Featured By: tex_admin November 19, 2018 @ 1:00pm

Berkhasiat Atau Tidak Makan Organ Dalaman Haiwan?

Anda suka makan menu berunsurkan organ dalaman haiwan seperti hati, paru, perut, usus, lidah dan sebagainya? Kalau anda suka makan, anda tahu tak khasiat dan keburukan makan organ dalaman ini?

Kalau anda masih tak tahu, penulis akan terangkan kepada anda! Sebenarnya, penulis sendiri gemar makan beberapa jenis organ dalaman seperti hati dan perut. Ada juga orang yang tak suka makan organ dalaman haiwan ini kerana bimbang boleh membahayakan kesihatan mereka.

Walaupun ianya mempunyai beberapa risiko, hidangan organ dalaman juga mempunyai khasiat yang tersendiri. Menurut satu laporan oleh Pakar Perunding Kanan Obstetrik dan Ginekologi, Kementerian Kesihatan, Datuk Dr. Mohd. Rushdan Md. Noor, organ dalaman haiwan mengandungi pelbagai nutrien termasuk mineral dan vitamin yang berkualiti seperti:

  • Vitamin B
  • Zat besi
  • Fosforus
  • Tembaga
  • Magnesium
  • Vitamin A,D, E dan K

Foto: Pinterest

Selain itu, bahagian hati adalah antara organ dalaman yang mengandungi paling banyak nutrisi. Ia mengandungi sumber protein dan vitamin A yang baik untuk kesihatan mata selain bersifat antikeradangan.

Manakala, organ lain seperti lidah dan buah pinggang, kaya dengan protein, asid lemak omega 3, vitamin B12, kolin dan asid folik yang penting untuk pembinaan darah terutama untuk mereka yang mengalami masalah kekurangan darah.

Risiko makan organ dalaman haiwan

Foto: Pinterest

Anda juga perlu tahu bahawa, organ dalaman yang tidak dibersihkan dan dimasak dengan sempurna boleh menjadi sumber toksin yang tak bagus untuk kesihatan kita.

Menurut Datuk Dr. Mohd. Rushdan lagi, kualiti organ dalaman haiwan juga dipengaruhi oleh cara ia dibesarkan, makanan serta persekitaran tempat haiwan itu membesar.

Sekiranya, kurang nutrisi ia akan menjadi toksin kepada manusia. Organ dalaman juga dipercayai mengandungi sejenis molekul yang boleh menyebabkan masalah kepada penghidap penyakit gout.

Jadi, sebaiknya kurangkanlah makan hidangan organ dalaman haiwan demi menjaga tahap kesihatan anda.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Wanista & Kosmo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 14 Sep 2021
Featured Fri, 11 Jun 2021

Total Lockdown Dilanjutkan Sehingga 28 Jun

Kerajaan telah memutuskan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan dalam tempoh 2 minggu lagi. Perkara itu diputusakan setelah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membentang dan mencadangkan dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan […]

Featured Wed, 29 Apr 2020

Rakyat dibenarkan bergerak dua orang dalam satu kenderaan

SOP pergerakan dilonggarkan demi kepentingan rakyat

Featured Tue, 3 Sep 2019

Berhenti membawa beg tangan berat!

Jika anda tahu kesannya, sila tukar beg tangan kecil sahaja!

Featured Fri, 29 May 2020
Featured Mon, 12 Apr 2021

Benzoloo, Jonathan Tse Kini Semakin “Bebas”..

Kredibiliti muzikal dalam diri dua penyanyi, Benzooloo dan Jonathan Tse tidak perlu disangkal semakin terbukti berada dalam kelas tersendiri. Kini mereka tampil bergabung menerusi lagu terbaru berjudul Bebas. Bebas adalah lagu kedua kerjasama mereka selepas […]

Featured Mon, 11 Jun 2018

Walaupun Nyaris Buta Akibat Mentatu Biji Matanya, Wanita Ini Tak Menyesal Dengan Keputusannya

Nyaris berdepan risiko buta seumur hidup apabila mentatu biji matanya berwarna biru, pengalaman mencemaskan itu sebegitu mudah dilupakan gadis ini setelah melihat hasilnya. 

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Wed, 31 Jul 2019

Lutut dan siku anda hitam? Putihkan dengan 6 bahan semula jadi ini

Di rumah pun anda boleh jumpa bahan-bahan ini.

| Live TV