familuv By: Bibi Ramli December 20, 2018 @ 9:00am

8 Tip Bagi Merancang Parti Hari Jadi Untuk Anak Anda Dengan Jayanya

Acara paling stressful untuk dirancang adalah majlis perkahwinan. Rasanya semua orang tahu betapa rumitnya tugas tersebut, tapi tahukah anda? Di tempat kedua adalah merancang parti hari jadi kanak-kanak.

Fuhh… Siapa sangka? Tapi bila fikir balik, ada kebenarannya di situ.

Jika anda sedang merancang sebuah majlis untuk anak anda, sejumlah besar tetamunya mestilah terdiri daripada golongan kanak-kanak, kan?

Jadi anda perlu pastikan yang parti ini cukup menyeronokkan bagi mereka. Kalau tak suka, ada potensi untuk mereka merengek dan complain.

Tambahan pula, nama pun budak, jadi mereka pasti takkan duduk diam. Gerenti mereka akan berlari ke sana sini, melompat dan menjerit keriangan.

Sebagai seorang dewasa yang bertanggungjawab untuk mengendalikan perlaksanaan parti, tak sahlah kalau anda tak pening kepala!

Sebenarnya tugas ini boleh dipermudahkan jika anda tahu cara-caranya. Teruskan baca untuk ketahui tip-tip yang boleh membantu dalam perancangan anda.

1. Rancang acara ini in advance

Mulakan perancangan anda sekurang-kurangnya seminggu sebelum ia sepatutnya berlangsung untuk mengelakkan sebarang isu last-minute daripada berlaku.

Tentukan berapa ramai orang yang anda nak jemput, bagaimana anda nak hiasi lokasi parti tersebut serta juadah yang anda nak hidangkan.

Lakukan semua ini supaya anda boleh uruskan sumber anda dengan betul. Ini juga akan memastikan acara ini sukses dan semua tetamu akan pulang dengan rasa puas hati dan gembira.

2. Jemput tetamu yang penting saja

Objektif utama bagi parti ini adalah supaya anak anda boleh enjoy; kalau tetamunya terlalu ramai misi ini sukar untuk dicapai. Jadi hanya ajak mereka yang berkepentingan saja dalam hidupnya.

Anda juga boleh tanya anak anda sendiri siapa yang dia nak jemput ke majlis istimewa ini.

Foto: Georgia Aquarium

3. Jangan berlebihan

Tak kiralah dari segi jemputan, lokasi, dekorasi atau pun makanan, pastikan yang anda tak berbelanja secara berlebihan. Adakan parti ini bukan untuk menunjuk-nunjuk kepada orang lain tapi untuk membolehkan anak anda relaks dan berseronok.

Daripada memilih yang mahal-mahal, sambut peristiwa istimewa ini di rumah atau di lokasi yang tak berapa grand, hiasinya secara minimal dan hidangkan makanan dan minuman yang simple tapi sedap. Gunakan pinggan dan cawan pakai buang dan tak perlu risau jika orang lain mengata anda.

4. Berikan sentuhan peribadi

Sediakan aktiviti dan permainan untuk kanak-kanak mengikut kesukaan mereka. Pelawa anak anda untuk menghiasi lokasi majlis ini dengan dekorasi yang mereka suka. Anda juga boleh mengajaknya untuk membuat kek hari jadi di rumah.

Foto: Getty Images

5. Dapatkan pertolongan orang luar

Jangan cuba mengawal setiap langkah dalam perancangan untuk majlis ini; nanti anda kepenatan. Daripada masak sendiri, tempah saja makanan dari luar, dan upah sesiapa untuk tolong anda. Dengan cara ini, anda juga boleh enjoy.

6. Sediakan ruang khas untuk kanak-kanak

Besar kemungkinan tetamu kanak-kanak akan semakkan tempat bermain mereka. Dan mereka pasti tak suka jika anda sentiasa mengingatkan mereka “jangan buat ini, jangan buat itu”.

Daripada membiarkan mereka berlari ke sana sini, tetapkan satu kawasan khas untuk mereka bermain dengan bebas.

Foto: Mom It Forward

7. Ambil gambar

Pastikan ada seseorang yang ditugaskan untuk mengambil gambar atau video kenangan, atau anda sendiri pun boleh ambil bila sempat.

Lagipun siapa tak suka imbas kembali memori indah yang mereka lalui? Ini juga membolehkan anak anda sendiri mengingati peristiwa istimewa dalam hidup mereka bila mereka dah besar kelak.

8. Jangan ulangi kesilapan

Jika anda rasa anda akan mengadakan parti seperti ini lagi pada masa akan datang, catatkan apa yang tak berjalan seperti yang dirancang. Dengan ini, anda akan lebih bersedia dan tahu apa yang perlu diperbetulkan.

Akhir sekali, jangan lupa untuk have fun!

Sumber: Indianexpress.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 27 Apr 2018

Kencing Di Dalam Kolam Renang Bukan Saja Jijik Tapi Boleh Mudaratkan Diri Sendiri

Pasti ramai antara kita yang pernah membuang air kecil di dalam kolam renang. Begitupun, tindakan tersebut sebenarnya perlu dielakkan. Selain menjijikkan, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Featured Wed, 31 Jul 2019

Lutut dan siku anda hitam? Putihkan dengan 6 bahan semula jadi ini

Di rumah pun anda boleh jumpa bahan-bahan ini.

familuv Mon, 15 Oct 2018

4 Tanda Sakit Anak Yang Anda Tak Boleh Hiraukan Demi Kesihatannya

Ia mungkin petanda untuk sesuatu penyakit yang lebih serius.

Featured Tue, 1 Jun 2021

Kelulusan Automatik Moratorium & Bayaran Balik Ansuran 50 Peratus Buat Peminjam Terkesan

Berikutan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh yang bermula hari ini, Kementerian Kewangan memaklumkan akan memberi jaminan kelulusan secara automatik bagi moratorium dan pengurangan pembayaran balik ansuran pinjaman sebanyak 50 peratus kepada peminjam yang terkesan . Menurut […]

Featured Tue, 2 Jul 2019
Eat Travel Tue, 20 Aug 2019
Featured Sat, 25 Apr 2020

Awas jangkitan malaria, cegah sebelum menjadi wabak

KKM sasar sifar malaria sempena Hari Malaria Sedunia

Featured Sat, 2 May 2020

Peperangan COVID-19 masih belum berakhir

SOP lebih ketat ketika PKPB

Featured Wed, 8 Sep 2021
Featured Fri, 3 Apr 2020

7 sebab Huawei MatePad Pro perlu dimiliki

Tablet baharu memudahkan kerja dari rumah

| Live TV