Featured By: Ad Ops September 14, 2018 @ 6:17pm

7 Lagu Bertemakan Malaysia Yang Boleh Membakar Semangat Anda

Muzik boleh menyampaikan pelbagai jenis emosi. Lirik, gubahan serta persembahan penyanyinya bukan saja berupaya untuk mencetuskan kesedihan dan kemarahan, malah menaikkan semangat dan adrenalin pendengar.

Memandangkan Hari Kebangsaan Malaysia baru saja berlalu, dan Hari Malaysia pula bakal tiba pada Ahad, jom kita dengarkan lagu-lagu bertema patriotik yang boleh berikan semangat padu kepada rakyat negara ini.

Sambil itu, luangkan sedikit masa untuk kenangkan semula jasa orang-orang yang telah berkorban dan berusaha untuk negara.

1. ‘Fikirkan Boleh’ oleh Metropolitan (1990)

Apabila sorakan “Malaysia Boleh” mula dilaungkan buat pertama kalinya di arena-arena sukan di seluruh negara, lagu inilah yang kerap dimainkan dengan volume tinggi.

“Liriknya memberi inspirasi hebat,” kata Affa dari kumpulan hip-hop Nico. “Lagu ini boleh membangkitkan kita dari kesedihan dan mengajak kita untuk bekerja dengan lebih kuat dalam apa jua aktiviti yang kita lakukan.”

Engkaulah apa kau fikirkan

Terkandung dalam pemikiran

Kau fikir boleh melakukan

Fikirkan boleh

 Percaya apa kau lakukan

Tabah apa kau usahakan

Bertindak atas kemampuan

Engkau boleh

2. ‘Legenda’ oleh Sheila Majid (1990)

Dikompos sebagai tribut untuk artis ternama negara, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Lagenda juga memberi inspirasi kepada kita supaya mengharungi segala cabaran yang mendatang.

“Ia memang penuh emosi. Ia membuat kita ingin renung sejenak dan fikir tentang orang-orang yang telah mencapai kemasyhuran dan meninggalkan legasi mereka,” kata penyanyi dan coach vokal, Vince Chong. “Lagenda juga sangat touching; ia menyampaikan mesej positif kepada mereka yang sedang susah dalam hidup.”

Kaulah satu satunya

Di antara berjuta

Insan teristimewa

Patah tak tumbuh lagi

Hilang belum berganti

Kerana kau tersendiri

Kau kebanggaan kita

Kau budayawan bangsa

Engkau lagenda

3. ‘Mentera Semerah Padi’ oleh M. Nasir (1993)

Dengan alatan muzik tradisional dan korus yang membara, lagu ini merupakan salah satu hasil kerja M. Nasir yang paling power. “Ia membuatkan kita rasa nak bangkit dan lawan demi apa yang kita percaya,” kata penyampai radio Suria FM Halim Othman. “Lirik berpuitisnya sangatlah berinspirasi dan sememangnya sentuhan emas M. Nasir.”

Di mana bumi ku pijak

Di situ langit ku junjung

Alang-alang menyeluk pekasam

Biar sampai ke pangkal lengan

Aku seru mentera pusakaku

Mentera semerah padi

Mentera semerah padi

Mentera semerah padi

Mentera semerah padi

4. ‘Standing In The Eyes Of The World’ oleh Ella (1998)

Ikonik sungguh lagu ini, walaupun 20 tahun telah berlalu! Ingat tak lagi acara Sukan Komanwel yang diadakan di Bukit Jalil dulu? Bila lagu tema rasmi ini berkumandang ketika itu, semangat kita terus berkobar-kobar, seolah-olah kita boleh conquer dunia.

Lagu ini memberi erti yang besar kepada ramai orang,” kata gitaris, komposer dan artis rakaman, Az Samad. “Perasaan di mana anda bermula secara kecil-kecilan dan kemudian bekerja keras hingga anda dipandang tinggi oleh rakyat dunia, adalah sesuatu yang semua orang boleh relate. Lagu ini digubah khas untuk mencerminkan perasaan tersebut.”

Kini “Standing In The Eyes Of The World”

Hanyalah selangkah dari nyata

Keazaman membara dijiwa

Menanti saat bebas merdeka

Tiba masa kau melangkah gagah

Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya

Engkau terunggul

Wajar “Standing In The Eyes Of The World”

5. ‘Gemilang’ oleh Jaclyn Victor (2004)

Dengan suara penyanyinya yang mantap, ditambahkan pula dengan mesejnya yang mendalam, bila dengar lagu ini mesti meremang bulu roma. Lagu ini merupakan lagu finale untuk Jac di pentas Malaysian Idol di mana dia tampil juara. Memang padanlah dengan situasi kemuncak itu.

“Lagu ini selalu menggandakan rasa cinta saya terhadap Malaysia dan lelaki dan wanita yang mengibarkan Jalur Gemilang,” kata bekas pengulas radio Kudsia Kahar. “Melodi, lirik dan suara Jac… pertama kali saya mendengarnya saya rasa sebak.”

Kini gemilang itu semakin pasti ku genggam

Gemilang suara keyakinan kian dalam

Gementar harus jangan, jiwaku harus bertenaga

Mungkinkah ini menjadi realiti

6. ‘Gemuruh’ oleh Faizal Tahir (2007)

Bila anda nak berentap, inilah lagu yang anda perlu dengar kerana ia gerenti akan menyemarakkan suasana. Personaliti TV dan penerbit Ally Iskandar berkata, “Ia merupakan salah satu lagu pembakar semangat favourite saya. Ada sesuatu yang istimewa tentang lirik ‘dari puncak ingin ke angkasa’.

Ia memberitahu anda yang puncak hanyalah satu permulaan bagi pengembaraan yang tiada had. Itulah definisi kejayaan.”

Gemuruh jiwa semangat membara

Dari puncak ingin ke angkasa

Berkalungkan bintang berkelipan

Menyerlah jauh dari yang biasa

7. ‘Negaraku’ oleh Joe Flizzow, SonaOne, Altimet & Faizal Tahir (2016)

Lagu ini bunyinya macam balada, tapi liriknya (terutama sekali “Negaraku, negaraku, ku beri sepenuhnya…”) sarat dengan mesej patriotik. Kolaborasi antara 3 orang rapper ternama dengan penyanyi rock ballad popular menjadikan lagu ini sesuatu yang memang power dan menaikkan semangat.

“Anda boleh rasa kesungguhan dalam penyampaian mereka,” kata deejay dan pengarah kreatif Suffian Rahman. “Inilah lagu yang boleh menyatukan rakyat.”

Negaraku, Negaraku

Ku beri sepenuhnya, ku beri sepenuhnya

Demi negaraku, oh darahku

Hiduplah sepenuhnya

Dirgahayu semua

Bonus!

Ingat tak lagu klasik Sejahtera Malaysia? Ini satu lagi lagu ikonik dan mendayu-dayu yang meraikan keharmonian rakyat Malaysia yang berbilang kaum. 

Lagu original telah didendangkan oleh penyanyi-penyanyi seperti Fauziah Ahmad Daud, Azlina Aziz, Rohana Jalil dan Elaine Kang. Katanya ia mula diterbitkan pada zaman Tun M memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia dulu-dulu.

Jom dengarkan rendition yang dibawakan oleh Wany Hasrita.

Sumber: RedBull

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 14 Apr 2022
Eat Travel Fri, 17 Aug 2018
Featured Tue, 6 Jul 2021

Cara Mohon Elaun RM600 Kepada Golongan Hilang Kerja Bukan Pencarum PERKESO, Graduan Baru

Menerusi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), kerajaan akan memperluaskan Elaun Mencari Pekerjaan kepada bukan pencarum Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) terutamanya golongan yang hilang pekerjaan, graduan baharu, lepasan sekolah dan pekerja sektor tidak formal. […]

Gaya Hidup Sun, 15 Apr 2018

Belajar Cara Mudah Untuk Mengikat Tali Leher, Boleh Pikat Encik Suami!

Mungkin si suami dah tahu cara ikatannya, tapi apa salahnya kalau si isteri ingin menunjukkan perasaan sayangnya melalui aksi intim itu?

Gaya Hidup Mon, 28 May 2018

Selalu Pakai Minyak Wangi? Ini 4 Tanggapan Salah Yang Anda Mungkin Ada Tentangnya

Untuk anda yang selalu pakai minyak wangi, take note ya!

Featured Thu, 25 Nov 2021

Waspada Dalam Mengikuti ‘Add Yours’ Challenge Di Instagram

Pada awal November lalu, Instagram memperkenalkan ‘Add Yours’ sticker yang membolehkan pengguna mencipta rangkaian umum di ‘Insta story’ dimana pengguna yang memulakan ‘Add Yours’ sticker tersebut boleh melihat respon dari pengguna yang menggunakan sticker mereka. […]

Featured Mon, 25 Apr 2022
Featured Thu, 19 May 2022

Taylor Swift Kini Bergelar Doktor, Terima Ijazah Kehormat Dari NYU

“I’m now… on paper at least, a doctor!” – Taylor Swift

Featured Tue, 8 Feb 2022

| Live TV