Featured By: Yanie Baharom April 11, 2018 @ 1:26pm

Amboi Ligat Shopping Raya Nampak! Puasa Dah Habis Ganti Ke Belum?

Kurang lebih sebulan saja lagi kita bakal menyambut Ramadhan dan bulan Mac dalam takwim Islam pula bererti kita sudah me­langkah ke penghujung Rejab 1439 Hijrah.

Jika mengikut kronologinya, dan memang itulah aturan yang mengikut tabii, kita akan menempuh bulan puasa terlebih dahulu iaitu mulai sekitar 17 Mei. Selepas sebulan barulah berhari raya.

Tetapi agak pelik, ramai di kalangan umat Islam sekarang sudah mula membuat persediaan untuk menyambut Hari Raya. Sedangkan yang akan muncul terlebih dahulu ialah bulan puasa.

Paling teratas dalam senarai persediaan awal untuk menyambut 1 Syawal itu tentulah tempahan membuat baju raya.

Sejak awal tahun ramai yang sudah kalut mengunjungi kedai jahit dan butik. Alasannya tidak mahu menunggu saat-saat akhir. Takut tukang jahit enggan menerima tempahan. 

Namun itulah hakikat yang berlaku. Ada sesetengahnya sejak Januari lagi sudah membuat persediaan untuk pakai­an Hari Raya. Awal-awal lagi merancang untuk tampil sedondon suami-isteri.

Foto: astroawani.com

Yang baru menimang cahaya mata dan tahun pertama menyambut Aidilfitri bertiga pula usah ceritalah, sudah dicari dua tiga persalinan sedondon sejak awal-awal tahun dan tidak mustahil since penghujung tahun lalu.

Kalau tahun lepas warna hijau rimba, tahun ini pula Ultra Violet, menjadi rona pilihan. Tambah pula, mengikut ramalan ikon fesyen antarabangsa, Ultra Violet is the color of 2018. Kenalah ikut trend.

Kecenderungan gedung-gedung tekstil di negara kita mengadakan jualan murah mega sepanjang tahun turut menyumbang kepada ke­ghairahan orang kita membeli-belah atas alasan untuk persiapan Hari Raya. Walau hakikatnya anak bulan Ramadan pun lambat lagi hendak menjelma.

Dalam hal ini sebenarnya sikap orang kita yang gemar membuat persiapan awal itu tidak salah.

Tidaklah di saat-saat akhir, gaji hujung bulan menjelang Syawal, barulah sibuk hendak membeli itu ini. Hendak menempah baju tidak sempat, maka terpaksa membeli baju siap. Nama pun baju siap, saiz dan ukurannya kadangkala sukar dijangka, nasib baik muat cukup-cukup, adakalanya panjang di tangan, kaki seluar atau kain.

Sebab itu, memang elok sangat kalau ada perancangan awal agar bajet rumah tangga dan bajet khas menyambut hari raya boleh diatur cantik.

Foto: iluminasi.com

Cuma yang tak eloknya, sikap kita itu berpilih. Ke­ghairahan kita membuat perancangan awal bukan untuk semua perkara, bahkan kadang-kala terhad untuk benda-benda yang tidak patut diawalkan sangat pun.

Kita beria-iya membuat persiapan Hari Raya lima bulan lebih awal, tetapi tidak pula beria-ia mengatur persediaan menyambut puasa?

Jika baju raya sudah ditempah, bagaimana pula dengan puasa, sudahkah berganti? Jangan-jangan ada yang puasa dua tahun lepas pun masih berhutang lagi. Hanya sempat membayar fidyah sedangkan jumlah hutang puasa masih belum luak atau masih berbaki.

Tidak mustahil ada yang terkulat-kulat kerana baru teringat yang puasa belum habis berganti selepas melihat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja mengumumkan melihat anak bulan Ramadan.

Kalau kita bijak merancang bajet persiapan hari raya, seelok-eloknya biarlah bijak juga mengatur hari untuk melunaskan hutang puasa.

Kepada yang sudah membayar hutang puasa, syabas! Tetapi kepada yang masih berhutang, marilah kita sama-sama semak dan muhasabah diri, betulkah cara kita meletakkan keutamaan atau priority?

Bukan hanya dalam membayar hutang puasa, tetapi hutang yang lain-lain juga.

Foto: doamustajablengkap.blogspot.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 8 Apr 2018

12 Benda Mahal Tapi Merepek Yang Selebriti Barat Pernah Beli, No. 11 Paling Gila

Kalau dah artis tu, mestilah mereka berduit. Dan bila ada duit, tak sah kalau mereka tak berbelanja untuk barang-barang yang mereka tak perlu.

Eat Travel Wed, 17 Jul 2019

Nak kurus? Ini resipi sarapan sihat untuk mereka yang sibuk

Paling penting sihat, cepat & mudah disediakan!

Featured Fri, 13 Aug 2021

“Budak Lelaki Mimpi Arwah Diserbu Kanak -Kanak Palestin Di Suatu Tempat Cantik” – Shuib

Pelakon dan pelawak Shuib Sepahtu mengakui hilang kata-kata apabila satu demi satu kisah mengenai arwah isterinya, Siti Sarah diceritakan kepadanya. Kongsi Shuib di majlis tahlil Arwah Siti Sarah semalam, dia begitu tersentuh apabila menerima nota […]

Featured Mon, 17 Feb 2020
Featured Fri, 12 Oct 2018

Rawat Masalah Jerawat Dengan Hanya Menggunakan Aloe Vera

Aloe vera juga merupakan pelembap yang baik dan bantu melambatkan proses penuaan.

Eat Travel Tue, 25 Sep 2018
Featured Fri, 12 Oct 2018

Isi Borang 40 Muka Surat Dulu Baru Boleh Masuk Ke Rumah Hantu McKamey Manor. OMG!!

Hampir tiada seorang pun yang mampu menghabiskan pengalaman masuk ke Mckamey Manor. Mesti seram gila!

Featured Tue, 7 Aug 2018

Ambil Tahu Jangka Hayat Produk Solekan Anda. Jangan Tahu Guna Saja!

Setiap item solekan berbeza tempoh jangka hayatnya!

Featured Fri, 20 Aug 2021

Daiyan Trisha Penat Dengan Situasi Semasa, Jawab Spekulasi Cinta Dengan Aedy Ashraf

Penyanyi dan pelakon Daiyan Trisha, 24, mendedahkan dirinya turut berdepan dengan situasi ‘penat’ mental dan emosi sepanjang wabak melanda. Daiyan mendedahkan cabaran sebagai anak seni yang terpaksa dihadapi dalam situasi pandemik. “Kalau dulu Daiyan boleh […]

Featured Thu, 16 Apr 2020

| Live TV