familuv By: tex_admin December 18, 2018 @ 9:00am

5 Kebaikan Membaca Buku Untuk Anak Sebelum Tidur

Adakah anda akan meluangkan masa membaca buku untuk anak-anak sebelum mereka tidur? Jika tidak pernah, mungkin bila anda tahu tentang kebaikannya, anda akan kerap untuk melakukannya!

Motivator dan juga seorang penulis, Najmi Nawawi telah berkongsikan tentang kebaikan membaca buku untuk anak sebelum mereka tidur.

Untuk pengetahuan anda, rutin membawa buku ini menjadi amalan buat Najmi yang sudah bergelar seorang bapa. Ternyata, ianya memang memberi banyak manfaat termasuklah mampu merangsang otak anak menjadi bijak! Jom ketahui kebaikannya yang lain.

Foto: FirstCry Parenting

1. Bantu kembangkan daya imaginasi

Membaca dan bercerita kepada anak pastinya membantu untuk perkembangan imaginasi sihat. Anda akan membantu anak untuk berfikir dan berimaginasi dengan baik. Selain itu, membantu anak berfikir jalan solusi kepada masalah yang dihadapi dan ini sebenarnya turut membuatkan kehidupannya akan lebih berwarna-warni.

2. Cipta saat-saat indah

Ianya ialah memori yang tenang dan pasti tidak akan dapat dilupakan. Menjadi ibu bapa pastinya mahu anak anda ingat bahawa anda sudah mencurahkan sepenuh perhatian dan kasih sayang kepada mereka. Saat-saat seperti inilah akan membuatkan hati anak terpaut kepada anda.

3. Kebolehan berbahasa akan lebih mantap

Apabila anda membaca untuk anak-anak, anda sebenarnya sedang menanam benih-benih perkataan dan membantu untuk mereka lebih mudah untuk ingat. Lagi banyak ulang lagi bagus.

4. Merangsang otak anak

Dalam penceritaan penuh perasaan yang anda sampaikan. Pastinya akan terbit pelbagai persoalan dalam fikiran anak-anak. Lagi banyak anda membaca, lagi banyak soalan yang mereka ada. Maka, lagi banyak jawapan yang akan mereka tahu dan ini buat otak mereka berkembang dengan baik.

5. Pandai dalam akademik

Pastinya, teknik ini secara tidak langsung akan membentuk anak untuk jadi sangat pandai dan bijak. Mereka cinta dan suka untuk membaca. Maka ketahuilah membaca ialah jambatan kepada ilmu.

Maka, jadikan amalan membaca sebagai rutin harian anda bersama anak-anak. Pastikan anda membeli pelbagai buku-buku cerita menarik yang mampu menarik minat anak untuk mendengar anda bercerita. 

Semoga bermanfaat!

Sumber: Najmi Nawawi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 20 Dec 2019

Selain wajah seiras, Mini Lofa dan Neelofa kongsi pangkal nama bunga

Kemunculan Naura di program MeleTOP buat penonton teruja!

Eat Travel Thu, 17 May 2018

Menu Ala Shell Out Jadi Kelainan Bufet Ramadan Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Bertemakan “Ramadhan Chefs Out”, cara ia dipersembahkan kepada pelanggan dan tetamu juga amat istimewa di samping menyajikan lebih 300 hidangan enak yang pasti menambat selera.

Eat Travel Tue, 28 Apr 2020
Featured Mon, 12 Apr 2021

Muncul Dengan Single Petanda, Aliff Idham Mahu Ikut Jejak Langkah Judika

Penyanyi, Aliff Idham, tampil dengan single pertama berjudul PETANDA yang dicipta sepenuhnya oleh Aliff sebagai komposer dan penulis lirik. Walaupun masih muda dan aktif dalam bidang lakonan, ternyata tidak menghalang penyanyi remaja yang kini bernaung […]

Featured Fri, 1 Apr 2022

“Penyanyi Nasyid Juga Manusia Biasa..” – Raihan Mohon Jangan Cepat Jatuh Hukum Pada Yasin Sulaiman

Sebak pula mendengar pendapat Raihan mengenai isu penyanyi nasyid tersebut..

Featured Thu, 30 Dec 2021

Abang Viva Terima Sijil Adiwira Prihatin Musibah Dari APM

Wira banjir negara, Azwan Omar, 29, atau lebih dikenali sebagai Abang Viva melahirkan rasa syukur apabila menjadi penerima sijil penghargaan Adiwira Prihatin Musibah baru-baru ini. Anugerah itu diberikan oleh Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan […]

Featured Wed, 23 May 2018

Minyak Argan Penting Untuk Kulit Muka, Tapi Anda Tahukah Apa Fungsinya?

Minyak ini adalah kandungan penting di dalam banyak produk kecantikan sekarang.

Featured Mon, 6 Apr 2020
Featured Thu, 28 Oct 2021

“Jangan Selalu Makan Pedas Nanti Sakit” – Gadis Hidap Kanser Ovari & Cyst Abaikan Nasihat Ibu

Seorang gadis terpanggil untuk menegur selera makan penggemar masakan pedas yang melebihi had yang sepatutnya kerana ia bakal memberikan kesan kepada kesihatan. Seorang pengguna TikTok bernama @mrshya berkongsi kepada orang ramai tentang kesan buruk makan […]

| Live TV