Featured By: tex_admin August 7, 2018 @ 2:00pm

Ambil Tahu Jangka Hayat Produk Solekan Anda. Jangan Tahu Guna Saja!

Wanita memang suka bermakeup, kadang-kadang setiap bulan ada saja item solekan yang akan dibeli. Namun, pernahkan anda menitik beratkan soal jangka hayat semua koleksi makeup anda? 

Mungkin ada dalam kalangan anda yang tidak pernah ambil kisah tentang perkara ini, selagi rupa bedak asas dalam botol itu nampak cantik dan tidak berubah teksturnya, selagi itulah anda akan pakai. Kalau anda tak percaya, anda boleh lihat pada gambar di bawah di mana produk solekan yang dah expired mengandungi bakteria.

Foto: JustJill Cosmetics

Jangan begitu ya, setiap produk solekan mempunyai jangka hayatnya tersendiri, kalau anda guna yang dah tamat tempoh ia akan memberi kesan buruk pada kesihatan wajah anda.

Ini kerana, produk solekan yang dah expired akan mengandungi bakteria berbahaya membolehkan anda mengalami penyakit seperti Meningitis, Enterbacter (jangkitan pada usus) dan otak akan dijangkiti bakteria. Bukan itu saja, wajah anda juga akan mengalami jerawat, kemerahan, bengkak dan sebagainya. Takut kan?

Jadi, anda perlu tahu setiap item solekan mempunyai jangka hayatnya. Jom semak!

Sebelum anda membeli sesuatu produk, ada perlu lihat pada label yang menunjukkan tempoh yang disarankan terhadap setiap produk tersebut.

Foto: Insider

Walaupun begitu, anda juga perlu sentiasa semak jangka hayat setiap produk solekan kerana setiap item adalah berbeza jangka hayatnya.

1. Maskara

Foto: Vemale.com

Kalau anda nak tahu, maskara antara produk solekan yang cenderung untuk pertumbuhan bakteria. Ini kerana, warna maskara yang gelap dan teksturnya yang lembap sangat mempengaruhi pembiakan bakteria sekaligus berpotensi menyebabkan banyak jenis jangkitan.

Sekiranya anda menghidu sesuatu yang berbau busuk pada maskara anda, ia adalah salah satu tanda bahawa anda perlu membuangnya. Untuk pengetahuan anda, lebih selamat anda menggantikan maskara yang baharu pada setiap 3 bulan.

2. Bedak asas 

Foto: BeautyHealth

Bagi bedak asas jenis cecair biasanya anda boleh lihat pada perubahan dalam warnanya, tekstur dan bau. Biasanya, bedak asas jenis ini boleh bertahan sehingga 1 tahun selepas dibuka, manakala bedak asas bertekstur minyak boleh bertahan sehingga 18 bulan.

Sekiranya, anda menggunakan bedak asas yang dah expired, ia boleh menyumbat pori-pori wajah dan akan menyebabkan jerawat.

3. Bedak tabur dan pemerah pipi

Foto: Toodia

Produk solekan yang berbentuk serbuk ini akan bertahan selama 2 tahun. Agak lama kan? Ini kerana, bakteria tidak akan berkembang dalam persekitaran yang kering. 

Walaupun ia memiliki tempoh jangka hayat yang lama, anda tidak seharusnya memandang sebelah mata terhadap produk solekan ini. Yang paling penting, anda perlu sentiasa mencuci setiap berus atau span makeup agar ia tidak memindahkan bakteria kepada wajah anda.

4. Eyeshadow

Foto: Lukasstehlik.cz

Walaupun eyeshadow dikira sebagai tekstur yang berserbuk dan boleh bertahan 2 tahun, anda perlu gantikannya dengan eyeshadow yang baharu dengan lebih kerap kerana ia digunakan pada sekitar mata anda. Mata dianggap kawasan yang sensitif dan apabila terkena jangkitan bakteria ia boleh menjadi lebih bahaya. 

5. Liquid eyeliner

Foto: Shape Singapore

Menurut pakar, kesan kemerahan, bengkak dan jangkitan mata adalah salah satu kesan sampingan daripada penggunaan produk mata yang telah expired. Jangka hayat untuk produk ini adalah 18 bulan selepas dibuka.

Sekiranga, eyeliner anda sudah berubah warna ataupun sudah kering, anda perlu membuangnya dan gantikan dengan yang baharu.

6. Lipstick dan gloss

Foto: Youtube

Sekiranya gincu kegemaran anda telah berubah daripada segi teksturnya, anda perlu buang ya! Untuk pengetahuan anda, mulut manusia sebenarnya antara kawasan bakteria yang mudah berkembang iaitu 100 juta bakteria dalam setiap mililiter air liur. Sebaiknya, anda harus menjaga kebersihan mulut anda dan tukar gincu anda setiap 18 bulan selepas dibuka.

So, lepas ini anda harus sentiasa semak tempoh jangka hayat produk solekan anda. Lagi bagus apabila selepas ia dibuka, anda boleh label tarikh expirednya supaya lebih jelas. 

Semoga bermanfaat!

Sumber: Daily Vanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 31 Oct 2018
Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Featured Wed, 4 Dec 2019

Solekan tampak semula jadi dengan Tinted Cover Nudestix

Tampil dengan 14 rona bedak asas cecair

Eat Travel Sat, 21 Mar 2020
Oh Lawa Mon, 31 Dec 2018
Featured Tue, 24 Aug 2021

Hukuman Penjara 13 Bulan Farid Kamil Diganti Denda RM 5,500

Pelakon Farid Kamil yang diperintahkan untuk dipenjarakan selama 13 bulan bagi kesalahan melibatkan kekerasan hari ini berdepan hukuman denda sebanyak RM5,500. Pesuruhjaya Kehakiman Nurulhuda Nur’aini Mohamad Nor di Mahkamah Tinggi Shah Alam membenarkan rayuan dibuat […]

Featured Mon, 5 Apr 2021

“Lebih Baik Terima Gaji Sedia Ada Daripada Jadi Penggangur” – M Saravanan

Berikutan isu gaji minimum graduan yang menjadi perbincangan hangat warganet, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata penetapan gaji minimum kepada graduan tertakluk kepada perbincangan antara majikan dengan bakal pekerja dan tidak melibatkan pendirian […]

Featured Fri, 8 Oct 2021

“Meeting Dengan Putera Arab Saudi, Bina Hotel 8 Bintang Bawah Laut”- Papa Megah Holding Curi Tumpuan Di TikTok

Siapa tidak mengenali sosok pelakon otai, Mustapha Kamal yang seakan sebati melakonkan watak golongan kaya atau CEO Megah Holdings dalam drama-drama rantaian Melayu di stesen televisyen. Terbaharu, aksi beliau sebagai usahawan berjaya mencuri tumpuan di TikTok. […]

Featured Thu, 8 Mar 2018

Dilantik Wanita Pertama Pegawai Memerintah Kapal, Aida Dedikasi Kejayaan Buat Ibu tercinta

Pencapaian kaum wanita pada hari ini dalam pelbagai bidang kerjaya memang tidak dapat lagi diragui malah ada yang berupaya menandingi kaum lelaki. Itu yang dibuktikan oleh Leftenan Maritim, Aida Arzahari yang mencatat sejarah apabila dilantik  menjadi wanita pertama negara sebagai Pegawai Memerintah Kapal.

Oh Lawa Fri, 8 Mar 2019

Telekung Siti Khadijah rintis laluan bina jenama eksklusif industri fesyen Muslimah

Usaha pacu kejayaan selepas sedekad telekung SK di pasaran

| Live TV