familuv By: Shaidah Shafie March 27, 2020 @ 5:40pm

5 cara mudah basmi kutu di kepala si kecil

Kanak-kanak mempunyai kutu di kepala bukan perkara asing kerana haiwan kecil itu boleh berjangkit dengan mudah dari satu kepala ke satu kepala yang lain.

Lebih-lebih lagi jika si kecil berkongsi sikat atau bantal dengan kanak-kanak lain di pusat bimbingan kanak-kanak atau dijangkiti ketika bermain bersama rakan di taman.

Antara tanda-tanda yang menunjukkan si kecil dijangkiti kutu termasuk sering tergaru-garu kerana gigitan kutu lazimnya menyebabkan kegatalan, selain mengalami kerengsaan dalam keadaan tertentu.

Sikat rambut anak yang mempunyai kutu sekurang-kurangnya dua kali seminggu bagi memastikan kutu cepat dibasmi – gambar hiasan. Sumber: theasianparent.com.

Ada dua rawatan yang boleh digunakan untuk menghapuskan kutu daripada terus berada di kepala si kecil anda, iaitu sikat khas untuk memerangkap kutu dan syampu yang juga berfungsi membunuh kutu.

Tindakan membersihkan kutu itu juga perlu dilakukan beberapa kali kerana kutu tidak akan hilang jika kepala si kecil dibersihkan hanya sekali sahaja.

Kutu mudah membiak dan boleh mendatangkan masalah jika dibiarkan di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Kutu mudah bertelur dan membiak, jika hanya membuang kutu sahaja, namun telurnya masih ada di celahan rambut si kecil, ia akan membiak dengan pantas dan masalah menggaru kepala akan berterusan.

Gunakan syampu khusus untuk membasmi kutu di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Panduan mudah ini boleh dilakukan sendiri di rumah bagi membasmi kepala si manja anda daripada terus didiami kutu.

1. Sebaik-baiknya lakukan pembersihan dua kali sehari dengan menyikat rambut si kecil bagi memastikan haiwan penghisap darah itu terhapus daripada kepala anak anda.

2. Sapukan syampu rawatan kutu pada rambut si kecil yang kering kerana dalam keadaan rambut kering, kutu lebih cepat mati berbanding rambut yang dibasahkan.

3. Selepas mengenakan syampu, kenakan perapi pada rambut berkenaan. Apabila rambut kering sikat rambut menggunakan penyikat yang dikhaskan untuk memerangkap kutu. Sikat rata pada semua bahagian rambut sekurang-kurang lima kali untuk memastikan kutu terperangkap pada sikat.

4. Bersihkan kepala si kecil dengan air suam, namun pastikan air suam itu tidak mencederakan si kecil dan keringkan rambut dengan sempurna. Sekiranya rambut dibiarkan basah, kutu lebih cepat membiak.

5. Lakukan dua kali seminggu sekurang-kurang sebulan, lihat apa jadi pada si kecil anda, pasti dia ceria menjalani tumbesaran harian kerana tiada lagi kegatalan di kepala

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 7 Sep 2022

Jenayah Atau Aib? Peguam Ulas Isu Puteri Balqis – “Kes Boleh Jadi Rumit Sebab…”

Alamak, boleh jadi rumit sebab apa tu? 🤯🥲 Moga semuanya baik baik saja

Featured Thu, 18 Aug 2022
Featured Sat, 16 May 2020
Featured Sat, 25 Apr 2020

Awas jangkitan malaria, cegah sebelum menjadi wabak

KKM sasar sifar malaria sempena Hari Malaria Sedunia

Featured Fri, 10 Dec 2021

Mengaibkan Dengan Niat, Polis Buru 4 Individu Persenda OKU

Dah buat kenalah bertanggungjawab ye dak?

| Live TV