Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: tex_admin September 3, 2019 @ 4:39pm

Berhenti membawa beg tangan berat!

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Beg tangan adalah barang yang sentiasa perlu dibawa wanita ke mana sahaja mereka pergi. Mahu ke kedai runcit pun ada yang membawa beg tangan. Lebih mengejutkan, berdasarkan pemerhatian, setiap wanita mempunyai sekurang-kurangnya dua beg tangan dengan dua saiz berbeza.

Bagi sesetengah wanita yang sentiasa sibuk dan aktif, amat penting untuk mereka memiliki beg tangan yang mempunyai pelbagai fungsi bertujuan membawa keperluan harian seperti barangan solekan, dompet, pengecas telefon dan bermacam lagi. 

Secara ringkasnya, lagi besa beg tangan dimiliki, lagi banyak barang yang akan diisi di dalamnya. Ada juga pendapat, lebih baik membawa beg tangan saiz sederhana sahaja supaya mereka tidak terlebih bawa kelengkapan yang tidak diperlukan.

Kenyataannya, wanita dan beg tangan memang tidak dapat dipisahkan. Pastinya juga di dalam beg itu ada lagi beg-beg kecil yang lain, hebat bukan? 

Bagaimanapun pernahkah anda terfikir beban terhadap tubuh badan yang hampir setiap hari membawa sejumlah barang  yang tidak sepatutnya diletakkan pada bahagian atas badan anda khususnya bahu.

Jika terlalu kerap membawa beg yang berat, lambat atau cepat, ia akan mendatangkan keburukan terhadap kesihatan anda. Antaranya adalah:

1. Perubahan postur 

Beban berat beg yang dipikul boleh memberi kesan kepada postur badan. – Gambar hiasan/Sumber: idntimes.com

Postur badan akan berubah kerana dipengaruhi oleh berat beban jika anda sering membawa beg tangan yang lebih muatan. Akibatnya, tubuh akan mengalami perubahan bentuk tulang dan menjadikan anda bongkok.

Kesannya tidak dapat dilihat pada waktu sekarang kerana ia merupakan kesan jangka masa panjang yang mempengaruhi postur tubuh anda. 

2. Berhadapan masalah sakit kepala

Beban beg berat antara punca sakit kepala. – Gambar hiasan/Sumber: health.detik.com

Bukan itu sahaja, apabila anda sering membawa beg dengan beban yang terlalu banyak dan berat ia akan menyumbang kepada kekerapan sakit kepala. 

Apabila otot pada bahu dan di kawasan leher anda kejang serta tegang ia akan menyebabkan rasa sakit pada bahagian belakang badan dan juga bahagian belakang tengkorak anda.

3. Otot bahu tidak seimbang

Kesan lain yang tidak menyenangkan adalah gaya berjalan kaki yang pelik. Hal ini kerana apabila kita memikul beg yang berat, bahu akan menyebabkan rasa tidak selesa. Tekanan demi tekanan itu menyebabkan otot bahu dominan membesar berbanding sebelah lagi. 

4. Rasa kebas 

Otot yang sering dibebankan dengan berat berlebihan akan memberi kesan termasuk rasa kebas. -Gambar hiasan/Sumber: iluminasi.com

Ketika membawa beg tangan, otot-otot pada bahu dan leher bekerja lebih keras. Hal ini menyebabkan otot menegang dan membuat anda sering merasakan sakit pada bahagian bahu hingga leher. 

Jadi sebaik-baiknya elakkan membawa beg tangan yang bersaiz besar dengan  muatan yang terlebih kerana ia akan mendatangkan kesan tidak baik pada kesihatan badan anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit seperti demam jika membawa beg tangan yang terlebih berat, tapi dalam jangka masa panjang tulang dan otot badan akan terjejas tanpa disedari.

Lebih memburukkan keadaan anda mungkin tidak perasan kesan berkenaan disebabkan oleh tabiat membawa beg tangan terlebih muatan. Menakutkan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 20 Nov 2018
Featured Thu, 9 Apr 2020
Featured Thu, 30 Apr 2020
Featured Sat, 1 Sep 2018

Tambah Nilai Prabayar Dikenakan SST 6% Mulai Hari Ini. Jangan Terkejut Ya!

Jangan terkejut kalau penambahan nilai prabayar anda kurang ya!

Featured Thu, 4 Feb 2021

PM Nasihat Agong Untuk Bubar Parlimen Selepas Covid-19 Reda

Semoga kita dapat melalui ujian ini dengan tabah!

Acara Mon, 6 Jul 2020
Featured Wed, 18 Apr 2018

Siapa Kata Nak Buat Mini Pavlova Susah? Senang Saja, Jom Cuba!

Teringin nak makan pavlova tapi tak tahu cara nak buatnya? Jom tengok resepi ni.

Featured Tue, 12 Mar 2019

Malu dagu berlapis? Ikuti teknik mudah senaman ini, anda pasti terkejut dengan hasilnya!

Mudah, murah, berkesan dan boleh dilakukan di mana sahaja!

Featured Thu, 31 May 2018

Kalau Nak Kereta Sentiasa Bau Wangi, Anda Perlu Cuba Tip Ini

Kini masalah bau busuk kereta anda boleh diatasi dengan hanya menggunakan kopi sahaja!

| Live TV