Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Shaidah Shafie April 1, 2020 @ 11:24am

Bedak sejuk cara murah, tetapi berkesan jaga kulit wajah

Bedak sejuk mungkin tidak tersenarai langsung dalam himpunan produk kecantikan perlu ada bagi penjagaan kecantikan wanita masa kini.

Mungkin kerana ia hanyalah bedak sejuk yang diperbuat daripada rendaman beras, lantas manfaatnya mungkin tidak dipandang orang.

Proses pembuatan bedak sejuk menggunakan beras yang kemudian dititik di atas daun pisang atau kain kapas.

Beras mempunyai banyak kebaikan untuk kulit kerana air pati rendaman beras atau ragi beras mengandungi bahan dinamakan pitera yang mempunyai pelbagai khasiat terutama dalam proses pemulihan kulit.

Terdapat pelbagai jenis bedak sejuk dijual di pasaran – gambar hiasan. Foto: NSTP/Amirudin Sahib.

Beberapa produk kecantikan dari Jepun turut menggunakan air peraman beras untuk menghasilkan produk dinamakan ‘air ajaib’ yang dikatakan berupaya mengekalkan kulit wajah tegang dan lambat dimamah usia. (Saya akan letak link)

Pitera juga dikatakan mampu menjadikan kulit lebih anjal, cerah dan terhindar daripada kusam akibat radikal bebas yang ada dalam udara.

Beras adalah bahan utama dalam pembuatan bedak sejuk – gambar hiasan. Foto: Owee Ah Chun/NSTP.

Dalam kalangan masyarakat Jepun, air peraman beras itu juga digunakan untuk membuat sake, sejenis minuman yang digemari penduduk Jepun.

Oleh itu, bedak sejuk juga diyakini mempunyai kebaikan sama kerana dihasilkan daripada beras dan air, hanya dua bahan asas berkenaan sahaja.

Wanita zaman dahulu menyimpan bedak sejuk mereka di dalam bekas yang turut dimasukkan hirisan pandan, melur, kesidang, kenanga atau mawar.

Hirisan daun pandan diletakkan bersama bedak sejuk agar berbau wangi apabila digunakan – gambar hiasan. Sumber: Infosantai.com

Tujuannya ialah agar bedak sejuk berbau wangi apabila dicampur air dan dioles pada wajah ketika dipakai pada sebelah pagi atau petang.

Berdasarkan petua lama juga, wangi-wangian menjadikan aura diri lebih baik dan sentiasa bertenaga untuk menjalani kehidupan harian.

Oleh itu, kombinasi kebaikan pitera dan wangian bunga-bungaan memberi lebih kebaikan kepada pengguna bedak sejuk.

Bagaimanapun, jika penggunaan bedak sejuk menimbulkan rasa tidak selesa atau kegatalan kepada kulit, basuh muka dengan bersih dan hentikan penggunaannya kerana ia mungkin dicemari oleh habuk atau debu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 23 Jan 2018

6 Makanan Perangsang Metabolisme

Menurut buku ‘Of Thin For Good’ yang ditulis oleh Fred Pestacore, makan menu ringkas dan mempelbagaikan jenis makanan sebenarnya sangat baik. Ia boleh meningkatkan kadar metabolisme di samping membantu tubuh badan membakar kalori dengan lebih efektif.

Featured Fri, 16 Apr 2021
Featured Mon, 22 Mar 2021
Oh Lawa Thu, 15 Mar 2018

7 Tips Kecantikan Menggunakan Madu Asli. Mudah Dan Murah!

Dah lah sedap dimakan, madu juga sangat berguna dalam menyembuhkan masalah kulit serta rambut!

Featured Tue, 16 Mar 2021
familuv Thu, 22 Aug 2019

6 taktik efisyen pisahkan anak dari tempat tidur

Yang penting buang perasaan kesian!

Featured Thu, 25 Feb 2021
Eat Travel Thu, 12 Jul 2018

Nak Makan Durian Sedap Sekitar Kuala Lumpur? Ini 5 Lokasi Yang Wajib Anda Pergi

Bagi pencinta durian, anda belum cukup handal kalau anda tidak pernah mengunjungi 5 lokasi makan durian yang best ini.

Oh Lawa Mon, 21 Jan 2019
Oh Lawa Sat, 16 Mar 2019

| Live TV