familuv By: Shaidah Shafie March 27, 2020 @ 5:40pm

5 cara mudah basmi kutu di kepala si kecil

Kanak-kanak mempunyai kutu di kepala bukan perkara asing kerana haiwan kecil itu boleh berjangkit dengan mudah dari satu kepala ke satu kepala yang lain.

Lebih-lebih lagi jika si kecil berkongsi sikat atau bantal dengan kanak-kanak lain di pusat bimbingan kanak-kanak atau dijangkiti ketika bermain bersama rakan di taman.

Antara tanda-tanda yang menunjukkan si kecil dijangkiti kutu termasuk sering tergaru-garu kerana gigitan kutu lazimnya menyebabkan kegatalan, selain mengalami kerengsaan dalam keadaan tertentu.

Sikat rambut anak yang mempunyai kutu sekurang-kurangnya dua kali seminggu bagi memastikan kutu cepat dibasmi – gambar hiasan. Sumber: theasianparent.com.

Ada dua rawatan yang boleh digunakan untuk menghapuskan kutu daripada terus berada di kepala si kecil anda, iaitu sikat khas untuk memerangkap kutu dan syampu yang juga berfungsi membunuh kutu.

Tindakan membersihkan kutu itu juga perlu dilakukan beberapa kali kerana kutu tidak akan hilang jika kepala si kecil dibersihkan hanya sekali sahaja.

Kutu mudah membiak dan boleh mendatangkan masalah jika dibiarkan di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Kutu mudah bertelur dan membiak, jika hanya membuang kutu sahaja, namun telurnya masih ada di celahan rambut si kecil, ia akan membiak dengan pantas dan masalah menggaru kepala akan berterusan.

Gunakan syampu khusus untuk membasmi kutu di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Panduan mudah ini boleh dilakukan sendiri di rumah bagi membasmi kepala si manja anda daripada terus didiami kutu.

1. Sebaik-baiknya lakukan pembersihan dua kali sehari dengan menyikat rambut si kecil bagi memastikan haiwan penghisap darah itu terhapus daripada kepala anak anda.

2. Sapukan syampu rawatan kutu pada rambut si kecil yang kering kerana dalam keadaan rambut kering, kutu lebih cepat mati berbanding rambut yang dibasahkan.

3. Selepas mengenakan syampu, kenakan perapi pada rambut berkenaan. Apabila rambut kering sikat rambut menggunakan penyikat yang dikhaskan untuk memerangkap kutu. Sikat rata pada semua bahagian rambut sekurang-kurang lima kali untuk memastikan kutu terperangkap pada sikat.

4. Bersihkan kepala si kecil dengan air suam, namun pastikan air suam itu tidak mencederakan si kecil dan keringkan rambut dengan sempurna. Sekiranya rambut dibiarkan basah, kutu lebih cepat membiak.

5. Lakukan dua kali seminggu sekurang-kurang sebulan, lihat apa jadi pada si kecil anda, pasti dia ceria menjalani tumbesaran harian kerana tiada lagi kegatalan di kepala

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 28 Sep 2018

Tip Menarik Untuk Galakkan Si Manja Anda Minum Air Kosong

Air sangat penting untuk tubuh badan semua!

Featured Wed, 8 Aug 2018

Adakah Evolusi Fesyen Muslimah Sekarang Selari Dengan Konsep Islam?

Jangan terlalu obses dengan trend hingga melanggar peraturan dalam Islam.

familuv Tue, 6 Nov 2018
Featured Sat, 23 May 2020
Featured Thu, 27 Sep 2018

Bayangkan Kediaman Mewah Setinggi 27 Tingkat Hanya Didiami Oleh 5 Beranak, Tak Takut Ke?

Kediaman mengagumkan itu dilengkapi dengan tiga helipad, sebuah pawagam, beberapa kolam renang dan mempunyai 600 kakitangan, terletak di selatan Mumbai, India

Featured Mon, 25 May 2020

Dua rakyat Malaysia kongsi sambutan Syawal di Taiwan ketika COVID-19

Hari Raya disambut dengan lebih berhati-hati

familuv Fri, 8 Mar 2019
Featured Thu, 7 Nov 2019

Ratu Malaysia Universe 2019 imbas pengalaman berbadan gempal

Shweta Sekhon promosi kempen #yourbodyyoursay

familuv Mon, 23 Jul 2018

Air Soya Dan Kopi Boleh Effect Kulit Anak Jadi Putih & Hitam. Fakta Atau Mitos? Ini Jawapan Menurut Pakar

Sebelum amalkan petua, para ibu kenalah tahu ia adalah fakta ataupun mitos.

Featured Wed, 1 Apr 2020

| Live TV