Featured By: tex_admin May 7, 2018 @ 1:44pm

4 Khasiat Epal Hijau Yang Anda Tidak Tahu Selama Ini

Adakah anda gemar makan epal hijau? Bagi anda yang suka rasa masam, anda pasti suka akan buah epal hijau ini. Buah ini adalah antara buah-buahan favourite bagi mereka yang sedang berdiet untuk menurunkan berat badan.

Epal mempunyai kadar lemak yang rendah, tetapi ia mempunyai kandungan serat yang sangat tinggi. Serat inilah yang membantu anda berasa cepat kenyang. Nak tahu antara khasiat epal hijau ini? Jom baca ini:

1. Mengatasi masalah sembelit

Epal hijau dapat membantu membersihkan saluran usus serta membuang sisa toksik dengan pantas menerusi sistem penghadaman. Selain itu, zat masam epal hijau merupakan pembersih sistem tubuh yang baik. Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia boleh membantu anda!

2. Kaya dengan sumber mineral dan vitamin

Epal hijau kaya dengan sumber mineral yang diperlukan untuk kesihatan tubuh badan serta mengandungi vitamin A, B dan C. Sumber ini membantu meningkatkan kandungan oksigen dalam darah dan melindungi kulit daripada kesan berbahaya seperti radikal bebas dan membantu mengekalkan kulit berseri dari dalam.

3. Mengandungi karbohidrat

Kalau anda nak tahu, sebiji epal hijau mempunyai anggaran 22 gram per 154 gram karbohidrat. Karbohidrat adalah sumber bahan api utama badan dan apabila dia ditambah dengan serat yang ada dalam epal ini, ia dapat menggalakkan rasa kenyang.

4. Makanan tinggi serat

Sebiji epal mengandungi anggaran serat sebanyak 3 gram. Serat ini dapat membantu penyerapan dan penghadaman di dalam tubuh badan kita.

Ini dapat mengelakkan seseorang daripada sembelit atau sukar membuang air. Selain itu, serat dalam buah epal hijau ini juga dapat membersihkan sistem badan dan meningkatkan metabolisme badan. 

Anda dah tahu kan antara khasiat epal hijau ini? Lepas ini bolehlah biasakan diri anda untuk makan  buah ini setiap hari. 

Sumber: Women Media Magazine

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 8 Apr 2019
Featured Fri, 3 Apr 2020

Koleksi jubah dan abaya artis, mana paling cantik?

Persalinan yang selesa dan cantik

Featured Tue, 24 Dec 2019

Ketahui istilah cantik Oki Setiana Dewi untuk wanita

Perkongsian ilmu Oki bermanfaat untuk dihayati!

Eat Travel Tue, 28 Apr 2020
Featured Wed, 12 Feb 2020
Featured Mon, 14 Oct 2019

Impikan perkahwinan di dalam jet peribadi? Dengan RM50,000 anda mampu melaksanakannya!

Pakej ini hanya boleh didapati menerusi perkhidmatan Efinair!

Featured Sun, 10 May 2020

Boleh sambut perayaan, tetapi had maksimum 20 orang dan tidak boleh rentas negeri

PKPB dilanjut sehingga 9 Jun, larangan pergerakan rentas negeri kekal

Sihat Tue, 18 Sep 2018
Eat Travel Thu, 28 May 2020
Eat Travel Thu, 23 Apr 2020

| Live TV