Eat Travel By: Yanie Baharom March 16, 2020 @ 12:00pm

Bergelut wabak koronavirus, 3 makanan ini mampu tingkatkan imunisasi tubuh

Musim penularan virus, termasuk novel koronavirus (Covid-19) yang kini diisytiharkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), membuatkan ramai orang semakin waspada akan kesihatan mereka.

Kesedaran dan pengetahuan mengenai amalan gaya hidup sihat khususnya langkah penjagaan kebersihan dipertingkatkan, bahkan ramai yang mengubah cara pemakanan seharian mereka.

Mengambil makanan bergizi dan seimbang, menjadi kunci untuk tetap sihat dalam menghadapi penularan COVID-19 serta penyakit lain.

Namun begitu, ada beberapa makanan tertentu yang dipercayai dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh seseorang.

Hendak tahu apa jenis makanan yang baik untuk diamalkan tatkala virus seperti COVID-19 sedang melumpuhkan sistem imunisasi manusia, teruskan membaca artikel ini.

1. Buah jambu

Buah jambu ternyata menyimpan pelbagai manfaat daripada kulit hingga isi buahnya. Sebagaimana diketahui umum, jambu adalah antara sumber vitamin C terbaik. Vitamin ini juga bertindak sebagai antioksidan yang membantu melawan radikal bebas. Anda boleh menikmati buah jambu begitu saja atau menjadikannya smoothies.
Seperkara lagi, jambu juga sejenis buah penyejuk badan.

2. Cendawan butang kering

Foto: Rasa

Cendawan yang enak dimasak untuk menu berkuah seperti sup atau digoreng, amat bermanfaat untuk meningkatkan imunisasi tubuh dan kesihatan secara keseluruhan. Tidak hairanlah cendawan butang banyak digunakan dalam perubatan tradisional Asia Timur selama ratusan tahun.

Dalam satu kaji selidik, mendapati seseorang yang makan 5 atau 10 gram cendawan butang kering sehari selama empat minggu mempunyai sistem kekebalan tubuh yang jauh lebih baik daripada mereka yang tidak mengamalkannya.

3. Ikan salmon

Bercakap mengenai hidangan sihat, hampir setiap pakar pemakanan mengesyorkan pengambilan ikan salmon sama ada untuk mengawal berat badan, masalah jantung, darah tinggi mahupun kanser.

Ini kerana salmon kaya protein dan lemak omega-3, yang dapat membantu mengurangi keradangan.

Keradangan adalah maklum balas tubuh terhadap jaringan yang terluka, namun begitu jika terlalu banyak keradangan berlaku boleh menyebabkan kerosakan pada pembuluh darah sekali gus menyebabkan penyakit jantung.

Kebaikan ikan salmon yang kaya dengan nutrisi iaitu vitamin B2 (riboflavin) dan B12, vitamin D, kalsium, fosforus dan mineral seperti zat besi, iodin magnesium, kalium dan selenium, dapat mempertingkatkan imunisasi tubuh.

Dalam menghadapi COVID-19 yang cukup membimbangkan ini, pembaca dan seisi keluarga, disarankan mengambil 3 jenis makanan ini agar terus kekal sihat.

Selain itu, jangan lupa sentiasa mencuci tangan anda, mengenakan topeng muka dan beristirahat di rumah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 12 Jun 2018
Eat Travel Tue, 12 May 2020

Ada bilik hotel di Malaysia berhantu, hati-hati apabila memilih hotel

Buat kajian dulu, jangan nanti ada gangguan!

Featured Mon, 19 Apr 2021

500,000 Guru Akan Diberi Keutamaan Vaksin

Menurut Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin Abu Bakar golongan pendidik akan diberi keutamaan dalam fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan. Beliau berkata guru-guru akan diberi keutamaan yang sama seperti warga emas, Orang Kelainan Upaya (OKU) […]

Featured Tue, 1 Oct 2019
Featured Tue, 17 Mar 2020
Featured Fri, 27 Apr 2018

Bagaimana Rupa Puteri-Puteri Disney Jika Mereka Hidup Di Zaman Moden? Pelukis Ini Ada Jawapannya

Para Puteri Disney diberi nafas baru dari segi rupa serta gaya fesyen mereka. Nampak chic!

Featured Mon, 19 Apr 2021

Rentas Negeri Aidilfitri Ditentukan Selepas 28 April

Ketetapan prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri pada tahun ini akan ditentukan selepas 28 April. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, bagi tempoh sekarang sehingga tarikh tersebut orang ramai perlu […]

Featured Fri, 27 Mar 2020
Featured Thu, 27 Feb 2020
Featured Sun, 18 Apr 2021

Bayi Dalam Kandungan Meninggal Dunia, Faralyna Akur Takdir Tuhan

Pelakon, Faralyna Idris berdepan dengan ujian yang tidak diduga apabila bayi yang masih dalam kandungannya pulang menemui ilahi. Sehari sebelum umat Islam menyambut puasa, Faralyna kehilangan zuriat ketiga yang diberi nama Muhamad Farid Muhammad Fikri […]

| Live TV