familuv By: Shaidah Shafie March 27, 2020 @ 5:40pm

5 cara mudah basmi kutu di kepala si kecil

Kanak-kanak mempunyai kutu di kepala bukan perkara asing kerana haiwan kecil itu boleh berjangkit dengan mudah dari satu kepala ke satu kepala yang lain.

Lebih-lebih lagi jika si kecil berkongsi sikat atau bantal dengan kanak-kanak lain di pusat bimbingan kanak-kanak atau dijangkiti ketika bermain bersama rakan di taman.

Antara tanda-tanda yang menunjukkan si kecil dijangkiti kutu termasuk sering tergaru-garu kerana gigitan kutu lazimnya menyebabkan kegatalan, selain mengalami kerengsaan dalam keadaan tertentu.

Sikat rambut anak yang mempunyai kutu sekurang-kurangnya dua kali seminggu bagi memastikan kutu cepat dibasmi – gambar hiasan. Sumber: theasianparent.com.

Ada dua rawatan yang boleh digunakan untuk menghapuskan kutu daripada terus berada di kepala si kecil anda, iaitu sikat khas untuk memerangkap kutu dan syampu yang juga berfungsi membunuh kutu.

Tindakan membersihkan kutu itu juga perlu dilakukan beberapa kali kerana kutu tidak akan hilang jika kepala si kecil dibersihkan hanya sekali sahaja.

Kutu mudah membiak dan boleh mendatangkan masalah jika dibiarkan di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Kutu mudah bertelur dan membiak, jika hanya membuang kutu sahaja, namun telurnya masih ada di celahan rambut si kecil, ia akan membiak dengan pantas dan masalah menggaru kepala akan berterusan.

Gunakan syampu khusus untuk membasmi kutu di kepala si kecil anda. Foto: NSTP.

Panduan mudah ini boleh dilakukan sendiri di rumah bagi membasmi kepala si manja anda daripada terus didiami kutu.

1. Sebaik-baiknya lakukan pembersihan dua kali sehari dengan menyikat rambut si kecil bagi memastikan haiwan penghisap darah itu terhapus daripada kepala anak anda.

2. Sapukan syampu rawatan kutu pada rambut si kecil yang kering kerana dalam keadaan rambut kering, kutu lebih cepat mati berbanding rambut yang dibasahkan.

3. Selepas mengenakan syampu, kenakan perapi pada rambut berkenaan. Apabila rambut kering sikat rambut menggunakan penyikat yang dikhaskan untuk memerangkap kutu. Sikat rata pada semua bahagian rambut sekurang-kurang lima kali untuk memastikan kutu terperangkap pada sikat.

4. Bersihkan kepala si kecil dengan air suam, namun pastikan air suam itu tidak mencederakan si kecil dan keringkan rambut dengan sempurna. Sekiranya rambut dibiarkan basah, kutu lebih cepat membiak.

5. Lakukan dua kali seminggu sekurang-kurang sebulan, lihat apa jadi pada si kecil anda, pasti dia ceria menjalani tumbesaran harian kerana tiada lagi kegatalan di kepala

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 Jan 2019

Figura Januari 2019: Sepi seorang Alyah, bangkit untuk menakluk 2019!

Saksikan video temu bual eksklusif bersama figura bervokal mantap ini!

Featured Tue, 3 Jul 2018

10 Tanda-Tanda Anda Mempunyai Hubungan Percintaan Yang Toksik

Kalau anda rasa tak bahagia, semak jika anda mengalami tanda-tanda ini.

Featured Tue, 7 Sep 2021

Hampir 69 Peratus Populasi Dewasa Lengkap Vaksinasi Setakat Semalam

Sebanyak 68.8 peratus atau 16,107,712 individu daripada populasi dewasa di negara ini telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19 setakat semalam, menurut Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV). JKJAV menerusi perkongsian infografik di laman Twitter […]

familuv Tue, 24 Mar 2020
Featured Thu, 7 Jun 2018
Featured Wed, 15 May 2019
Featured Wed, 2 Jun 2021

Lebih Menyerlah Berbanding Watak Utama, Netizen Akui Dian Adalah Hero Sebenar Dalam Sabarlah Duhai Hati

Melabuhkan tirainya pada malam tadi, drama rentetan yang ditayangkan di slot samarinda, Sabarlah Duhai Hati ternyata memberi kesan kepada penonton setianya. Dibintangi barisan pelakon hebat seperti Saharul Ridzwan, Amira Rosli, Puteri Sarah Liyana dan Izzue […]

Featured Wed, 5 Sep 2018

Cantiknya Sara Iftekhar, Memang Layak Dipilih Sebagai Peserta Ratu England

Sara Iftekhar harap untuk menjadi Muslim pertama yang memenangi pertandingan Ratu England.

Featured Thu, 4 Feb 2021
Featured Wed, 16 Jun 2021

Berat Badan Hanya 35KG, Penyanyi Elyana Terus Kuat Lawan Kanser

Keadaan penyanyi Elyana yang menderita kanser limfoma sejak 10 tajin lalu kini memasuki tahap kritikal apabila kanser tersebut semakin merebak ke beberapa organ badannya.  Menerusi InstaStory, Elyana memaklumkan keadaan dirinya yang kini sedang menjalani rawatan […]

| Live TV