Featured By: tex_admin September 3, 2019 @ 4:39pm

Berhenti membawa beg tangan berat!

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Beg tangan adalah barang yang sentiasa perlu dibawa wanita ke mana sahaja mereka pergi. Mahu ke kedai runcit pun ada yang membawa beg tangan. Lebih mengejutkan, berdasarkan pemerhatian, setiap wanita mempunyai sekurang-kurangnya dua beg tangan dengan dua saiz berbeza.

Bagi sesetengah wanita yang sentiasa sibuk dan aktif, amat penting untuk mereka memiliki beg tangan yang mempunyai pelbagai fungsi bertujuan membawa keperluan harian seperti barangan solekan, dompet, pengecas telefon dan bermacam lagi. 

Secara ringkasnya, lagi besa beg tangan dimiliki, lagi banyak barang yang akan diisi di dalamnya. Ada juga pendapat, lebih baik membawa beg tangan saiz sederhana sahaja supaya mereka tidak terlebih bawa kelengkapan yang tidak diperlukan.

Kenyataannya, wanita dan beg tangan memang tidak dapat dipisahkan. Pastinya juga di dalam beg itu ada lagi beg-beg kecil yang lain, hebat bukan? 

Bagaimanapun pernahkah anda terfikir beban terhadap tubuh badan yang hampir setiap hari membawa sejumlah barang  yang tidak sepatutnya diletakkan pada bahagian atas badan anda khususnya bahu.

Jika terlalu kerap membawa beg yang berat, lambat atau cepat, ia akan mendatangkan keburukan terhadap kesihatan anda. Antaranya adalah:

1. Perubahan postur 

Beban berat beg yang dipikul boleh memberi kesan kepada postur badan. – Gambar hiasan/Sumber: idntimes.com

Postur badan akan berubah kerana dipengaruhi oleh berat beban jika anda sering membawa beg tangan yang lebih muatan. Akibatnya, tubuh akan mengalami perubahan bentuk tulang dan menjadikan anda bongkok.

Kesannya tidak dapat dilihat pada waktu sekarang kerana ia merupakan kesan jangka masa panjang yang mempengaruhi postur tubuh anda. 

2. Berhadapan masalah sakit kepala

Beban beg berat antara punca sakit kepala. – Gambar hiasan/Sumber: health.detik.com

Bukan itu sahaja, apabila anda sering membawa beg dengan beban yang terlalu banyak dan berat ia akan menyumbang kepada kekerapan sakit kepala. 

Apabila otot pada bahu dan di kawasan leher anda kejang serta tegang ia akan menyebabkan rasa sakit pada bahagian belakang badan dan juga bahagian belakang tengkorak anda.

3. Otot bahu tidak seimbang

Kesan lain yang tidak menyenangkan adalah gaya berjalan kaki yang pelik. Hal ini kerana apabila kita memikul beg yang berat, bahu akan menyebabkan rasa tidak selesa. Tekanan demi tekanan itu menyebabkan otot bahu dominan membesar berbanding sebelah lagi. 

4. Rasa kebas 

Otot yang sering dibebankan dengan berat berlebihan akan memberi kesan termasuk rasa kebas. -Gambar hiasan/Sumber: iluminasi.com

Ketika membawa beg tangan, otot-otot pada bahu dan leher bekerja lebih keras. Hal ini menyebabkan otot menegang dan membuat anda sering merasakan sakit pada bahagian bahu hingga leher. 

Jadi sebaik-baiknya elakkan membawa beg tangan yang bersaiz besar dengan  muatan yang terlebih kerana ia akan mendatangkan kesan tidak baik pada kesihatan badan anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit seperti demam jika membawa beg tangan yang terlebih berat, tapi dalam jangka masa panjang tulang dan otot badan akan terjejas tanpa disedari.

Lebih memburukkan keadaan anda mungkin tidak perasan kesan berkenaan disebabkan oleh tabiat membawa beg tangan terlebih muatan. Menakutkan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 4 Feb 2020
Featured Mon, 14 May 2018

8 Orang Yang Terlalu Obses Dengan Pembedahan Plastik Sampai Rupa Mereka Nampak Pelik

Kalau cantik, tak apalah. Ini ada yang macam rupa makhluk asing!

familuv Sat, 19 Oct 2019

Panduan mudah menyusu bayi sumbing, barulah bayi kenyang!

Penyusuan lebih lancar jika ikut cara yang betul

Featured Sun, 26 Apr 2020

Rakyat baru pulang dari Indonesia paling tinggi positif COVID-19

Langkah Kerajaan mewajibkan kuarantin 14 hari berkesan

Featured Fri, 17 Apr 2020

5 petunjuk diambil kira sebelum PKP ditamatkan

Kerajaan perlu kenal pasti strategi keluar

Sihat Thu, 12 Jul 2018

Anda Lambat Hamil? 4 Faktor Ini Adalah Penyebabnya

Perlu tahu faktor ini yang menyebabkan anda lambat hamil!

Featured Thu, 14 Jun 2018
Featured Fri, 6 Mar 2020
Featured Tue, 3 Sep 2019

Ikuti panduan ini agar bilik tidur anda kelihatan luas!

Senangnya nak bagi bilik kelihatan luas!

Sihat Fri, 27 Jul 2018

Inilah Kenapa Anda Cepat Lupa Nama Orang Yang Baru Anda Kenal & Cara Mengingatinya

Malu betul kalau berjumpa balik, tapi tak ingat nama dia.

| Live TV