Featured By: tex_admin May 9, 2018 @ 9:00am

Anda Tak Perlu Gigih Nak Bersihkan, Sekali Celup Boleh Tahan 20 Hari Dakwat PRU14

Hari ini merupakan tarikh keramat bagi Pilihan Raya Umum ke-14 yang ditunggu-tunggu oleh anda bagi menunaikan tanggungjawab untuk mengundi. Bagi anda yang masih beratur tunggu giliran mengundi itu, harap bersabar ya!

Penulis nak bagi tahu bahawa, dakwat kekal yang ada pada jari anda selepas mengundi mampu bertahan selama 20 hari. Jadi, jangan gigih sangat nak cuci sampai bersih sebab memang sukar untuk dihilangkan!

Kalau anda nak tahu, dakwat kekal tersebut menelan peruntukan yang besar hampir RM5 juta dan ia dihasilkan di sebuah kilang Mysore Paints and Varnish Ltd, di Karnataka, India. Menurut pengarang dan bekas wartawan Syahril A. Kadir turut kongsikan tentang kilang yang menghasilkan dakwat kekal itu.

Foto: Facebook Syaril A. Kadir

Foto: Facebook Syaril A. Kadir

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menempah 100,000 botol dan kesemuanya berharga hampir RM5 juta. Aku difahamkan semuanya dah sampai pun ke Malaysia. Lepas dicalit di jari, dalam 40 saat keringlah dakwat tu,” katanya.

Selain itu, kilang itu merupakan satu-satunya yang menghasilkan dakwat kekal pilihan raya untuk negara serta turut menerima tempahan dari negara lain seperti Malaysia, Kemboja, Thailand, Nigeria, Afrika Selatan dan Nepal.

Foto: Facebook Syaril A. Kadir

Botol dakwat yang dihasilkan untuk pasaran Malaysia didatangkan dalam botol 60ml di mana 5ml dakwat boleh digunakan kepada 300 pengundi.

Semoga info ini bermanfaat dan menjawab persoalan dalam fikiran anda tentang dakwat ini. Jangan fikir lepas mengundi dakwat di jari akan terus hilang, bersabarlah tunggu 20 hari untuk hilangkan dakwat itu ya. 

Sumber: Facebook Syahril A. Kadir , Free Malaysia Today

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 24 Apr 2020

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Bersolek boleh tetapi biar berpada-pada

Featured Tue, 20 Feb 2018

20 Foto Evolusi Fesyen Rihanna Dari 2005 Hingga Kini, Memang ‘Wow’!

Sejak muncul dengan lagunya Pon de Replay pada tahun 2005, Rihanna telah melakar namanya di arena seni bukan saja dengan lagu-lagu yang meletup, suara yang mantap, stage presence yang ikonik malah dia juga terkenal dengan citarasa fesyennya […]

Featured Mon, 4 May 2020

Belum sempat menyarung sut perkahwinan, Doktor muda ini gugur kerana COVID-19

Menundakan perkahwinannya demi berkhidmat untuk negara

Eat Travel Thu, 19 Jul 2018
Eat Travel Wed, 17 Oct 2018

Hasilkan Garam Berwarna Merah Jambu, 5000 Kolam Air Garam Ini Tersusun Indah Di Peru!

Keluasan setiap kolam adalah 5 meter dan kedalamannya adalah 30 cm.

Featured Fri, 1 May 2020

Applikasi MySejahtera, MyTrace bantu KKM kesan kontak rapat

Majikan diminta amal jadual kerja anjal, kerja dari rumah

Featured Thu, 24 Jun 2021

“Doakan Yang Terbaik..”- Aprena Manrose Enggan Ulas Isu Tampil Berhijab

Pelakon Aprena Manrose menjelaskan dirinya tidak ingin membuat sebarang pengumuman berikutan isu dilihat tampil mengenakan hijab sejak akhir-akhir ini. Aprena ketika ditemui di sidang media Drama Akasia Hatimu Sedingin Salju enggan mengulas dengan lebih lanjut mengenai […]

Eat Travel Fri, 11 Oct 2019
Featured Mon, 14 Jun 2021

Beri Kelonggaran Keluarkan i-Sinar Secara Bersasar – Pakar Ekonomi

Kelonggaran untuk mengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) i-Sinar 2.0 secara bersasar kepada golongan yang terkesan wajar dilakukan oleh kerajaan. Menurut Pakar Ekonomi Asia e University, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata, KWSP perlu […]

Eat Travel Wed, 13 May 2020

Min House Camp tawar pelbagai aktiviti pelancongan di bawah satu bumbung

Alam semula jadi dimanfaat sepenuhnya di sini

| Live TV