familuv By: tex_admin December 18, 2018 @ 9:00am

5 Kebaikan Membaca Buku Untuk Anak Sebelum Tidur

Adakah anda akan meluangkan masa membaca buku untuk anak-anak sebelum mereka tidur? Jika tidak pernah, mungkin bila anda tahu tentang kebaikannya, anda akan kerap untuk melakukannya!

Motivator dan juga seorang penulis, Najmi Nawawi telah berkongsikan tentang kebaikan membaca buku untuk anak sebelum mereka tidur.

Untuk pengetahuan anda, rutin membawa buku ini menjadi amalan buat Najmi yang sudah bergelar seorang bapa. Ternyata, ianya memang memberi banyak manfaat termasuklah mampu merangsang otak anak menjadi bijak! Jom ketahui kebaikannya yang lain.

Foto: FirstCry Parenting

1. Bantu kembangkan daya imaginasi

Membaca dan bercerita kepada anak pastinya membantu untuk perkembangan imaginasi sihat. Anda akan membantu anak untuk berfikir dan berimaginasi dengan baik. Selain itu, membantu anak berfikir jalan solusi kepada masalah yang dihadapi dan ini sebenarnya turut membuatkan kehidupannya akan lebih berwarna-warni.

2. Cipta saat-saat indah

Ianya ialah memori yang tenang dan pasti tidak akan dapat dilupakan. Menjadi ibu bapa pastinya mahu anak anda ingat bahawa anda sudah mencurahkan sepenuh perhatian dan kasih sayang kepada mereka. Saat-saat seperti inilah akan membuatkan hati anak terpaut kepada anda.

3. Kebolehan berbahasa akan lebih mantap

Apabila anda membaca untuk anak-anak, anda sebenarnya sedang menanam benih-benih perkataan dan membantu untuk mereka lebih mudah untuk ingat. Lagi banyak ulang lagi bagus.

4. Merangsang otak anak

Dalam penceritaan penuh perasaan yang anda sampaikan. Pastinya akan terbit pelbagai persoalan dalam fikiran anak-anak. Lagi banyak anda membaca, lagi banyak soalan yang mereka ada. Maka, lagi banyak jawapan yang akan mereka tahu dan ini buat otak mereka berkembang dengan baik.

5. Pandai dalam akademik

Pastinya, teknik ini secara tidak langsung akan membentuk anak untuk jadi sangat pandai dan bijak. Mereka cinta dan suka untuk membaca. Maka ketahuilah membaca ialah jambatan kepada ilmu.

Maka, jadikan amalan membaca sebagai rutin harian anda bersama anak-anak. Pastikan anda membeli pelbagai buku-buku cerita menarik yang mampu menarik minat anak untuk mendengar anda bercerita. 

Semoga bermanfaat!

Sumber: Najmi Nawawi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 15 Sep 2018

Tengku Permaisuri Selangor Zahirkan Perasaan Dukacita Insiden Zalimi Haiwan

Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin Abdul Rahman mahu dua suspek membunuh kucing mendapat hukuman yang setimpal.

Featured Sun, 12 May 2019
Featured Sun, 18 Jul 2021

Permohonan i-Citra Tidak Berjaya ? Jom Cuba Cara Ini!

Umum maklum, para pencarum KWSP kini boleh menyemak keputusan permohonan i-Citra yang bermula 12 Julai lalu. Namun, masih ada segelintir  permohonan yang tidak diluluskan oleh i-Citra Justeru bagi mereka yang menerima keputusan tidak berjaya. Anda […]

Eat Travel Fri, 26 Jul 2019
Featured Tue, 24 Sep 2019

Malu dengan perut buncit? Hilangkannya dengan senaman ini

Lakukan dengan konsisten, pasti nampak perubahannya!

Featured Wed, 14 Aug 2019
Featured Fri, 26 Feb 2021
Featured Thu, 5 Sep 2019

Colours of Unity, ransang semangat patriotisme dalam fesyen

Setiap helaian adalah ekslusif kerana ia adalah buatan tangan sepenuhnya

Featured Tue, 14 Apr 2020
Featured Thu, 10 May 2018

Ini Cara Mudah Untuk Buatkan Kasut Anda Kalis Air, Selamatkannya Daripada Lencun

Selepas ini, tak perlu risau lagi kalau terpijak lecah.

| Live TV