familuv By: Shaidah Shafie March 17, 2020 @ 7:02pm

Ambil peduli apabila anak buat perangai!

Mendidik kanak-kanak yang masih kecil bukan perkara mudah, kadangkala mereka membuat perangai termasuk menangis dan menjerit jika kehendak tidak dituruti.

Meraung di tempat awam, bergolek atau terbaring di hadapan kedai mainan dan memanjat meja di kedai makan adalah perkara biasa.

Belum lagi dikira mereka tunjuk perangai tidak mahu ke sekolah tadika pada waktu pagi ketika ibu bapa berkejar dengan masa untuk ke tempat kerja.

Racheal menjadikan pengalaman mendidik anak sebagai garis panduan mengendalikan emosi kanak-kanak. Sumber: Racheal Kwacz.

Jurulatih Pembangunan Keluarga dan Kanak-kanak, Racheal Kwacz, berkata kanak-kanak mempunyai sikap yang mudah dilentur sekiranya ibu bapa faham akan kehendak mereka.

 

“Letakkan keadaan kita dalam keadaan mereka dan cuba fahami apa yang mereka mahu. Walaupun mereka itu masih kecil dan sering dianggap tidak mempunyai pandangan sendiri, mereka sebenarnya ada perasaan seperti orang dewasa juga.

“Oleh itu, jangan memandang remeh apabila mereka menangis pada waktu pagi kerana kanak-kanak tidak akan menangis tanpa sebab,” katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru.

Beliau yang berpengalaman luas dalam bidang pembangunan keluarga dan kanak-kanak, menjadikan pengalamannya sebagai ibu untuk membentuk garis panduan bagi mendidik kanak-kanak.

Ibu kepada anak perempuan berusia empat tahun itu berkata, seperti orang dewasa yang mahu dihormati, kanak-kanak juga mempunyai kehendak yang sama, mahu difahami dan dihargai oleh orang dewasa terutama ibu bapa mereka.

Kanak-kanak tidak akan meragam tanpa sebab – gambar hiasan. Sumber: iluminasi.com

“Walaupun masih kecil, mereka berhak untuk dihormati dan dilayan sebaik mungkin. Jangan ingat mereka kecil, kita boleh melayan mereka begitu sahaja.

“Sebagai contoh, kenapa ada anak yang menangis bila didudukkan di atas kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kereta? Berkemungkinan besar, mereka tidak selesa, jadi tanya mereka dengan baik apa yang mereka mahu sebenarnya,” katanya.

Jangan abaikan apabila anak meraung di tempat awam – gambar hiasan. Sumber: hmetro.com

Dalam hubungan ini, Racheal berkata, ibu bapa disarankan supaya tidak mengabaikan apa sahaja perkataan yang keluar daripada mulut anak kerana si kecil biasanya bercakap telus dan tidak pandai menipu.

Katanya, sikap jujur kanak-kanak itu sewajarnya dimanfaatkan sepenuhnya oleh ibu bapa kerana dengan menunjukkan sikap bahawa anda mengambil berat setiap kata-kata mereka, si kecil mungkin akan lebih bertolak ansur.

“Jika mereka berkata tidak, tanya dan selidik kenapa mereka kata begitu. Mungkin pada orang dewasa, alasan diberikan si kecil adalah remeh-temeh, tapi perlu diberi perhatian.

“Begitu juga apabila mereka tidak mahu menggosok gigi ketika hendak ke sekolah, tanya mereka kenapa dan ibu bapa boleh terangkan kebaikannya jika si kecil rajin menggosok gigi,” katanya.

Kesimpulannya, sebagai ibu bapa elakkan memandang remeh perlakuan anak kerana setiap perlakuan ditunjukkan, pasti ada sebabnya.

Ibu bapa yang peka, pasti anak akan mendengar kata

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 27 Dec 2018

Kalau Ke Jaipur India, Jangan Lupa Singgah Di 5 Lokasi Ini

Kota bersejarah Jaipur turut dikenali sebagai Pink City!

Eat Travel Mon, 6 Jan 2020

Resipi kuih tepung bungkus paling sedap dan mudah

Peminat kuih tradisional wajib cuba!

familuv Mon, 18 Jun 2018

5 Pasangan Kembar Comel Berstatus Anak Selebriti Paling Menjadi Perhatian Netizen

Kehadiran mereka bukan saja bisa menarik perhatian ramai malah mengundang kekeliruan mata yang memandang!

familuv Tue, 12 Feb 2019
Featured Tue, 18 Dec 2018

Selama Ini Anda Bersangka Baik Dengan Vitamin, Tetapi Tahukah Anda Kesan Sampingannya?

Pengambilan vitamin secara berlebihan memberi kesan sampingan kepada kesihatan.

familuv Fri, 30 Nov 2018

Pakar Kongsi Keburukan Telefon Bimbit Pada Kanak-Kanak. Take Note Ya Para Ibu Bapa!

Telefon bimbit beri kesan negatif pada fizikal dan mental kanak-kanak.

Eat Travel Thu, 25 Oct 2018

Jom Picnic Bersama Keluar Di Taman Metropolitan Kepong, Boleh Main Layang-Layang!

Permainan layang-layang, mengajar anda tentang angin dan stabiliti.

Eat Travel Thu, 19 Mar 2020

Lokasi tersembunyi saji pemandangan menarik

Rancang dahulu, sewa kemudian

| Live TV