Acara By: Ad Ops September 6, 2018 @ 3:30pm

Bahang Perang Poster ABPBH 31 Semakin Panas!

Tanggal 25 Ogos lalu menyaksikan tirai undian bagi Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 31 dibuka kepada umum.

Tatkala ini, rata-rata peminat selebriti tanah air mula berganding bahu dan bersemangat gigih mengundi artis kesayangan mereka.

Bahang undian bagi edisi kali ini juga semakin hangat di mana pelbagai cara digunakan untuk meraih undi termasuklah melancarkan perang poster di laman media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Foto: Instagram #abpbh31

Foto: Instagram #abpbh31

Di sini dapat dilihat kesungguhan serta betapa setianya peminat-peminat ini mengundi artis yang dicalonkan sekaligus ingin melihat artis kesayangan mereka memegang takhta Bintang Paling Popular BH ke-31.

Foto: Instagram #abpbh31

Foto: Instagram #abpbh31

Foto: Instagram #abpbh31

Menerusi #abpbh31 di laman Instagram, dapat dilihat poster dengan wajah artis serta kategori pencalonan mereka mula bertebaran. Wany Hasrita, Neelofa, Khai Bahar, Fattah Amin, Fazura, Mira Filzah dan Janna Nick merupakan antara nama-nama yang dilihat mendominasi perang poster di Instagram. Malah, di Instagram @abpbh31 juga menyaksikan video-video artis yang tercalon menggesa peminat mereka untuk mengundi.

Foto: Instagram #abpbh31

Kuasa Undi Di Tangan Peminat

Jika sebelum ini undian ABPBH boleh dilakukan menerusi platform media cetak iaitu akhbar Berita Harian, namun berkuat kuasa tahun lepas iaitu edisi ABPBH 3.0, pengundi kini hanya boleh mengundi melalui platform digital iaitu laman web www.abpbh.com.my.

Antara yang menyambut baik perubahan undian secara digital ini ialah kelab peminat Janna Nick (JNFC) yang dikenali sebagai Janna Nicker. Menurut wakil Janna Nicker yang dikenali sebagai Ayuni, perubahan ini disambut baik oleh peminat-peminat Janna Nick apatah lagi platform tersebut lebih mudah dan cepat.

Foto: Instagram #abpbh31

“Kalau sebelum ini undian ABPBH dibuat melalui media cetak, kami sebagai ahli kelab peminat memang sepakat untuk membeli surat khabar dan mengundi artis pilihan kami.

Namun, sejak pengundian dibuat secara digital, jadi ia lebih senang. Tambahan pula kini ramai yang menggunakan smartphone, jadi, memang mudah nak undi, hanya klik saja link dan terus undi.”

Ditanya mengenai perang poster yang kini rancak di media sosial, Ayuni yang turut bertindak sebagai admin bagi akaun media sosial JNFC menganggap ia merupakan satu persaingan dan perkembangan yang sihat di kalangan peminat industri seni tempatan serta industri media digital di negara ini.

“Sejak tarikh pengundian dibuka, kami setiap hari akan mengingatkan sesama ahli untuk mengundi. Bila lihat kelab peminat artis-artis lain post poster artis mereka, ia membuatkan kami rasa tercabar dan lebih bersemangat untuk membuat lebih banyak poster agar muka artis kesayangan kami sentiasa muncul di timeline,” ujarnya yang berharap Janna Nick dapat merangkul trofi ABHBH 31.

“Sudah semestinya setiap kelab peminat mahu artis kesayangan mereka menang. Saya mendoakan agar Janna Nick dapat merangkul setiap anugerah dalam kategori yang namanya dicalonkan. Kami sebagai kelab peminat sudah sehabis baik berusaha untuknya.

Namun, jika anugerah tersebut bukan miliknya, kami sebagai FC akan sentiasa menyokong perjalanan seni Janna. Menang atau kalah adat pertandingan, apa yang penting sokongan kami terhadap Janna tidak akan luntur sama sekali,” tuturnya.

Selain Janna Nick, pemegang trofi Anugerah Penyanyi Lelaki Popular ABPBH 3.0, Khai Bahar juga mempunyai barisan jentera peminat yang sangat kuat. Apa sahaja anugerah yang membabitkan undian, pasti jejaka berusia 24 tahun ini akan menyapu bersih!

Menurut Naib Presiden kelab peminat, Khai Bahar Empire (KBE), Dr Farah, salah satu resipi rahsia kejayaan artis kesayangan mereka ini ialah ahli-ahli KBE bagaikan satu keluarga dan akan sentiasa memberi sokongan penuh terhadap karier seni Khai.

“Sempena ABPBH edisi kali ini, KBE berganding bahu dan telah cuba sedaya upaya dengan segala cara undian. Kami akan kerah ahli-ahli untuk mengundi setiap hari. Kami juga rajin mempromosikan poster di media sosial dan up banyak-banyak poster selagi boleh,” ujarnya sambil mengulas mengenai perang poster di media sosial.

“Perang poster merupakan satu persaingan yang sihat. Ia adalah strategi promosi untuk menggalakkan peminat untuk mengundi artis kesayangan mereka. Ia juga bertindak seperti reminder untuk peminat-peminat supaya mengundi dan jangan leka,” tuturnya yang berharap Khai dapat mempertahankan kemenangannya untuk kategori Penyanyi Lelaki Popular.

Siapakah yang bakal dinobatkan sebagai Bintang Paling Popular BH ke-31? Dan sejauh manakah perang poster ini efektif dalam memberi kemenangan kepada artis kesayangan mereka? Sama-sama kita nantikan malam kemuncak ABPBH 31 pada 7 Oktober 2018 jam 9.00 malam.

Terus layari www.abpbh.com.my untuk mengundi artis kesayangan anda serta mengetahui perkembangan lanjut mengenai industri hiburan tanah air.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 28 Feb 2019

NR perkenal produk baharu pada 2019

Jenama sinonim produk berasaskan herba tradisional selamat dan halal

Featured Tue, 2 Apr 2019

Kolaborasi eksklusif Jovian & OhMostWanted buat wanita rambang mata!

Koleksi yang anda mungkin tidak mahu lepaskan!

Featured Tue, 5 Apr 2022

‘Puasa’ Instagram, Laudya Cynthia Bella mahu fokus ibadah

Bella berehat dari dunia media sosial sepanjang bulan Ramadan

Featured Tue, 26 Jul 2022

Tular Foto Anak Pakai Baju Seakan Berkemban: “Zaman Saya Muda Lebih Teruk” – Azhar Sulaiman

Azhar menganggap perkara yang berlaku sebagai ‘balasan’. Apapun semoga suatu hari nanti hati Leona akan terbuka

Featured Tue, 5 Oct 2021

Didakwa 4 Tahun Bergelumang Sindiket Dadah, Shah Rukh Khan Sanggup Upah Peguam Paling Mahal Bela Anak

Pelakon Bollywood terkenal, Shah Rukh Khan dilaporkan menggunakan khidmat seorang peguam termahal di Bollywood iaitu Satish Maneshinde bagi membela kes penyeludupan dadah melibatkan anak lelakinya, Aryan Khan. Semalam, media tempatan melaporkan Aryan dihadapkan ke sebuah

Featured Wed, 14 Sep 2022
Acara Fri, 21 Oct 2022

| Live TV