Featured By: Bibi Ramli August 5, 2019 @ 10:00am

Almari pakaian anda tidak teratur isinya? Ikuti nasihat pakar ini

Aduh, runsingnya kepala apabila melihat pakaian berselerak di dalam almari! Jika dilipat elok-elok pun, ia masih tampak tidak kemas.

Menurut Pakar Pengemas Almari Pakaian (closet organizer), Anna Bauer, sesetengah orang menyatakan mereka sudah menyusun barang di dalam almari, tetapi susunan itu tidak kekal lama.

“Ini mungkin kerana susunan itu tidak sesuai dengan personaliti dan gaya hidup mereka. Satu lagi faktor ialah mereka mungkin telah ‘mengemas’, tapi tidak mengatur betul-betul (organise). Ada perbezaan besar di situ,” katanya.

Mengemas bermaksud anda menggantung pakaian dengan penyangkut dan melipat baju dengan tersusun supaya almari tampak bersih.

Menyusun pula bermaksud anda mengeluarkan semua pakaian dan disusun semula berdasarkan jenis baju atau seluar bagi memudahkan anda mengambil pakaian yang dikehendaki. 

Secara ringkasnya, almari yang teratur bukan saja tersusun rapi, tetapi setiap barang di dalamnya mudah dicapai.

Pandangan atau cadangan Anna diguna pakai pelbagai pihak kerana beliau disahkan pakar dalam bidang berkenaan oleh National Association of Productivity & Organizing Professionals (NAPO).

Beliau juga pernah bekerja dengan pelbagai pelanggan, yang mana beliau memberi panduan dan membantu mereka menguruskan almari pakaian masing-masing.

Pelanggannya termasuklah seorang selebriti yang mempunyai lima almari pakaian dan juga seorang ibu dengan enam orang anak yang tinggal di sebuah pangsapuri dua bilik.

Semua panduan yang beliau kongsi memang mudah untuk diikuti. Ingin tahu apakah panduan berkenaan? Teruskan membaca.

Langkah 1: Keluarkan semua barang

Dengan ruang yang kosong anda boleh membayangkan di mana anda hendak meletak dan menyusun sesuatu barang itu. Tindakan ini juga membantu untuk melihat jika anda ada beberapa jenis pakaian yang tidak diperlukan lagi.

Langkah 2: Buang atau derma pakaian yang anda tidak pakai lagi

Almari yang penuh akan menyukarkan anda untuk mengatur kandungannya. Ada bezanya apabila anda memegang sesuatu kemeja-T itu dan mula membuat alasan antara mengapa anda masih menyimpannya, dengan apabila anda betul-betul tahu bahawa anda menyukai baju itu.

Langkah 3: Letakkan label bagi almari yang dikongsi

Foto: Diana Elizabeth

Label ini membantu anda menentukan siapa pemilik bahagian tertentu dalam almari itu.

Langkah 4: Sediakan sistem yang sesuai dengan perangai anda

Contohnya, anda mungkin lebih suka menggantung daripada melipat. Untuk itu, letakkan cangkuk di dalam almari anda.

Langkah 5: Gunakan penyangkut baju yang seragam

Jika anda tidak mahu membuang sebarang baju, sekurang-kurangnya anda patut membuang (atau bagi orang lain) penyangkut baju yang tidak sama rupa dan warna.

Selain itu, susun pakaian yang bergantung supaya ia memandang arah yang sama bagi memudahkan anda untuk melihat pakaian yang ada, malah cara ini tampak lebih terurus.

Langkah 6: Simpan pakaian dengan betul supaya ia tahan lebih lama

Foto: rhnetwerk.com

Bukan semua pakaian boleh digantung atau disimpan di dalam laci. Contohnya, kemeja sutera patut digantung untuk mengelakkan kedut,baju panas bulu yang berat patut dilipat supaya anyamannya tidak rosak.

Langkah 7: Letakkan kasut yang anda selalu pakai di tempat yang mudah dicapai

Anda juga patut menyusun kasut, misalnya bagi sepasang kasut itu, satu kasut memandang ke depan, dan satu lagi memandang ke belakang.

Teknik ini menjimatkan ruang dan memberi gambaran kepada anda ketika anda hendak memilih kasut untuk dipakai.

Langkah 8: Lipat baju dan susun secara mendatar

Foto: Cary Prince Organizing

Bagi pakaian yang disimpan di dalam laci, jika anda melipat dan menyusun baju secara menegak hingga ia menimbun, anda tidak akan nampak baju-baju di lapisan bawah.

Dengan menyusun secara mendatar, lebih mudah untuk anda mengambil baju yang anda hendak tanpa menyelerakkan kesemuanya. Ruang pun jimat!

Langkah 9: Sekali-sekala, kemas kini almari

Dari masa ke masa, stail anda akan berubah, dan anda juga akan membeli baju baharu. Jadi sekali-sekala anda perlu ubah suai susun atur pakaian anda mengikut cita rasa pada waktu itu.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Jan 2018

Tip Diet Efektif

Sudah penat berdiet tetapi berat badan masih tidak berkurangan? Di mana silapnya? Mungkin anda meninggalkan waktu makan tertentu tetapi makan dengan kuantiti yang  banyak apabila berpeluang untuk makan. Fakta membuktikan, pengambilan kalori yang melebihi jumlah […]

Featured Wed, 12 Feb 2020
Featured Sun, 10 May 2020
familuv Thu, 16 May 2019

Adakah roti selamat untuk dimakan oleh bayi?

Ketahui juga beberapa menu ringkas untuk si kecil.

Featured Wed, 30 Oct 2019
Featured Sun, 8 Mar 2020
Gaya Hidup Mon, 29 Jan 2018

Senaman Setiap Hari, Selamat Atau Tidak?

Melakukan senaman setiap hari boleh memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan.

Featured Sat, 21 Mar 2020

Cantiknya Fasha Sandha walau tanpa solekan, ini rahsianya

Kongsi 4 langkah kecantikan semula jadi

Featured Wed, 11 Mar 2020

PUNB perkenal pelbagai pakej pembiayaan bantu usahawan wanita

Inisiatif termasuk usahawan terjejas akibat COVID-19

Gaya Hidup Fri, 7 Dec 2018

| Live TV