familuv By: Nani Ramlee May 10, 2020 @ 11:30pm

Bayi guna bantal ketika tidur, ketahui bahayanya!

Penggunaan bantal untuk bayi yang baru lahir ketika tidur mungkin dianggap dapat memberi keselesaan kepada bayi, namun ramai ibu bapa yang mungkin tidak tahu risiko di sebalik penggunaan bantal.

American Academy of Pediatrics menyarankan bayi dibaringkan di atas tilam yang rata tanpa penggunaan kelengkapan tidur seperti bantal dan selimut.

National Institute of of Child Health and Human Development turut menyarankan ibu bapa agar tidak menggunakan bantal untuk bayi yang berumur satu tahun ke bawah. Terdapat juga pakar yang menyarankan untuk bayi menggunakan bantal ketika berusia dua tahun ke atas sahaja.

risiko bayi tidur dengan bantal

Kredit gambar: Child Safety Experts

Berikut adalah antara risiko penggunaan bantal untuk bayi.

1. Bantal yang lembut dan dibuat khas untuk bayi berisiko menyebabkan bayi mengalami sesak nafas atau tersedak. Terdapat juga kes anak lemas akibat penggunaan bantal dalam buaian.

2. Ramai pakar berpendapat penggunaan bantal yang lembut mampu meningkatkan risiko Sindrom Kematian Bayi Mengejut atau Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) walaupun bayi tidak mempunyai masalah kesihatan.

bayi tidur tanpa bnatal

Kredit gambar: Arkib Hijab & Heels

3. Menurut thehealthsite.com, pemilihan bantal yang tidak sesuai mampu menyebabkan masalah sakit tengkuk pada bayi. Leher bayi masih tidak kuat dan risiko sakit tengkuk akan lebih membimbangkan apabila bayi tidur sepanjang malam dalam tempoh masa yang panjang.

4. Penggunaan bantal daripada material atau fabrik yang tidak sesuai boleh menyebabkan bayi tidak selesa, kepanasan dan lebih teruk, mampu menyebabkan reaksi alahan pada bayi kerana kulit mereka yang sensitif.

Jika ibu bapa masih mahu menggunakan bantal pada bayi, pastikan anda sentiasa mengawasi keadaan bayi. Pilih bantal yang kecil, nipis dan direka khas untuk bayi.

Kerap bersihkan bantal untuk mengelakkan kuman, debu dan peluh terperap pada bantal. Pilih sarung daripada fabrik kapas yang bersifat hipoalergenik atau rendah risiko alergi.

Ibu bapa tidak perlu risau jika bayi tidak selesa kerana tidak menggunakan bantal kerana mereka masih belum tahu membezakan menggunakan bantal atau tidak ketika tidur. Keselamatan bayi lebih penting dan perlu diutamakan oleh ibu bapa agar bayi dapat tidur dengan selamat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 20 Mar 2018

Bila Masa Yang Paling Sesuai Untuk Buang Air Di Atas Kapal Terbang? Ini Jawapannya

Memang tak syok bila anda berada 30,000 kaki di udara dan tiba-tiba terasa macam nak buang air. Kalau flight anda sejam je, bolehlah tahan lagi.

Featured Wed, 13 May 2020

Kejutan Kluster IPT, KKM buat siasatan kenal pasti punca jangkitan

Kemunculan kluster institusi pengajian tinggi (IPT) Sabah yang diumumkan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menimbulkan persoalan kemungkinan lebih ramai pelajar yang sudah dijangkiti COVID-19 daripada universiti yang sama. Ramai beranggapan KKM kini bakal berdepan dengan […]

familuv Wed, 1 Apr 2020
Featured Thu, 19 Aug 2021

#JusticeForBella, Pengasas Rumah Bonda Bakal Didakwa Di Mahkamah

Isu penderaan seorang kanak-kanak perempuan Sindrom Down, Bella yang tular di media sosial dipercayai didera di sebuah pusat kebajikan dikenali Rumah Bonda masih belum menemui titik penamat. Terbaru, suspek utama kes penderaan Bella yang juga […]

Featured Fri, 10 Apr 2020

Hasil bedah siasat temui COVID-19 pada permukaan badan mayat

Sahkan tatacara pengebumian pesakit COVID-19

Featured Tue, 17 Mar 2020
Featured Sat, 9 Nov 2019

Dapatkan Kotak Bertuah Botaneco Garden, hanya pada 11 November sahaja!

Produk penjagaan diri yang sangat mengujakan menunggu anda!

Featured Thu, 18 Jul 2019

Viral transformasi wajah tua selebriti, seram ke tidak?

Agaknya bagaimanalah rupa kita apabila sudah tua?

Featured Tue, 17 Aug 2021

“Kalau Disebut Dalam Al-Quran, Saya Akan Padam..”- Izara Aisyah Rela Padam Media Sosial Jika Haram

Pelakon, Izara Aishah yang kini sudah tampil berhijrah mengakui dirinya bersedia untuk memadam akaun media sosial jika hukumnya haram. Jelas Izara lagi dia secara sukarela bersedia untuk memadam akaun sosial medianya jika terdapat hukum mengenai […]

| Live TV