Featured By: Nani Ramlee January 26, 2018 @ 12:25pm

Apa Patut Pakai Untuk Temuduga?

Percaya atau tidak, pakaian yang anda pakai ketika menghadiri sesi temuduga adalah lebih penting daripada apa yang anda fikir. Mungkin ramai yang tidak menyedari perkara ini, malah ada juga yang langsung tidak memperdulikan soal pemakaian ketika menghadiri temuduga.

Walaupun anda mempunyai kelayakan pendidikan dan pengalaman kerja yang bagus, tidak mustahil jawatan yang dipohon tidak berjaya diraih.

Ini kerana  sesetengah firma amat mementingkan penampilan dan cara berpakaian penjawatnya.Jadi sebagai persediaan menghadapi temuduga, anda bukan sahaja perlu tonjolkan bakat dan personaliti tetapi juga cara berpakaian.

Jadi, apa patut pakai?

1. Wangian

Pada hari temuduga, sebelum anda mula mengenakan pakaian, satu perkara yang perlu anda elak adalah memakai wangian yang terlalu kuat harumannya. Anda pastinya tidak mahu memberi gangguan kepada penemuduga. Mereka mungkin tidak menyukai pewangi anda seperti anda menyukainya. So, pilih perfume atau aftershave kegemaran yang mild.

2. Pakaian

Untuk temuduga formal, jika ingin memakai sut, pilih suit yang sesuai untuk korporat, bukan yang berwarna terang seperti merah, jingga atau hijau pisang. Biasa syarikat yang mengamalkan pemakaian lebih formal termasuklah perbankan, perundangan ataupun broker. Pilih sut berwarna hitam, kelabu gelap atau biru gelap.

https://media.cyrillus.com

Sementara untuk temuduga semi formal atau kurang formal seperti agensi kreatif atau syarikat media tidak memerlukan anda memakai sut. Walaubagaimanapun anda perlu memakai pakaian yang lebih menarik daripada apa yang dipakai pekerja lain di syarikat terbabit. Jadi pilihlah sesuatu yang lebih dressy tetapi kasual. Boleh pakai jaket berwarna pastel untuk menyuntik mood ceria.

3. Kasut

Pilih kasut berwarna hitam untuk nampak formal. Jika pilihan tempat kerja anda itu bukan formal, bolehlah bermain dengan warna. Tetapi jangan keterlaluan. Warna coklat, biru, putih atau hijau gelap pilihan yang baik. Selain itu, jangan memakai high heels yang melebihi 3 inci. Bimbang cara berjalan anda mengundang rasa kurang selesa kepada si penemuduga.

4. Aksesori

Ketika menghadiri temuduga, anda juga disarankan untuk mengurangkan pemakaian aksesori. Tidak perlu membawa beg besar untuk mengisi portfolio, resume, rujukan atau lain-lain kerja, sekadar masukkan ia dalam satu fail. Anting-anting yang sarat, statement necklace dan gelang bukan material temuduga. Tidak kira apa jua industri, elak memakai barang kemas yang tidak perlu.

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 25 Jun 2018

Jangan ambil enteng depresi ibu bekerja, rawat sebelum mudarat

Bayangkan, seorang suri rumah pun tidak henti-henti tugasan di rumah, inikan pula ibu yang bekerja.

Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

Featured Thu, 24 Jan 2019

‘Tolonglah periksa beg sekolah anak-anak’ – saran seorang guru

6 perkara wajib diajukan kepada anak-anak turut dikongsikan guru ini. 

Featured Wed, 5 Dec 2018
Featured Thu, 23 Jan 2020
Featured Wed, 19 May 2021

“Demi Allah, Kami Tidak Bernikah” – Sijil Nikah Tular, Nora Jawab Dakwaan Kahwini Menteri

Berikutan tular di media sosial penyebaran sijil kahwinnya bersama Tan Sri Anuar Musa, Datuk Nora Ariffin tampil mengulas bahawa berita tersebut adalah palsu dan boleh mengundang fitnah. “Demi Allah, saya dan Annuar tidak bernikah..saya sendiri […]

Eat Travel Tue, 19 May 2020
Featured Fri, 29 May 2020

Kluster baharu dikesan dengan 100 peratus pesakit tidak bergejala

Punca lonjakan jumlah kes harian positif COVID-19

Featured Tue, 6 Jul 2021

“Doktor Kata Kanser Perut Last Stage..”- Keadaan Ayah Semakin Tenat, Ebit Lew Mohon Doa Ramai

Keadaan bapa kepada Ustaz Ebit Lew yang semakin tenat sejak beberapa bulan lalu semakin mengundang sebak orang ramai. Terkini, beliau sempat berkongsi mengenai keadaan semasa ayahnya yang kini sedang  terlantar di hospital dan menderita. Dalam […]

| Live TV