familuv By: Shaidah Shafie March 27, 2020 @ 5:40pm

5 cara mudah basmi kutu di kepala si kecil

Kanak-kanak mempunyai kutu di kepala bukan perkara asing kerana haiwan kecil itu boleh berjangkit dengan mudah dari satu kepala ke satu kepala yang lain.

Lebih-lebih lagi jika si kecil berkongsi sikat atau bantal dengan kanak-kanak lain di pusat bimbingan kanak-kanak atau dijangkiti ketika bermain bersama rakan di taman.

Antara tanda-tanda yang menunjukkan si kecil dijangkiti kutu termasuk sering tergaru-garu kerana gigitan kutu lazimnya menyebabkan kegatalan, selain mengalami kerengsaan dalam keadaan tertentu.

Sikat rambut anak yang mempunyai kutu sekurang-kurangnya dua kali seminggu bagi memastikan kutu cepat dibasmi – gambar hiasan. Sumber: theasianparent.com.

Ada dua rawatan yang boleh digunakan untuk menghapuskan kutu daripada terus berada di kepala si kecil anda, iaitu sikat khas untuk memerangkap kutu dan syampu yang juga berfungsi membunuh kutu.

Tindakan membersihkan kutu itu juga perlu dilakukan beberapa kali kerana kutu tidak akan hilang jika kepala si kecil dibersihkan hanya sekali sahaja.

Kutu mudah membiak dan boleh mendatangkan masalah jika dibiarkan di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Kutu mudah bertelur dan membiak, jika hanya membuang kutu sahaja, namun telurnya masih ada di celahan rambut si kecil, ia akan membiak dengan pantas dan masalah menggaru kepala akan berterusan.

Gunakan syampu khusus untuk membasmi kutu di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Panduan mudah ini boleh dilakukan sendiri di rumah bagi membasmi kepala si manja anda daripada terus didiami kutu.

1. Sebaik-baiknya lakukan pembersihan dua kali sehari dengan menyikat rambut si kecil bagi memastikan haiwan penghisap darah itu terhapus daripada kepala anak anda.

2. Sapukan syampu rawatan kutu pada rambut si kecil yang kering kerana dalam keadaan rambut kering, kutu lebih cepat mati berbanding rambut yang dibasahkan.

3. Selepas mengenakan syampu, kenakan perapi pada rambut berkenaan. Apabila rambut kering sikat rambut menggunakan penyikat yang dikhaskan untuk memerangkap kutu. Sikat rata pada semua bahagian rambut sekurang-kurang lima kali untuk memastikan kutu terperangkap pada sikat.

4. Bersihkan kepala si kecil dengan air suam, namun pastikan air suam itu tidak mencederakan si kecil dan keringkan rambut dengan sempurna. Sekiranya rambut dibiarkan basah, kutu lebih cepat membiak.

5. Lakukan dua kali seminggu sekurang-kurang sebulan, lihat apa jadi pada si kecil anda, pasti dia ceria menjalani tumbesaran harian kerana tiada lagi kegatalan di kepala

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 Nov 2022

Sharifah Sakinah Berjubah & Bertutup Litup, Sharifah Shahirah Sempat Buat Lawak – “Aku Rasa Baik Tutup Semualah, Buruk Benar”

Terkenal dengan karakter yang ‘gila-gila’ dan penampilan yang seksi, pelakon Sharifah Sakinah sering dikecam oleh netizen di media sosial. @shieraijoy jangan cakap kami tak ajar adik ye..kami ajar pelan pelan… kami pun sama merangkak #cubajadibaik […]

Featured Wed, 11 May 2022
Featured Thu, 27 Feb 2020
Featured Tue, 10 Sep 2019

Rawatan pergigian yang cepat dan tidak menyakitkan

Air polishing, spa gigi yang cepat dan selesa!

Featured Fri, 26 Aug 2022

Sokong Guna Kanabis Untuk Perubatan, Caprice Siap Cadang Buat New Weed Order!

Confirm masalah Malaysia settle bila wakil rakyat ‘tenang’ – Caprice

Featured Mon, 1 Aug 2022
Featured Mon, 8 Aug 2022

Dakwa Filem Gadis Jolobu The Movie Karya ‘Infinity Sh*t’, Penerbit Bakal Saman YouTuber

Uishh, paling teruk YouTuber ni rate filem Gadis Jolobu 😣🔥 Apa pendapat korang?

Eat Travel Sat, 27 Oct 2018

Ini Cara Nak Buat Bubur Pumpkin Bua Loy Viral

Nak buatnya agak rumit, tapi rasanya cukup sedap!

error: Content is protected !!