Eat Travel By: Ad Ops July 16, 2019 @ 10:00am

17 foto mengapa Hoi An di Vietnam dipilih bandar terbaik dunia 2019

Pernahkah anda melancong ke Vietnam? Destinasi popular yang sering dikunjungi pelancong di negara indah itu antaranya Ho Chi Minh, Hanoi dan Halong Bay.

Satu lagi destinasi yang kian mendapat perhatian ialah Hoi An. Bukan Hanoi ya, tetapi Hoi An!

Bandar kecil ini dipilih sebagai bandar terbaik di dunia oleh pembaca laman web pelancongan Travel + Leisure bagi bancian tahunannya yang ke-24.

Daripada tempat kelapan tahun lalu, Hoi An merampas takhta yang sebelum ini dipegang San Miguel de Allende, sebuah bandar di Mexico yang kini menduduki tempat kedua.

Jadi apakah yang menarik di Hoi An ini? Tengok gambar-gambar di bawah ini.

Foto: Shutterstock/Judyta Jastrzebska

Reka bentuk bandar berwarna ini rata-ratanya terpelihara, seolah-olah ‘tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.’

Jalan-jalannya sesuai untuk pejalan kaki dan Hoi An dianggap sebagai antara bandar yang paling selamat di Asia.

Menurut seorang pengunjung, bahagian dalam bandar ini dihadkan kepada kereta dan anda hanya boleh berjalan kaki ke tengah-tengah kawasan kedai dan pasar dengan mudah.

Foto: Shutterstock/Tang Trung Kien

Antara catatan pengundi, aktiviti membeli-belah di sini juga sangat memuaskan kerana semuanya boleh ditempah mengikut cita rasa anda. Contohnya, anda boleh menempah sehelai gaun atau three-piece suit. Harganya juga amat berpatutan!

Foto: Shutterstock/CCinar

Di pasarnya pula, anda boleh membeli pelbagai barangan segar dan eksotik.

Pilihan makanannya juga mengagumkan. Antara makanan yang perlu anda cuba ialah popiah yang dibuat dengan ramuan segar. Tampak sedap, kan?

Foto: Shutterstock/Tang Trung Kien

Jangan risau, di sini ada pilihan vegetarian atau vegan juga.

Pada waktu malam pula, jangan lupa singgah di pasar malamnya yang dihiasi dengan lampu berwarna-warni. Abadikan gambar untuk Instagram anda! 

Foto: Shutterstock/newroadboy

Lokasinyanya yang terletak di tepi sungai Thu Bon membuatkan suasana Hoi An ini tenang dan aman. Bak kata orang, sejuk mata memandang!

Foto: Shutterstock/Tang Trung Kien

Pada masa tertentu dalam setahun, kawasan perairan di Hoi An dipenuhi dengan pokok teratai yang berwarna terang. Hebat sekali! 

Foto: Shutterstock/saravutpics

Anda juga boleh menyewa basikal untuk harga lebih kurang RM5 sehari. Boleh dikatakan semua benda di bandar ini memang murah.

Foto: Shutterstock/saravutpics

Selain itu, anda juga boleh mengikuti jelajah ‘bakul’ melalui hutan paya kelapa sawit di perkampungan Cam Thanh.

Foto: Shutterstock/Hien Phung Thu

Menarik, kan? Memang macam bakul!

Foto: bookmundi.com

Di Hoi An, kebanyakan lelaki bekerja sebagai nelayan yang mencari rezeki di laut, malah industri ini turut menjadi antara tarikan pelancongan.

Foto: Shutterstock/Nguyen Quang Ngoc Tonkin

Cara tradisional bagi menangkap ikan di sini sesuatu yang memukau pandangan dan pengunjung boleh belajar teknik-tekniknya.

Foto: Shutterstock/Thampitakkull Jakkree

Anda boleh ikut gaya orang tempatan dengan pergi ke pasar sebaik sahaja matahari terbit.

Foto: Shutterstock/Jimmy Tran

Ataupun tunggu hingga matahari hampir terbenam untuk menikmati pemandangan yang mengancam.

Foto: Shutterstock/Thampitakkull Jakkree

 Bukan sungai sahaja, pantainya juga menakjubkan!

Foto: Shutterstock/Chris Howey

Peminat hidupan marin  tidak patut melepaskan peluang untuk menerokai Kepulauan Cham. 

Foto: Shutterstock/Midori9813

Jika anda lebih menggemari tarikan di darat, ada tiga tapak warisan dunia Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) yang boleh dilawati, iaitu kota Hue Imperial, runtuhan kuil My Son dan gua Phong Nha.

Foto: Shutterstock/Roman Babakin

Adakah anda tertarik dengan destinasi percutian ini? Dekat sahaja dengan Malaysia!

Jika anda belum ada perancangan untuk ke mana-mana, bolehlah anda mempertimbangkan bandar terbaik untuk tahun 2019 ini sebagai destinasi terkini!

Selamat bercuti!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 16 Apr 2020
Eat Travel Wed, 3 Oct 2018

Craving Masakan Asli Negeri Sembilan? Jom Singgah Ke Aunty Aini’s Garden Cafe, Sedappp!!

Aunty Aini’s Garden Cafe ini pernah dikunjungi Cef terkenal Gordon Ramsay dan mendiang Anthony Bourdain. Hebat!

Featured Mon, 18 Nov 2019

15 gaya penampilan Beyoncé yang paling mempersonakan dalam dekad ini

Queen Bey bukan saja berbakat malah pandai bergaya.

Featured Tue, 3 Jul 2018

10 Tanda-Tanda Anda Mempunyai Hubungan Percintaan Yang Toksik

Kalau anda rasa tak bahagia, semak jika anda mengalami tanda-tanda ini.

familuv Sun, 10 May 2020
Featured Wed, 19 Feb 2020

DIY meja dengan duit syiling lama satu sen, hasilnya memang WOW!

Makan hatilah akaun pengumpul duit syiling lama

Featured Mon, 3 Sep 2018

Jangan Tidur Dengan Gaya Ini Jika Tak Nak Nampak Lebih Tua

Gaya tidur pun boleh buatkan kulit muka anda berkedut!

Eat Travel Sat, 21 Jul 2018

4 Lokasi Paling Awesome Untuk ‘Short Getaway’ Yang Wajib Anda Pergi

Tak perlu pergi bercuti jauh-jauh, dalam Malaysia saja ada banyak lokasi yang best-best!

Featured Tue, 7 Sep 2021

Hampir 69 Peratus Populasi Dewasa Lengkap Vaksinasi Setakat Semalam

Sebanyak 68.8 peratus atau 16,107,712 individu daripada populasi dewasa di negara ini telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19 setakat semalam, menurut Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV). JKJAV menerusi perkongsian infografik di laman Twitter […]

Eat Travel Fri, 8 Jun 2018

Ini Rupanya Cara Nak Buat Kuih Siput Ekspres. Memang Mudah!

Kuih siput ekspres ini memang rangup dan sedap!

| Live TV