Featured By: Fadzlena Jafar May 1, 2020 @ 7:14pm

Applikasi MySejahtera, MyTrace bantu KKM kesan kontak rapat

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak ditamatkan, sebaliknya hanya diberi kelonggaran dengan bersyarat (PKPB) bagi membantu sektor ekonomi memulakan proses pemulihan.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata pelaksanaan PKPB hanya untuk membolehkan sektor ekonomi tertentu dan aktiviti perniagaan kembali beroperasi.

Sehubungan itu, katanya, Kerajaan mewujudkan applikasi MySejahtera dan MyTrace bagi membantu Kementerian Kesihatan (KKM) membuat pengesanan kontak sekiranya berlaku jangkitan COVID-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memakai topeng muka dan mulut sebagai contoh norma baharu menjelang PKPB selepas menyampaikan Perutusan Khas sempena Hari Pekerja di Bangunan Perdana Putra hari ini. (Gambar hiasan/BERNAMA)

“Dalam memerangi COVID-19, pengesanan kontak (contact tracing) adalah sangat penting. Petugas kesihatan mesti tahu siapa yang pernah berada dekat dengan orang yang dikenal pasti positif COVID-19. Untuk memudahkan pengesanan kontak, kerajaan mewujudkan applikasi MySejahtera dan MyTrace.

“Saya harap anda semua yang mempunyai telefon pintar muat turun aplikasi ini untuk membantu pihak KKM melakukan pengesanan kontak jika berlaku jangkitan baharu,” katanya dalam Perutusan Khas Perdana Menteri Sempena Hari Pekerja, hari ini.

Dalam perutusan itu, Perdana Menteri turut mengumumkan beberapa sektor ekonomi dan aktiviti sosial yang membabitkan perhimpunan, tidak dibenarkan beroperasi.

ARTIKEL BERKAITAN: PKPB: Aktiviti berbentuk perhimpunan tidak dibenarkan beroperasi

Menjadi tanggungjawab orang ramai untuk mengamalkan penjarakan sosial yang selamat. (Gambar hiasan/PKPB)

Pada masa sama, Muhyiddin meminta majikan untuk membudayakan norma baharu termasuk memperkenalkan jadual waktu anjal dan bekerja dari rumah, sekali gus dapat mengurangkan masyarakat berada di luar rumah.

Beliau berkata, meskipun memahami kebimbangan masyarakat apabila kelonggaran terhadap PKP diberikan, beliau yakin akan kemampuan KKM dalam memerangi wabak COVID-19.

“Kita perlu terima hakikat bahawa dalam bulan-bulan mendatang ini, adalah mustahil untuk mana-mana negara mencapai angka sifar dalam jangkitan COVID-19. Yang perlu dilakukan ialah mempertingkatkan keupayaan perkhidmatan kesihatan awam untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

“Tetapi yang lebih penting ialah diri kita sendiri. Tanggungjawab kita sendiri. Jaga kebersihan diri kita. Jangan keluar rumah kecuali jika perlu. Patuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan pada setiap masa, pakai penutup hidung dan mulut bila keluar ke tempat awam serta bawa cecair pembasmi kuman,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 17 Aug 2021

“Mohon Doa Kalian Untuk Mama Saya”- Ibu Elyana Disahkan Positif Covid-19

Umum maklum keadaan kesihatan penyanyi Elyana yang kini menghidapi kanser limfoma tahap keempat. Sedang berjuanh melawan penyakit, Elyana sekali lagi berdepan dengan ujian apabila ibunya pula disahkan positif COVID-19. Menerusi laman Instagram, Elyana memaklumkan berita […]

Featured Tue, 23 Feb 2021

Mahkamah Keluar Waran Tangkap Terhadap Sajat

Bila agaknya kes ni nak selesai?

Featured Tue, 13 Jul 2021

Arab Saudi Kini Iktiraf Vaksin Sinovac, Penerima Kini Boleh Tunai Haji & Umrah Di Makkah

Negara Arab Saudi telah memberi kebenaran untuk individu yang menerima suntikan vaksin COVID-19 jenis Sinovac keluaran China, memasuki negara itu. Perkara tersebut disahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli […]

Eat Travel Sun, 22 Mar 2020
familuv Tue, 5 Mar 2019

Manfaat dan kemudaratan “tandem nursing”. Ibu bapa sila ambil perhatian!

Semakin kerap anak menyusu, semakin banyak susu terhasil

Featured Wed, 18 Mar 2020
Featured Wed, 13 May 2020

Kejutan Kluster IPT, KKM buat siasatan kenal pasti punca jangkitan

Kemunculan kluster institusi pengajian tinggi (IPT) Sabah yang diumumkan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menimbulkan persoalan kemungkinan lebih ramai pelajar yang sudah dijangkiti COVID-19 daripada universiti yang sama. Ramai beranggapan KKM kini bakal berdepan dengan […]

Featured Tue, 7 Aug 2018

Ambil Tahu Jangka Hayat Produk Solekan Anda. Jangan Tahu Guna Saja!

Setiap item solekan berbeza tempoh jangka hayatnya!

Featured Sun, 4 Aug 2019

Nak wajah runcing, pelajari teknik mudah ini!

Tak perlu lakukan pembedahan

| Live TV