Featured By: Ad Ops January 26, 2018 @ 12:25pm

Apa Patut Pakai Untuk Temuduga?

Percaya atau tidak, pakaian yang anda pakai ketika menghadiri sesi temuduga adalah lebih penting daripada apa yang anda fikir. Mungkin ramai yang tidak menyedari perkara ini, malah ada juga yang langsung tidak memperdulikan soal pemakaian ketika menghadiri temuduga.

Walaupun anda mempunyai kelayakan pendidikan dan pengalaman kerja yang bagus, tidak mustahil jawatan yang dipohon tidak berjaya diraih.

Ini kerana  sesetengah firma amat mementingkan penampilan dan cara berpakaian penjawatnya.Jadi sebagai persediaan menghadapi temuduga, anda bukan sahaja perlu tonjolkan bakat dan personaliti tetapi juga cara berpakaian.

Jadi, apa patut pakai?

1. Wangian

Pada hari temuduga, sebelum anda mula mengenakan pakaian, satu perkara yang perlu anda elak adalah memakai wangian yang terlalu kuat harumannya. Anda pastinya tidak mahu memberi gangguan kepada penemuduga. Mereka mungkin tidak menyukai pewangi anda seperti anda menyukainya. So, pilih perfume atau aftershave kegemaran yang mild.

2. Pakaian

Untuk temuduga formal, jika ingin memakai sut, pilih suit yang sesuai untuk korporat, bukan yang berwarna terang seperti merah, jingga atau hijau pisang. Biasa syarikat yang mengamalkan pemakaian lebih formal termasuklah perbankan, perundangan ataupun broker. Pilih sut berwarna hitam, kelabu gelap atau biru gelap.

https://media.cyrillus.com

Sementara untuk temuduga semi formal atau kurang formal seperti agensi kreatif atau syarikat media tidak memerlukan anda memakai sut. Walaubagaimanapun anda perlu memakai pakaian yang lebih menarik daripada apa yang dipakai pekerja lain di syarikat terbabit. Jadi pilihlah sesuatu yang lebih dressy tetapi kasual. Boleh pakai jaket berwarna pastel untuk menyuntik mood ceria.

3. Kasut

Pilih kasut berwarna hitam untuk nampak formal. Jika pilihan tempat kerja anda itu bukan formal, bolehlah bermain dengan warna. Tetapi jangan keterlaluan. Warna coklat, biru, putih atau hijau gelap pilihan yang baik. Selain itu, jangan memakai high heels yang melebihi 3 inci. Bimbang cara berjalan anda mengundang rasa kurang selesa kepada si penemuduga.

4. Aksesori

Ketika menghadiri temuduga, anda juga disarankan untuk mengurangkan pemakaian aksesori. Tidak perlu membawa beg besar untuk mengisi portfolio, resume, rujukan atau lain-lain kerja, sekadar masukkan ia dalam satu fail. Anting-anting yang sarat, statement necklace dan gelang bukan material temuduga. Tidak kira apa jua industri, elak memakai barang kemas yang tidak perlu.

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 13 Apr 2022
Featured Fri, 16 Dec 2022
Featured Mon, 23 May 2022

Aplikasi Cari Jodoh ‘Punca’ Kanak-Kanak 12 Tahun Dirogol 

Allahuakbar, 12 tahun dah cari jodoh.. Tak memasal hm

Featured Tue, 7 Feb 2023

Dakwaan Suami Abai Nafkah Madu, Miera Leyana Hampir Jadi Singa Gara-Gara Diserang Netizen Mulut Celupar

Jangan dijolok sarang tebuan, jangan dikacau singa yang diam… Kena makan dengan Miera nanti 🥵😌🤪

familuv Fri, 24 Feb 2023
Featured Wed, 25 Aug 2021

Taufik Hidayat & Lee Chong Wei Enggan Dedah Nama Individu Tawar Rasuah Perlawanan Sukan Asia Doha

Jaguh badminton Indonesia, Taufik Hidayat, semalam membuat pendedahan yang mengejutkan apabila memberitahu terdapat cubaan mempengaruhi perlawanan dengan bayaran wang pada Sukan Asia Doha 2006 antara dirinya dan Lee Chong Wei dari Malaysia. Menerusi temubual di

| Live TV