familuv By: Nani Ramlee May 10, 2020 @ 11:30pm

Bayi guna bantal ketika tidur, ketahui bahayanya!

Penggunaan bantal untuk bayi yang baru lahir ketika tidur mungkin dianggap dapat memberi keselesaan kepada bayi, namun ramai ibu bapa yang mungkin tidak tahu risiko di sebalik penggunaan bantal.

American Academy of Pediatrics menyarankan bayi dibaringkan di atas tilam yang rata tanpa penggunaan kelengkapan tidur seperti bantal dan selimut.

National Institute of of Child Health and Human Development turut menyarankan ibu bapa agar tidak menggunakan bantal untuk bayi yang berumur satu tahun ke bawah. Terdapat juga pakar yang menyarankan untuk bayi menggunakan bantal ketika berusia dua tahun ke atas sahaja.

risiko bayi tidur dengan bantal

Kredit gambar: Child Safety Experts

Berikut adalah antara risiko penggunaan bantal untuk bayi.

1. Bantal yang lembut dan dibuat khas untuk bayi berisiko menyebabkan bayi mengalami sesak nafas atau tersedak. Terdapat juga kes anak lemas akibat penggunaan bantal dalam buaian.

2. Ramai pakar berpendapat penggunaan bantal yang lembut mampu meningkatkan risiko Sindrom Kematian Bayi Mengejut atau Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) walaupun bayi tidak mempunyai masalah kesihatan.

bayi tidur tanpa bnatal

Kredit gambar: Arkib Hijab & Heels

3. Menurut thehealthsite.com, pemilihan bantal yang tidak sesuai mampu menyebabkan masalah sakit tengkuk pada bayi. Leher bayi masih tidak kuat dan risiko sakit tengkuk akan lebih membimbangkan apabila bayi tidur sepanjang malam dalam tempoh masa yang panjang.

4. Penggunaan bantal daripada material atau fabrik yang tidak sesuai boleh menyebabkan bayi tidak selesa, kepanasan dan lebih teruk, mampu menyebabkan reaksi alahan pada bayi kerana kulit mereka yang sensitif.

Jika ibu bapa masih mahu menggunakan bantal pada bayi, pastikan anda sentiasa mengawasi keadaan bayi. Pilih bantal yang kecil, nipis dan direka khas untuk bayi.

Kerap bersihkan bantal untuk mengelakkan kuman, debu dan peluh terperap pada bantal. Pilih sarung daripada fabrik kapas yang bersifat hipoalergenik atau rendah risiko alergi.

Ibu bapa tidak perlu risau jika bayi tidak selesa kerana tidak menggunakan bantal kerana mereka masih belum tahu membezakan menggunakan bantal atau tidak ketika tidur. Keselamatan bayi lebih penting dan perlu diutamakan oleh ibu bapa agar bayi dapat tidur dengan selamat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 7 Aug 2019
familuv Fri, 27 Mar 2020

5 cara mudah basmi kutu di kepala si kecil

Kutu kepala buat si kecil rengsa

Featured Wed, 29 Jan 2020
Featured Wed, 21 Aug 2019

Badan kurang air? Jangan minum air banyak ketika perut kosong

Penat saja minum tetapi tiada manfaatnya.

Acara Sun, 12 Aug 2018

10 Lokasi Route Basikal Popular & Selamat Yang Wajib Anda Explore. Jom Kayuh!

Tiada lagi kekangan untuk anda melakukan aktiviti berbasikal bersama keluarga dan rakan-rakan.

familuv Mon, 13 Aug 2018

6 Tip Penting Supaya Kulit Bayi Anda Kekal Sihat

Kulit bayi sangat halus, ruam dan alergi boleh terbentuk jika tidak dijaga.

Eat Travel Thu, 17 May 2018

Menu Ala Shell Out Jadi Kelainan Bufet Ramadan Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Bertemakan “Ramadhan Chefs Out”, cara ia dipersembahkan kepada pelanggan dan tetamu juga amat istimewa di samping menyajikan lebih 300 hidangan enak yang pasti menambat selera.

Featured Mon, 27 Apr 2020

Terlontar di Serada, Nysakapas bangkit mula langkah baru!

Keluar masuk kedai demi ilmu batik terap

Featured Fri, 2 Mar 2018

Suka Makan Kimchi? Jom Cuba Buat Kimchi Sendiri Dengan Cara Mudah Ini!

Kimchi merupakan salah satu daripada makanan sampingan (side dish) Korea yang paling popular selain lobak, taugeh dan bayam.

Featured Tue, 5 May 2020

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Gunakan masa ‘terperap’ di rumah untuk jadi lebih sihat

| Live TV