Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Shaidah Shafie April 8, 2020 @ 12:43pm

Batik kapas merentas masa, tetap jadi pilihan

Kain kapas batik biasanya dikaitkan dengan sarung batik berlukis tangan dan dipakai sebagai basahan oleh kebanyakan wanita di Pantai Timur.

Berikutan keselesaan kain kapas bercorak batik atau lebih dikenali sebagai kapas batik itu, ada yang menjadikannya sebagai alas tidur atau dijahit menjadi baju untuk dipakai pada hari biasa ketika di rumah.

Kapas batik ialah kain yang diperbuat daripada bahan kapas sepenuhnya dan ia bersifat menyerap peluh serta tidak mendatangkan mudarat pada kulit walaupun kulit mungkin mengalami masalah gatal atau cepat berpeluh.

Athirah Abdullah menunjukkan koleksi kapas batik yang ditawarkan Alwi Batik. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Pengurus Alwi Batik, Athirah Abdullah, berkata kain kapas batik mempunyai banyak keistimewaan menyebabkan ia terus diguna pakai hingga kini dalam apa jua acara.

“Kalau dahulu batik kapas mengingatkan kita pada sarung batik sahaja, tetapi kini ia berimej baharu dengan dihasilkan dalam bentuk kain pasang dan dijadikan baju kurung tradisional atau baju kurung moden.

“Fesyen sentiasa berubah dan begitu juga dengan kapas batik yang muncul dengan motif, warna dan corak yang lebih segar,” katanya ketika ditemui di Kompleks Kraf Jalan Conlay, baru-baru ini.

Pengasas Alwi Batik, Abdullah Alwi, menunjukkan koleksi baju kurung moden daripada kapas batik yang ditawarkan kepada pengunjung ketika Hari Kraf Kebangsaan, baru-baru ini. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Alwi Batik adalah antara pengusaha batik yang berpangkalan di Kota Bharu dengan menawarkan pelbagai jenis kapas batik dengan corak terkini, moden dan cantik.

Selain menjual kapas batik, Alwi Batik yang mempunyai cawangan di Sunway Putra Mall turut menghasilkan songket dan kain sutera untuk memenuhi kehendak pelanggan yang berkunjung ke premis mereka.

Athirah yang ditemani bapanya, pemilik Alwi Batik berkata, kapas batik sejak dahulu menjadi pilihan penggemar batik kerana boleh digunakan pada kedua-dua bahagian kain.

“Keistimewaan kapas batik ialah kedua-dua bahagian mempunyai rona warna yang sama dan tidak menampakkan perbezaan walaupun asasnya memang ada bahagian luar dalam dalam.

“Kebanyakan kain kapas batik tidak akan pudar warnanya walaupun di basuh berkali-kali dan paling menarik ialah pakaian daripada kapas ini sesuai dengan cuaca di negara kita,” katanya manis dalam persalinan kapas batik.

Perhatikan bahagian dalam baju kurung moden daripada kain kapas batik yang tiada beza dengan bahagian luar. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Mungkinkah persiapan raya anda kali ini bakal dimeriahkan dengan kapas batik yang dihadirkan dalam potongan baju kurung atau kebaya labuh? Tepuk dada tanya selera, yang penting kapas batik tetap indah digayakan dalam apa jua acara

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 25 Oct 2018

Bagaimana Mendapat Gambar Yang Perfect Untuk Instagram, Ini Taktiknya!

Kalau nak gambar dapat banyak tanda suka, foto-foto yang dimuat naik mestilah kena perfect!

familuv Fri, 8 May 2020
Featured Fri, 20 Jul 2018

Elak Poket Robek Di Pasaraya, Ini Helah Pintar Yang Perlu Anda Tahu

Baru nak terapikan diri dengan shopping, tapi dah stres sebab duit dah habis.

Gaya Hidup Wed, 15 May 2019

4 bahan dalam penjagaan wajah yang perlu anda elakkan! Ini sebabnya

Keempat-empatnya berpotensi merosakkan alam sekitar.

Featured Fri, 7 Sep 2018

Sila ‘Nangis’ Banyak Kali Kalau Nak Dapatkan Manfaat Ini

Air mata mengandungi cairan lysozyme yang mampu membunuh bakteria hingga 59%.

Featured Fri, 5 Oct 2018

6 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Minum Air Sarang Burung Untuk Kecantikan

Warna sarang burung bukan berasal daripada darah burung Walet.

Featured Wed, 5 Dec 2018

Sehingga Kini Tidak Ada Produk Vitamin C Yang Didaftarkan Dalam Bentuk Suntikan Oleh KKM!

Produk yang digunakan secara suntikan tidak boleh dikelaskan sebagai produk kosmetik.

Featured Sun, 15 Apr 2018

Menghasilkan Potret Dengan Gincu Dan Ciuman, Teknik Wanita Ini Memang Rare Habis

Ramai yang beranggapan dia kurang siuman apabila tekun mencium setiap sudut kanvas selebar dan setinggi satu meter. Namun selepas beberapa jam terbuai memperhatikan gerak-gerinya, pengunjung mulai kagum dengan kegilaan dan cara Alexis Fraser menghasilkan karya lukisan menggunakan teknik kucupan.

Featured Mon, 9 Mar 2020

Cik Puan Sofie kesayangan rakyat Kelantan!

Sentiasa tampil manis, kelibatnya dinanti.

Oh Lawa Tue, 31 Jul 2018

Ini Perkara Penting Anda Perlu Buat Sebelum Makeup

Persediaan sebelum bersolek juga amat penting untuk dilakukan bagi memastikan impak solekan tampak gorgeous dan menawan.

| Live TV