Featured By: Fadzlena Jafar May 14, 2020 @ 8:41pm

85 peratus kes positif COVID-19 kluster tahfiz dikesan tidak bergejala

Kadar positif jangkitan COVID-19 dalam kalangan pelajar dan kakitangan madrasah tahfiz (Kluster Tahfiz) meningkat 5.1 peratus berbanding hanya 4.4 peratus yang dicatat pada 7 Mei lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata peningkatan kadar positif Kluster Tahfiz itu amat membimbangkan, lebih-lebih lagi apabila Kementerian Kesihatan (KKM) mendapati sebanyak 85 peratus daripada kes yang disaring tidak bergejala (asymptomatic).

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah  pada pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

“Seramai 539 kes atau 85 peratus daripada 635 kes positif COVID-19 membabitkan 370 Madrasah atau Sekolah Tahfiz didapati tidak bergejala dan mereka hanya diketahui positif COVID-19 selepas KKM melakukan saringan.

“Data ini amat membimbangkan lebih-lebih lagi apabila kadar positif dalam kalangan kumpulan berisiko ini turut meningkat, sekali gus menunjukkan kadar kebolehjangkitan juga amat tinggi terutama jika pelajar ini pulang ke kampung masing-masing dan mungkin menjangkiti ahli keluarga lain,” katanya pada pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Sehingga 14 Mei 2020 terdapat sebanyak enam kluster COVID-19 yang melibatkan madrasah tahfiz. Empat kluster itu adalah subkluster kepada perhimpunan di Seri Petaling yang dikunjungi sehingga lima kali oleh ahli jemaah tabligh daripada kluster Seri Petaling, manakala dua lagi masih dalam siasatan.

Pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia menjalankan operasi nyahcemar bagi membantu perpindahan 132 pelajar tahfiz Madrasah Miftahul Ulum, Masjid Seri Petaling, Mac lalu. (Gambar ihsan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia)

KKM mengenal pasti seramai 19,209 pelajar dan juga kakitangan daripada 370 madrasah tahfiz yang berdaftar. Daripada jumlah itu sebanyak 12,384 pensampalen dilakukan dan hasilnya sebanyak 635 kes positif COVID-19  (5.1 peratus) dikesan, 10,755 kes negatif COVID-19 serta 994 kes masih menunggu keputusan.

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menggesa pelajar atau kakitangan madrasah tahfiz termasuk sekolah tahfiz persendirian untuk tampil memberikan maklumat kepada KKM secepat mungkin.

“KKM membangunkan beberapa saranan sebagai pelan tindakan, iaitu pelajar madrasah atau pusat tahfiz yang sudah pulang ke rumah ibu bapa atau penjaga, dimohon menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah (PKD), Klinik Kesihatan atau hospital saringan KKM yang berdekatan untuk menjalani persampelan ujian COVID-19.

“Bagi pelajar yang belum pulang, diminta supaya kekal berada di madrasah atau pusat tahfiz, serta menghubungi PKD atau Klinik Kesihatan saringan terdekat agar dapat dijalankan aktiviti persampelan,” katanya.

Petugas KKM melakukan pensampalen bagi menyaring kakitangan dan pelajar di madrasah tahfiz. (Gambar daripada Facebook Dr Noor Hisham Abdullah)

Sementara itu, terdapat 70 kes yang pulih dan dibenarkan keluar hospital pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya daripada COVID-19 sebanyak 5,351 kes  atau 78.5 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

KKM juga melaporkan terdapat 40 kes baharu positif COVID-19 yang dikesan setakat jam 12 tengah hari tadi, menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,819 kes.

Kesemua 40 kes itu itu membabitkan penularan tempatan dengan 31 kes bukan warganegara Malaysia, namun tiada kes import dilaporkan. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,356 kes.

KKM turut melaporkan seramai 16 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, empat kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) turut melaporkan terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 112 kes (1.64 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 20 Mar 2020
Featured Wed, 29 Jan 2020

Bagaikan mayat hidup, mangsa koronavirus di kuarantin dalam ‘keranda’

Tindakan demi keselamatan petugas paramedik dan orang awam!

Featured Tue, 27 Nov 2018
Gaya Hidup Fri, 15 Jun 2018
Eat Travel Thu, 14 May 2020
Featured Fri, 21 Jun 2019

Panduan pilih, pasang kerusi kereta bayi & cara pujuk anak untuk biasakan diri

Ketahui panduan ini sebelum membeli kerusi kereta bayi untuk si kecil.

Gaya Hidup Sat, 20 Oct 2018

Wanita Ini Dipenjara Kerana Mendisiplinkan Anak Dengan Merampas Telefon Bimbitnya!

Eh, salah ke sebagai ibu untuk berbuat demikian sampai kena masuk jel?

Featured Fri, 10 Jan 2020
Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Tue, 24 Mar 2020

| Live TV