Featured By: Fadzlena Jafar May 14, 2020 @ 8:41pm

85 peratus kes positif COVID-19 kluster tahfiz dikesan tidak bergejala

Kadar positif jangkitan COVID-19 dalam kalangan pelajar dan kakitangan madrasah tahfiz (Kluster Tahfiz) meningkat 5.1 peratus berbanding hanya 4.4 peratus yang dicatat pada 7 Mei lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata peningkatan kadar positif Kluster Tahfiz itu amat membimbangkan, lebih-lebih lagi apabila Kementerian Kesihatan (KKM) mendapati sebanyak 85 peratus daripada kes yang disaring tidak bergejala (asymptomatic).

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah  pada pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

“Seramai 539 kes atau 85 peratus daripada 635 kes positif COVID-19 membabitkan 370 Madrasah atau Sekolah Tahfiz didapati tidak bergejala dan mereka hanya diketahui positif COVID-19 selepas KKM melakukan saringan.

“Data ini amat membimbangkan lebih-lebih lagi apabila kadar positif dalam kalangan kumpulan berisiko ini turut meningkat, sekali gus menunjukkan kadar kebolehjangkitan juga amat tinggi terutama jika pelajar ini pulang ke kampung masing-masing dan mungkin menjangkiti ahli keluarga lain,” katanya pada pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Sehingga 14 Mei 2020 terdapat sebanyak enam kluster COVID-19 yang melibatkan madrasah tahfiz. Empat kluster itu adalah subkluster kepada perhimpunan di Seri Petaling yang dikunjungi sehingga lima kali oleh ahli jemaah tabligh daripada kluster Seri Petaling, manakala dua lagi masih dalam siasatan.

Pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia menjalankan operasi nyahcemar bagi membantu perpindahan 132 pelajar tahfiz Madrasah Miftahul Ulum, Masjid Seri Petaling, Mac lalu. (Gambar ihsan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia)

KKM mengenal pasti seramai 19,209 pelajar dan juga kakitangan daripada 370 madrasah tahfiz yang berdaftar. Daripada jumlah itu sebanyak 12,384 pensampalen dilakukan dan hasilnya sebanyak 635 kes positif COVID-19  (5.1 peratus) dikesan, 10,755 kes negatif COVID-19 serta 994 kes masih menunggu keputusan.

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menggesa pelajar atau kakitangan madrasah tahfiz termasuk sekolah tahfiz persendirian untuk tampil memberikan maklumat kepada KKM secepat mungkin.

“KKM membangunkan beberapa saranan sebagai pelan tindakan, iaitu pelajar madrasah atau pusat tahfiz yang sudah pulang ke rumah ibu bapa atau penjaga, dimohon menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah (PKD), Klinik Kesihatan atau hospital saringan KKM yang berdekatan untuk menjalani persampelan ujian COVID-19.

“Bagi pelajar yang belum pulang, diminta supaya kekal berada di madrasah atau pusat tahfiz, serta menghubungi PKD atau Klinik Kesihatan saringan terdekat agar dapat dijalankan aktiviti persampelan,” katanya.

Petugas KKM melakukan pensampalen bagi menyaring kakitangan dan pelajar di madrasah tahfiz. (Gambar daripada Facebook Dr Noor Hisham Abdullah)

Sementara itu, terdapat 70 kes yang pulih dan dibenarkan keluar hospital pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya daripada COVID-19 sebanyak 5,351 kes  atau 78.5 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

KKM juga melaporkan terdapat 40 kes baharu positif COVID-19 yang dikesan setakat jam 12 tengah hari tadi, menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,819 kes.

Kesemua 40 kes itu itu membabitkan penularan tempatan dengan 31 kes bukan warganegara Malaysia, namun tiada kes import dilaporkan. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,356 kes.

KKM turut melaporkan seramai 16 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, empat kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) turut melaporkan terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 112 kes (1.64 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 30 Jul 2021

11 Kes Positif COVID-19 Di Parlimen Semalam

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 11 kes positif Covid-19 telah dikesan hasil pemeriksaan ke atas 1,183 individu yang hadir di Parlimen sepanjang tempoh Sidang Mesyuarat Khas Parlimen semalam. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. […]

Gaya Hidup Mon, 9 Apr 2018

Ini 10 Restoran Paling Aneh Di Dunia. No. 2 Gerenti Buat Tekak Anda Loya

Kombinasi hidangan yang menyelerakan dan konsep dekorasi yang hebat, pastinya membangkitkan keterujaan untuk pengunjung kembali semuala ke restoran anda.

Gaya Hidup Tue, 27 Mar 2018

Punggung Hitam & Berselulit? Cuba Skrub Ini Untuk Hasil Yang Terbaik

Selulit di bahagian punggung merupakan antara masalah paling tidak ‘cool’ yang dihadapi oleh wanita.

Featured Wed, 18 Apr 2018

Siapa Kata Nak Buat Mini Pavlova Susah? Senang Saja, Jom Cuba!

Teringin nak makan pavlova tapi tak tahu cara nak buatnya? Jom tengok resepi ni.

Featured Sun, 14 Oct 2018

Bahaya Jika Anda Tertelan Air Kencing Dalam Kolam Renang

Air kolam yang bercampur dengan air kencing mudah diserang bakteria!

Featured Thu, 3 May 2018

Tapak Kasut Anda Licin? Ikuti Tip Ini Untuk Perbetulkannya Serta 5 Masalah Pakaian Lain

Baju terkoyak, kasut licin sampai boleh terjatuh, butang baju tercabut… Ngerinya kalau terjadi.

Featured Fri, 8 May 2020

Majikan perlu patuhi Garis Panduan Pengurusan COVID-19 untuk lindungi pekerja

Pekerja juga bertanggungjawab elak penularan di tempat kerj

Featured Tue, 13 Mar 2018

Resepi Mudah Chocolate Mug Cake. Siap Dalam Masa 2 Minit!

Anda penggemar kek coklat tetapi tidak tahu cara nak buat? Kami akan kongsikan resepi paling cepat dan mudah untuk anda lakukan di rumah.

| Live TV