Featured By: Nani Ramlee February 12, 2020 @ 8:51am

Bahaya! Wanita berusia 28 tahun pekak gara-gara kerap guna fon telinga!

Seiring dengan kewujudan teknologi yang berkembang pesat, lanskap penyiaran hari ini juga mengalami perubahan dengan begitu pantas. Jika dahulu menonton berita, drama atau program kegemaran dilakukan secara konvensional iaitu menerusi kaca televisyen, kini masyarakat lebih gemar menonton menerusi telefon pintar.

Ditambah pula dengan kehadiran pelbagai platform penstriman seperti Netflix dan Iflix yang menawarkan banyak video serta program menarik, membuatkan masyarakat terutama anak muda zaman kini beralih kepada medium yang lebih canggih dan mudah dicapai.

pekak sebab pakai headphone

Kredit gambar: HuffPost

Jika dilihat sekeliling, baik di kedai makan, dalam pengangkutan awam atau di mana sahaja, dapat dilihat ramai yang menggunakan telefon sambil memakai fon telinga sama ada untuk menonton drama kegemaran, mendengar muzik atau pun bermain permainan video.

Tapi awas! Penggunaan fon telinga terlalu lama mampu memberi kemudaratan. Menerusi laporan Oriental Daily, seorang wanita berusia 28 tahun menjadi pekak gara-gara memakai fon telinga dalam tempoh waktu yang lama.

pekak guna headphone

Kredit gambar: Shutterstock

ARTIKEL BERKAITAN‘Pekak’ dalam tempoh 72 jam, petanda hilang keupayaan mendengar

Xion Jing dari Taiwan mengalami pekak di sebelah telinga kiri akibat terlalu lama memakai fon telinga untuk menonton drama siri kegemarannya. Dia dipercayai ‘melayan’ siri drama kerana mahu menghilangkan tekanan selepas penat bekerja setiap hari.

Rutin tersebut dilakukannya setiap kali pulang ke rumah selepas bekerja. Xion Jing juga mempunyai tabiat buruk di mana dia suka berjaga sehingga lewat malam.

pekak gara-gara guna headphone lama

Kredit gambar: Picsels

Setelah sebulan, Xion Jing tiba-tiba menyedari tidak ada bunyi yang datang dari lubang suara kiri. Dia kemudian cuba menukar fon telinganya dua kali, tetapi masih tidak dapat mendengar apa-apa daripada telinga kiri.

Dia menyedari bahawa ia bukan masalah dengan fon telinga dan segera pergi mendapatkan rawatan perubatan. Doktor kemudian mendiagnosisnya dengan kehilangan pendengaran sensorineural secara tiba-tiba (SSHL), yang biasanya dikenali sebagai pekak tiba-tiba.

Doktor mengatakan bahawa Xiao Jing bernasib baik kerana mendapatkan pemeriksaan doktor pada masa itu. Sekiranya terlambat, telinga kirinya mungkin tidak dapat mendengar lagi.

pekak gara-gara pakai headphone

Kredit gambar: First Cry Parenting

Selepas dirawat dengan steroid dan terapi oksigen hiperbarik (HBOT), Xiao Jing mendapat 80 peratus pendengarannya di telinga kiri dan kembali ke rutin hariannya yang normal.

Dr Zhang daripada Jabatan Otorinolaringologi, Hospital Luodong Bo-ai, mengatakan bahawa punca pekak tiba-tiba kebanyakannya tidak diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan tekanan, jangkitan virus, penyakit autoimun, dadah, trauma atau tumor.

Beliau berkata jika seseorang mengalami pekak tiba-tiba, mereka mesti mendapatkan rawatan perubatan dalam tempoh tiga hari supaya ada kemungkinan pemulihan yang lebih tinggi.

Beliau juga menegaskan bahawa pekak tiba-tiba tidak terhad kepada orang tua sahaja kerana orang dewasa dan muda yang sentiasa tidur lewat juga boleh menderita dengan permasalahan ini. Mereka yang sebelum ini pernah didiagnosis dengan pekak tiba-tiba perlu berehat dan mendapat tidur yang mencukupi untuk mengelak daripada berlaku lagi.

Sumber: World of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 30 Jul 2018

10 Kebaikan Membedung Bayi Yang Anda Tidak Tahu

Bayi yang dibedung lebih lena tidur berbanding bayi yang tidak dibedung.

Featured Mon, 20 Apr 2020

Artritis menyerang tidak kenal usia

Jari juga perlu rehat

Featured Fri, 24 Aug 2018

5 Langkah Untuk Mengurangkan Pengambilan Gula

Antara sebab penyakit menyerang adalah disebabkan pengambilan gula yang berlebihan.

Featured Wed, 17 Jul 2019
Featured Tue, 3 Aug 2021

Sumbangan 415, 000 Dos AstraZeneca Diterima Hari Pertama

Kerajaan hari ini menerima sejumlah 415,000 dos vaksin AstraZeneca sumbangan dari Kerajaan United Kingdom yang bakal digunakan sebagai dos vaksin pertama. Menurut Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakarsumbangan berkenaan akan […]

Featured Wed, 19 Feb 2020

‘Gugur’ perkataan hijab demi tembusi pasaran global!

Go Far by Naelofar, merupakan rekaan yang segar dan moden

Featured Tue, 19 Feb 2019

Fasha Sandha Tidak Bersungguh Hendak Kahwin?

Berbaki beberapa minggu, hanya 20 peratus persiapan perkahwinan yang sudah dilakukan.

Sihat Mon, 14 May 2018

Jangan Main-Main Dengan Masalah Sembelit, Usus Anda Berkemungkinan Rosak

Sembelit jika diambil sambil lewa boleh menyebabkan anda mendapat penyakit yang lebih teruk.

Featured Mon, 30 Sep 2019

Mahu rambut sihat berkilat seperti rambut artis K-Pop? Ikuti 6 panduan ini

Walaupun digayakan banyak kali, rambut mereka tetap tampak lembut.

| Live TV