Tak Mampu Beli..”- Umie Aida Mohon Sumbangan Baju Pesakit Buat Kanak-Kanak Di IJN

Pelakon jelita, Datin Seri Paduka Umie Aida  meminta bantuan orang ramai yang mempunyai pakaian kanak-kanak terpakai berusia antara dua hingga lima tahun untuk memberi sumbangan  kepada pesakit kanak-kanak di wad Pediatrik Institut Jantung Negara (IJN). […]

Acara Wed, 18 Jul 2018

Gaya Classy Selebriti Di Malam Tayangan Perdana Filem Pulang

Lensa kamera turut tertumpu pada himpunan fesyen yang diperagakan selebriti yang hadir.

| Live TV