Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: tex_admin December 31, 2018 @ 4:00pm

5 Kebaikan Fish Oil Kepada Kesihatan Manusia

Adakah anda mengamalkan suplemen minyak ikan atau fish oil setiap hari? Jika ya, anda melakukan perkara yang bijak! Pastinya anda sudah tahu kebaikannya pada kesihatan kan?

Fish oil seperti yang kita semua ketahui bagus untuk perkembangan otak. Kalau ketika hamil, fish oil khusus untuk ibu hamil juga boleh diambil kerana ia banyak memberi manfaat kepada kandungan. Contohnya, membantu perkembangan dan fungsi otak serta keupayaan retina bayi.

Untuk dewasa pula, bukan sahaja membantu untuk ketajaaman minda sahaja, ia juga boleh merawat kulit, gangguan jiwa dan sebagainya. Jom semak antara kebaikan fish oil ini!

1. Kebaikan pada kulit

Fish oil memberi kebaikan kepada kulit kita. Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh manusia dan ia mengandungi banyak asid lemak omega-3. Untuk pengetahuan anda, kesihatan kulit boleh merosot terutamanya semasa usia tua atau selepas pendedahan kepada matahari yang terlalu banyak. 

Mujurlah, terdapat beberapa masalah kulit yang boleh mendapat manfaat daripada suplemen minyak ikan, termasuk psoriasis dan dermatitis. Suplemen fish oil boleh menbantu mengekalkan kulit yang sihat.

2. Rawat gangguan jiwa

Otak anda terdiri daripada hampir 60% lemak, dan kebanyakan lemak ini adalah asid lemak omega-3. Oleh itu, omega-3 adalah penting untuk fungsi otak normal.

Terdapat beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mengalami masalah mental mempunyai tahap darah omega-3 yang lebih rendah. 

Kajian menunjukkan bahawa suplemen fish oil boleh menghalang permulaan atau memperbaiki gejala gangguan mental.

Sebagai contoh, ia boleh mengurangkan risiko gangguan psikotik pada mereka yang berisiko. Di samping itu, dengan menambah fish oil dalam dos yang tinggi dapat mengurangkan beberapa gejala skizofrenia dan gangguan bipolar.

Foto: NPR

3. Kesihatan mata

Begitu juga dengan otak, lemak omega-3 membentuk sebahagian penting struktur mata. Bukti telah menunjukkan bahawa orang yang tidak mendapat cukup omega-3 mempunyai risiko penyakit mata.

Tambahan lagi, kesihatan mata mula menurun pada usia tua, yang boleh membawa kepada degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD). Makan ikan sekurang-kurangnya membantu mencegah AMD. Satu kajian mendapati bahawa mengambil fish oil yang tinggi untuk 4 setengah bulan meningkatkan penglihatan pesakit AMD.

4. Bantu tingkatkan gejala kemurungan & anxiety

Kalau anda nak tahu, kemurungan diramal menjadi penyebab utama penyakit kedua di dunia pada 2030 kelak. Sebenarnya, orang yang mengalami kemurungan mempunyai tahap darah omega-3 yang lebih rendah. 

Kajian telah menunjukkan bahawa fish oil dan suplemen omega-3 dapat memperbaiki gejala kemurungan. Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak yang kaya dengan EPA membantu mengurangkan gejala kemurungan lebih daripada DHA.

Jadi, pada anda yang belum mengambil suplemen fish oil ini boleh dapatkan di kaunter farmasi ya! Pastikan anda mendapat khidmat nasihat daripada pegawai farmasi terlebih dahulu!

Semoga bermanfaat!

Sumber: Wanista

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 29 Jul 2019
Featured Tue, 13 Nov 2018

Apa Bezanya Cappuccino, Latte dan Mocha? Nampak Macam Sama Kan? Ini Jawapannya!

Perbezaan ketiga-tiga kopi ini terletak pada bancuhan bahan utamanya iaitu espresso dan susu serta bahan tambahan seperti koko, coklat, ais, gula dan vanilla.

Featured Wed, 14 Apr 2021

2 Pelajar Malaysia Diterima Masuk Ke Universiti Harvard

Dua orang pelajar Malaysia menjadi inspirasi ramai apabila berjaya diterima masuk ke Universiti Harvard. Kedua dua pelajar tersebut ialah Jarell Cheong Tze Wen dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi yang berasal dari Kuantan, mereka bakal memasuki […]

Featured Thu, 1 Aug 2019

Figura Edisi Merdeka, Ogos 2019: Deskripsi Jiwa Merdeka Sarah Hildebrand

Tinggalkan kesedihan, beri fokus untuk perkukuhkan nama.

Featured Fri, 11 Jan 2019

Figura Januari 2019: Sepi seorang Alyah, bangkit untuk menakluk 2019!

Saksikan video temu bual eksklusif bersama figura bervokal mantap ini!

Sihat Mon, 17 Sep 2018

Untut Bukan Penyakit Keturunan Akan Tetapi Berpunca Daripada Kerosakan Saluran Limpa

Kerosakan saluran limpa atau tidak mampu berfungsi secara normal boleh menyebabkan untut.

Featured Wed, 19 Feb 2020

‘Gugur’ perkataan hijab demi tembusi pasaran global!

Go Far by Naelofar, merupakan rekaan yang segar dan moden

Featured Mon, 10 Feb 2020

Abam Bocey meninggal dunia, tinggalkan isteri dan bayi lelaki 9 bulan

Fad Bocey ralat tak dapat tatap muka arwah buat kali terakhir

Featured Sat, 28 Sep 2019

Empat penyakit mata yang boleh menggelapkan masa depan anak anda!

Ambil tahu dan bantu anak atasi masalah mata mereka

Featured Mon, 13 Apr 2020

| Live TV