Featured By: tex_admin May 9, 2018 @ 9:00am

Anda Tak Perlu Gigih Nak Bersihkan, Sekali Celup Boleh Tahan 20 Hari Dakwat PRU14

Hari ini merupakan tarikh keramat bagi Pilihan Raya Umum ke-14 yang ditunggu-tunggu oleh anda bagi menunaikan tanggungjawab untuk mengundi. Bagi anda yang masih beratur tunggu giliran mengundi itu, harap bersabar ya!

Penulis nak bagi tahu bahawa, dakwat kekal yang ada pada jari anda selepas mengundi mampu bertahan selama 20 hari. Jadi, jangan gigih sangat nak cuci sampai bersih sebab memang sukar untuk dihilangkan!

Kalau anda nak tahu, dakwat kekal tersebut menelan peruntukan yang besar hampir RM5 juta dan ia dihasilkan di sebuah kilang Mysore Paints and Varnish Ltd, di Karnataka, India. Menurut pengarang dan bekas wartawan Syahril A. Kadir turut kongsikan tentang kilang yang menghasilkan dakwat kekal itu.

Foto: Facebook Syaril A. Kadir

Foto: Facebook Syaril A. Kadir

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menempah 100,000 botol dan kesemuanya berharga hampir RM5 juta. Aku difahamkan semuanya dah sampai pun ke Malaysia. Lepas dicalit di jari, dalam 40 saat keringlah dakwat tu,” katanya.

Selain itu, kilang itu merupakan satu-satunya yang menghasilkan dakwat kekal pilihan raya untuk negara serta turut menerima tempahan dari negara lain seperti Malaysia, Kemboja, Thailand, Nigeria, Afrika Selatan dan Nepal.

Foto: Facebook Syaril A. Kadir

Botol dakwat yang dihasilkan untuk pasaran Malaysia didatangkan dalam botol 60ml di mana 5ml dakwat boleh digunakan kepada 300 pengundi.

Semoga info ini bermanfaat dan menjawab persoalan dalam fikiran anda tentang dakwat ini. Jangan fikir lepas mengundi dakwat di jari akan terus hilang, bersabarlah tunggu 20 hari untuk hilangkan dakwat itu ya. 

Sumber: Facebook Syahril A. Kadir , Free Malaysia Today

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 23 Mar 2020

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Untungnya dapat rasa air tangan Tunku Azizah

Featured Fri, 10 Jun 2022
Featured Wed, 18 Jan 2023

AJL 37: Selepas Lama Berehat, Jihan Muse Buat ‘Comeback’! Teruja Bakal Mengacara Bersama Sherry Alhadad

Woww, gandingan host yang sangat hebat! Jihan & Sherry confirm meletop AJL 37 pada 12 Februari nanti 🤩🤩

Featured Wed, 11 May 2022
Featured Sun, 13 May 2018

Ucapan Selebriti Buat Ibu Tersayang Sempena Hari Ibu. Awww…So Sweet

Selebriti tanah air juga tidak melepaskan peluang untuk menzahirkan penghargaan serta menunjukkan tanda kasih sayang mereka kepada wanita yang melahirkan mereka di muka bumi ini. 

Featured Mon, 5 Aug 2019

Almari pakaian anda tidak teratur isinya? Ikuti nasihat pakar ini

Bila dah tersusun cantik, baru sedap mata memandang.

| Live TV