familuv By: Shaidah Shafie March 17, 2020 @ 7:02pm

Ambil peduli apabila anak buat perangai!

Mendidik kanak-kanak yang masih kecil bukan perkara mudah, kadangkala mereka membuat perangai termasuk menangis dan menjerit jika kehendak tidak dituruti.

Meraung di tempat awam, bergolek atau terbaring di hadapan kedai mainan dan memanjat meja di kedai makan adalah perkara biasa.

Belum lagi dikira mereka tunjuk perangai tidak mahu ke sekolah tadika pada waktu pagi ketika ibu bapa berkejar dengan masa untuk ke tempat kerja.

Racheal menjadikan pengalaman mendidik anak sebagai garis panduan mengendalikan emosi kanak-kanak. Sumber: Racheal Kwacz.

Jurulatih Pembangunan Keluarga dan Kanak-kanak, Racheal Kwacz, berkata kanak-kanak mempunyai sikap yang mudah dilentur sekiranya ibu bapa faham akan kehendak mereka.

 

“Letakkan keadaan kita dalam keadaan mereka dan cuba fahami apa yang mereka mahu. Walaupun mereka itu masih kecil dan sering dianggap tidak mempunyai pandangan sendiri, mereka sebenarnya ada perasaan seperti orang dewasa juga.

“Oleh itu, jangan memandang remeh apabila mereka menangis pada waktu pagi kerana kanak-kanak tidak akan menangis tanpa sebab,” katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru.

Beliau yang berpengalaman luas dalam bidang pembangunan keluarga dan kanak-kanak, menjadikan pengalamannya sebagai ibu untuk membentuk garis panduan bagi mendidik kanak-kanak.

Ibu kepada anak perempuan berusia empat tahun itu berkata, seperti orang dewasa yang mahu dihormati, kanak-kanak juga mempunyai kehendak yang sama, mahu difahami dan dihargai oleh orang dewasa terutama ibu bapa mereka.

Kanak-kanak tidak akan meragam tanpa sebab – gambar hiasan. Sumber: iluminasi.com

“Walaupun masih kecil, mereka berhak untuk dihormati dan dilayan sebaik mungkin. Jangan ingat mereka kecil, kita boleh melayan mereka begitu sahaja.

“Sebagai contoh, kenapa ada anak yang menangis bila didudukkan di atas kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kereta? Berkemungkinan besar, mereka tidak selesa, jadi tanya mereka dengan baik apa yang mereka mahu sebenarnya,” katanya.

Jangan abaikan apabila anak meraung di tempat awam – gambar hiasan. Sumber: hmetro.com

Dalam hubungan ini, Racheal berkata, ibu bapa disarankan supaya tidak mengabaikan apa sahaja perkataan yang keluar daripada mulut anak kerana si kecil biasanya bercakap telus dan tidak pandai menipu.

Katanya, sikap jujur kanak-kanak itu sewajarnya dimanfaatkan sepenuhnya oleh ibu bapa kerana dengan menunjukkan sikap bahawa anda mengambil berat setiap kata-kata mereka, si kecil mungkin akan lebih bertolak ansur.

“Jika mereka berkata tidak, tanya dan selidik kenapa mereka kata begitu. Mungkin pada orang dewasa, alasan diberikan si kecil adalah remeh-temeh, tapi perlu diberi perhatian.

“Begitu juga apabila mereka tidak mahu menggosok gigi ketika hendak ke sekolah, tanya mereka kenapa dan ibu bapa boleh terangkan kebaikannya jika si kecil rajin menggosok gigi,” katanya.

Kesimpulannya, sebagai ibu bapa elakkan memandang remeh perlakuan anak kerana setiap perlakuan ditunjukkan, pasti ada sebabnya.

Ibu bapa yang peka, pasti anak akan mendengar kata

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 6 Mar 2020

Jangan terus tuduh, ini cara betul tanya anak

Pastikan ayat yang digunakan betul

Featured Sun, 26 Dec 2021

2 Ahli Kumpulan BTS, Rap Monster & Jin Positif Covid-19

Syarikat agensi kumpulan BTS, Big Hit Music memberitahu dua lagi ahli kumpulan itu, Rap Monster (RM) dan Jin telah dijangkiti wabak Covid-19 pada Sabtu selepas pulang dari konsert mereka di Amerika Syarikat. RM, 27, dan […]

Featured Mon, 4 Oct 2021

Anak Sulung 4 Tahun Positif Covid-19, Hafizul Kamal Mohon Doa Orang Ramai

Pelakon Hafizul Kamal dan anak sulungnya, Raisya Amanda disahkan positif Covid-19. Hafizul menerusi laman Instagram berkongsi berita itu kepada para pengikutnya. “Kami dua ketul positif Covid-19. Nak lepak gua. Alhamdulillah Sara dan Mieja negatif. “Raisya […]

Featured Sun, 10 Jun 2018
Featured Tue, 16 Feb 2021
Featured Wed, 23 May 2018

Meghan Markle Tak Dapat Menahan Gelak Bila Seekor Lebah Menganggu Harry Berucap

Punyalah manis si pengantin baru, sampai lebah pun nak hinggap.

Featured Thu, 26 Apr 2018

Baru Umur 6 Tahun, Anak Beyoncé Sudah Ada Stylist Dan Personal Shopper Sendiri!

Entah-entah outfit yang dia pernah pakai boleh kalahkan semua baju tercantik yang kita ada.

Featured Tue, 31 Jul 2018

Tiada Lagi Penyedut Minuman Di Starbucks Pada Tahun 2020

Starbucks bakal menggunakan gelas dengan penutup rekaan baharu yang diperbuat daripada bahan biodegradable.

| Live TV