Featured By: tex_admin August 26, 2018 @ 5:00pm

4 Jenis Teh Yang Boleh Bunuh Lemak-Lemak Degil Dalam Badan

Dalam fikiran anda kalau nak kurus mesti minum air teh hijau kan? Sekarang, anda perlu tukar mindset tersebut! Sebenarnya, terdapat 4 jenis teh yang lain boleh membantu anda membunuh lemak-lemak degil dalam badan sekaligus mampu menurunkan berat badan anda.

Sesuai sangatlah sebab cuti Raya Haji dah makan banyak kan? Jadi inilah masanya anda nak bakar lemak-lemak dalam badan. Teruja nak tahu 4 jenis teh ini? Jom semak!

1. Pur-erh tea

Foto: Straight.com

Teh Cina ini dikatakan boleh mengecilkan saiz sel lemak anda! Teh ini juga mampu menurunkan lemak-lemak yang bahaya dalam darah kita dan berkesan juga untuk menghapuskan lemak degil pada perut.

2. White tea

Foto: PaleoHacks

Kalau anda nak tahu, teh putih ini kaya dengan antioksidan yang bagus untuk kurangkan berat badan kerana ia boleh meningkatkan metabolisme badan.

Menurut sekumpulan penyelidik, teh putih ini kaya dengan catechins iaitu sejenis antioksidan yang membakar lemak dan membuangnya daripada sel, serta membantu mempercepatkan keupayaan hati untuk menukar lemak kepada tenaga.

3. Red bush tea

Foto: Temple Illumination

Teh ini popular di Afrika Selatan yang diminum untuk membantu menyingkirkan toksin dalam badan. Red bush tea ini juga meningkatkan pelawasan dan mengelakkan daripada sembelit.

4. Barberry tea

Foto: Health Tips

Teh ini pula mampu meningkatkan tenaga serta mengurangkan bilangan reseptor pada permukaan sel lemak. Terdapat kajian yang dilakukan mendapati bahawa, teh ini boleh mengelakkan berat badan bertambah dan membantutkan penghasilan insulin di dalam diet lemak tinggi.

Kesimpulannya, kalau anda sedang berdiet bolehlah minum antara 4 jenis teh ini. Selamat berdiet!

Sumebr: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 20 Sep 2022

[VIDEO] Ustazah Asma’ Beri Tips ‘Dating’ Halal – “Ajak Ibu Ayah Atau…”

Agak agak kita boleh try tak tips dating secara halal ni? 🥶🥶

Featured Tue, 8 Nov 2022
Featured Fri, 20 May 2022

“Onz Outfit Dia…” – Bersenam Pakai Dress Labuh, Aina Abdul Curi Perhatian

Slay Girl! 🔥 Lepas ni takde lah alasan tak boleh workout sebab takde outfit 🤣

Featured Thu, 6 Jan 2022

Kes Omicron Pertama Kini Dikesan Di Tawau

Semoga negara & orang yang kita sayang dalam lindungan Tuhan

Sihat Tue, 16 Oct 2018

Ini 10 Nasihat Yang Dibenci Penghidap Kemurungan. Hati-Hati Ya!

Nasihat yang baik dan menaikkan semangat belum tentu diterima baik oleh penghidap kemurungan.

Featured Fri, 17 Apr 2020

Polis kenal pasti pasangan suami-isteri ‘angkuh’ lolos sekatan jalan raya PKP

Ismail Sabri beri ingatan jangan cuba perdaya pihak berkuasa

Featured Mon, 8 Feb 2021

Pengisian Borang Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Secara Percuma – LHDN

Apa sahaja sanggup dilakukan demi kepentingan sendiri. Jangan sebar berita palsu!

Featured Fri, 27 Apr 2018

Sakit Kepala? Urut Badan Anda Di 11 Bahagian Ini Untuk Merawatinya

Sakit kepala? Tak payah telan pil, tak payah gosok minyak, tak payah hentak kepala.

Featured Fri, 9 Dec 2022

Single ‘Hari Baru’ Pasya Jadi OST Kampung People 3

Penyanyi Pasya atau nama sebenarnya, Faizul Ashraf Fauzi kini muncul dengan single terbaharunya berjudul Hari Baru. Lebih menarik lagi, lagu itu telah menjadi runut bunyi bagi drama Kampung People 3 yang disiarkan di slot Lestary

| Live TV