Featured By: tex_admin September 3, 2019 @ 4:39pm

Berhenti membawa beg tangan berat!

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Beg tangan adalah barang yang sentiasa perlu dibawa wanita ke mana sahaja mereka pergi. Mahu ke kedai runcit pun ada yang membawa beg tangan. Lebih mengejutkan, berdasarkan pemerhatian, setiap wanita mempunyai sekurang-kurangnya dua beg tangan dengan dua saiz berbeza.

Bagi sesetengah wanita yang sentiasa sibuk dan aktif, amat penting untuk mereka memiliki beg tangan yang mempunyai pelbagai fungsi bertujuan membawa keperluan harian seperti barangan solekan, dompet, pengecas telefon dan bermacam lagi. 

Secara ringkasnya, lagi besa beg tangan dimiliki, lagi banyak barang yang akan diisi di dalamnya. Ada juga pendapat, lebih baik membawa beg tangan saiz sederhana sahaja supaya mereka tidak terlebih bawa kelengkapan yang tidak diperlukan.

Kenyataannya, wanita dan beg tangan memang tidak dapat dipisahkan. Pastinya juga di dalam beg itu ada lagi beg-beg kecil yang lain, hebat bukan? 

Bagaimanapun pernahkah anda terfikir beban terhadap tubuh badan yang hampir setiap hari membawa sejumlah barang  yang tidak sepatutnya diletakkan pada bahagian atas badan anda khususnya bahu.

Jika terlalu kerap membawa beg yang berat, lambat atau cepat, ia akan mendatangkan keburukan terhadap kesihatan anda. Antaranya adalah:

1. Perubahan postur 

Beban berat beg yang dipikul boleh memberi kesan kepada postur badan. – Gambar hiasan/Sumber: idntimes.com

Postur badan akan berubah kerana dipengaruhi oleh berat beban jika anda sering membawa beg tangan yang lebih muatan. Akibatnya, tubuh akan mengalami perubahan bentuk tulang dan menjadikan anda bongkok.

Kesannya tidak dapat dilihat pada waktu sekarang kerana ia merupakan kesan jangka masa panjang yang mempengaruhi postur tubuh anda. 

2. Berhadapan masalah sakit kepala

Beban beg berat antara punca sakit kepala. – Gambar hiasan/Sumber: health.detik.com

Bukan itu sahaja, apabila anda sering membawa beg dengan beban yang terlalu banyak dan berat ia akan menyumbang kepada kekerapan sakit kepala. 

Apabila otot pada bahu dan di kawasan leher anda kejang serta tegang ia akan menyebabkan rasa sakit pada bahagian belakang badan dan juga bahagian belakang tengkorak anda.

3. Otot bahu tidak seimbang

Kesan lain yang tidak menyenangkan adalah gaya berjalan kaki yang pelik. Hal ini kerana apabila kita memikul beg yang berat, bahu akan menyebabkan rasa tidak selesa. Tekanan demi tekanan itu menyebabkan otot bahu dominan membesar berbanding sebelah lagi. 

4. Rasa kebas 

Otot yang sering dibebankan dengan berat berlebihan akan memberi kesan termasuk rasa kebas. -Gambar hiasan/Sumber: iluminasi.com

Ketika membawa beg tangan, otot-otot pada bahu dan leher bekerja lebih keras. Hal ini menyebabkan otot menegang dan membuat anda sering merasakan sakit pada bahagian bahu hingga leher. 

Jadi sebaik-baiknya elakkan membawa beg tangan yang bersaiz besar dengan  muatan yang terlebih kerana ia akan mendatangkan kesan tidak baik pada kesihatan badan anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit seperti demam jika membawa beg tangan yang terlebih berat, tapi dalam jangka masa panjang tulang dan otot badan akan terjejas tanpa disedari.

Lebih memburukkan keadaan anda mungkin tidak perasan kesan berkenaan disebabkan oleh tabiat membawa beg tangan terlebih muatan. Menakutkan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 12 Mar 2020
Featured Wed, 18 Mar 2020

Perintah Kawalan Pergerakan mungkin dilanjutkan

Kerjasama setiap rakyat dapat kekang penularan COVID-19

Featured Fri, 31 Jan 2020

WHO umum darurat kecemasan kesihatan awam global bagi bendung koronavirus

Peningkatan mendadak kematian akibat 2019-nCoV membimbangkan

Featured Tue, 26 Jun 2018

Pening Kepala Sebab Pokai Beraya? Ini Tip Untuk Tebalkan Kembali Dompet Anda

Mulalah tertanya-tanya, cukup ke duit yang ada untuk survive?

Sihat Thu, 14 Jun 2018

Susah Nak Tidur Pada Waktu Malam? 5 Makanan Ini Boleh Bantu Pesakit Insomnia

Kalau tak dirawat, kualiti hidup pesakit insomnia akan terjejas!

familuv Thu, 16 May 2019

Adakah roti selamat untuk dimakan oleh bayi?

Ketahui juga beberapa menu ringkas untuk si kecil.

Sihat Fri, 14 Dec 2018

Hati-Hati Jika Anda Mengalami 5 Tanda Ini, Anda Mungkin Mempunyai Cyst!

Terasa sakit ketika melakukan hubungan kelamin, antara petanda kewujudan cyst ovari.

Featured Wed, 12 May 2021

Perdana Menteri Adakan Lawatan Ke Pusat Pemberian Vaksin Di UM

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan lawatan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Malaya (UM) semalam. Beliau turut ditemani oleh Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin. Dalam lawatan itu, beliau berpeluang […]

Featured Fri, 12 Jun 2020

| Live TV