Featured By: Ad Ops February 11, 2019 @ 10:00am

Anda suka melengahkan kerja? Inilah akibatnya terhadap badan dan minda anda

Semua orang mesti pernah melengah atau melambat-lambatkan kerja, sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Tetapi ada sebahagian masyarakat yang akan cuba melengah-lengah selagi boleh. Mereka mungkin menganggap sikap berkenaan bukan satu masalah yang besar.

Sebenarnya, sikap suka melengah-lengahkan kerja itu jika sampai ke tahap kronik, boleh menjejaskan prestasi badan dan minda pada kadar yang lebih teruk daripada yang disangka.

Apabila seseorang itu memilih untuk menonton televisyen daripada mencuci pakaian atau pinggan mangkuk, dia sebenarnya melancarkan satu pergaduhan hebat dalam mindanya.

Dalam otak, terdapat bahagian depan (korteks prefrontal) yang menetapkan matlamat jangka panjang dan mengawal selia ketahanan diri. Bahagian terbabit memberitahu anda yang pinggan dan pakaian itu tidak akan dicuci dengan sendirinya.

Satu lagi bahagian otak pula dipanggil sistem limbik bagi menangani perasaan seronok yang anda alami. Ia memberitahu anda, “Cuci pinggan? Tak seronok langsung! Lebih baik anda buat perkara lain.”

Sikap melengahkan kerja ini memang menyeronokkan, itulah sebabnya anda melakukannya, namun keadaan itu tidak semestinya baik untuk anda.

Foto: Trello Blog

Beberapa kajian menunjukkan pelajar kolej yang gemar melengahkan sesuatu kerja mempunyai markah purata nilai gred (GPA) yang lebih rendah pada semester terakhir berbanding pelajar yang gemar melakukan kerja dengan segera.

Kajian itu juga menunjukkan mereka bersikap negatif itu lebih berkemungkinan untuk sakit.

Menurut kajian lain pula, seseorang yang kerap melengahkan kerja akan rasa bersalah dan tertekan pada kadar yang lebih tinggi kerana mereka memilih untuk menunda kerja.

Penyelidik juga menemui perkaitan antara tabiat itu dengan tahap keyakinan dan kadar tenaga yang rendah selain boleh mengalami kemurungan!

Dalam kata lain, hidup mereka akan lebih baik jika mereka memilih untuk ‘mendengar kata korteks prefrontal’.
Seseorang itu mungkin berasa yang beliau dapat bekerja dengan lebih baik apabila diberi tekanan dari segi masa.

Malangnya, setakat ini belum ada lagi kajian yang menyokong pendapat bahawa sikap melengahkan kerja membawa kebaikan kepada seseorang itu.

Foto: Tech Insider

Bagaimanapun, hasil kajian mendapati sikap ini boleh diperbaiki. Seseorang yang melihat sesuatu tugas itu boleh memberi kelainan yang besar dalam hidupnya akan cuba berubah.

Tugas seperti mengumpul wang untuk hari tua, umpamanya, tampak sangat abstrak. Anda boleh memulakannya pada bila-bila masa sahaja, jadi anda tidak akan tergerak hati untuk memulakannya.

Mentaliti seperti inilah yang akan menyebabkan anda berasa seperti hendak melengahkan kerja, sebaik-baiknya anda perlu menjadikan tugas itu lebih konkrit di dalam minda.

Contohnya, sebuah kajian yang dilakukan pada 2011 menunjukkan responden yang diberi gambaran mengenai hidup mereka selepas pencen lebih berkemungkinan untuk menyimpan wang bagi hari tua, berbanding mereka yang tidak diberi sebarang gambaran.

Imej berkenaan adalah sesuatu yang ketara, jadi ia meninggalkan kesan yang lebih kuat akan masa depan mereka.

Foto: Gizmodo

Kesimpulannya, sikap melengahkan kerja itu adalah sesuatu yang tidak sihat, justeru lebih baik anda melakukan tugasan anda secepat mungkin.
Mungkin kenikmatan menonton televisyen menjadi lebih tinggi apabila semua tugas sudah diselesaikan!

Sumber: Tech Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 25 Oct 2019

Parti Halloween Day of The Dead di Lost World of Tambun mengujakan!

Festival Seni Tengkorak meriahkan parti Halloween LWOT

Featured Wed, 30 Nov 2022

Konsert ‘Senandung Malam Payung Teduh X Pusakata X Efek Rumah Kaca’ Hadiah Birthday Nabila Huda

Alahai sweetnyerrr Abil dan suami💗 Moga Neptunes Presents terus terbang tinggi!

Featured Wed, 22 Sep 2021
Featured Thu, 10 Feb 2022
Featured Fri, 25 Jun 2021

Kebenaran Majlis Akad Nikah Di Selangor Mulai 1 Julai & SOP Terkini

Berita baik buat bakal pengantin! Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah mengumumkan kebenaran pelaksanaan Majlis Akad Nikah di negeri Selangor mulai 1 Julai 2021. Menurut hantaran terkini di Facebook rasmi JAIS, kebenaran majlis akad nikah

Featured Wed, 12 Jan 2022

Air Mata Nia Ramadhani Berlinangan Apabila Dijatuhi Hukuman Penjara

Pelakon terkenal Indonesia, Nia Ramadhani atau nama sebenarnya Ramadhania Ardiansyah Bakrie bersama suami, Ardie Bakrie dan pemandu mereka Zen Vivanto  dijatuhi hukuman penjara selama setahun atas penyalahgunaan dadah. Menurut laporan media tempatan, pelakon drama Bawang

Featured Wed, 3 Aug 2022
Featured Thu, 21 May 2020

Ubah ruang tamu kepada ruang kerja, hasilnya amat mengagumkan

Kerja lebih lancar, mutu pun terpelihara

Featured Thu, 28 Oct 2021

Akui Menyesal Jadi Transgender, Lucinta Luna Mahu Kembali Ke Fitrah Asal – Tapi, Rupa-Rupanya….

Baru baru ini, pendedahan penyanyi Indonesia, Lucinta Luna yang mengakui kesal bergelar transgender mengejutkan ramai pihak. Dalam satu temubual video bersama pelakon Indonesia Boy William, Lucinta tampil dengan penampilan terbaru sebagai seorang lelaki sekaligus mendedahkan

| Live TV