familuv By: Nani Ramlee March 31, 2020 @ 1:44pm

Bersalin ketika fasa PKP, wanita ini kongsi persediaan yang perlu ibu hamil lakukan

Menanti kelahiran cahaya mata adalah detik terindah buat pasangan suami isteri, namun dalam keterujaan menyambut kelahiran anak, pastinya debaran yang dirasai menimbulkan rasa bimbang dan takut terutama buat pasangan yang pertama kali melalui pengalaman itu.

bersalin ketika COVID-19

Kredit gambar: Living Prayers

Ditemani suami tercinta sepanjang proses kelahiran mungkin dapat membantu mengurangkan rasa cemas atau sakit, namun bagi wanita yang menunggu hari untuk bersalin ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, pengalaman yang bakal dilalui mungkin agak berbeza.

Seorang pemilik Facebook bernama Anies Surianie berkongsi pengalamannya ketika bersalin anak kedua dalam fasa PKP. Menurut Anies, sewaktu bermulanya arahan PKP pada 18 Mac lalu, jururawat di Klinik Kesihatan sudah menitip pesanan agar dirinya bersiap sedia dengan kawalan ketat daripada pihak hospital khususnya hospital kerajaan.

Berikut adalah pengalaman yang dikongsi Anies dan diharap perkongsiannya itu dapat memberi manfaat kepada ibu yang bakal bersalin agar bersedia melalui proses kelahiran ketika fasa PKP.

1. Tiada peneman dalam bilik bersalin

Walaupun bersalin anak pertama, kedua atau keberapa sekali pun, suami atau waris tidak boleh masuk ke bilik bersalin. Mereka hanya boleh hantar sehingga pintu wad bersalin dan bersedia untuk azan atau iqamat anak di depan pintu sahaja.

Suami memang tidak dibenarkan menjenguk isteri pada waktu itu. Oleh itu, ibu yang menunggu hari kenalah bersiap sedia dari segi mental dan juga fizikal. Ingat kembali pesan doktor atau jururawat agar tidak panik.

bersalin ketika COVID-19

Kredit gambar: Stay at Home Mum

Jangan menjerit atau menangis kerana ia mungkin akan membuatkan anda hilang banyak tenaga untuk meneran. Kawal pernafasan dan belajar curi nafas supaya tidak mudah penat. Bagi perhatian apa yang jururawat cakap ketika dalam bilik bersalin, insya-Allah semua akan dipermudahkan.

Kalau boleh sediakan topeng muka sebagai langkah persediaan jika jururawat minta untuk memakainya sebelum masuk ke wad bersalin.

2. Tiada peneman siang dan malam dalam wad

Bagi mereka yang mempunyai risiko seperti darah tinggi, kencing manis atau apa sahaja risiko yang mungkin akan menyebabkan bersalin awal, sediakan barang bayi dan ibu secukupnya bagi memudahkan suami membawanya nanti.

bersalin ketika COVID-19

Kredit gambar: BuzzFeed News

Paling penting, si ibu perlu bersedia untuk belajar cara menyusu bayi kerana ia adalah senjata utama untuk menenangkan bayi. Tidak ada suami atau waris di sisi untuk tolong menguruskan ibu atau menjaga bayi jika ibu penat ketika dalam wad. Pada masa ini, ibu perlu kuat dan sentiasa positif agar tidak menganggu emosi serta memastikan pengeluaran susu ibu lancar.

3. Tiada pelawat dibenarkan masuk pagi atau petang

bersalin ketika perintah kawalan pergerakan

Kredit gambar: Time

Sepanjang tempoh PKP, waktu melawat terhad dan mungkin ada segelintir hospital tidak membenarkan langsung pelawat masuk. Jika suami mahu kirim makanan atau keperluan lain, hanya melalui pengawal keselamatan sahaja.

Diharap ibu yang menunggu hari dapat membuat persiapan mental dan fizikal untuk melalui proses bersalin ketika fasa PKP. Semoga urusan bersalin semua ibu dipermudahkan dan ibu dan bayi sihat hendaknya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 24 Dec 2019

Ketahui istilah cantik Oki Setiana Dewi untuk wanita

Perkongsian ilmu Oki bermanfaat untuk dihayati!

Featured Sun, 10 May 2020
Featured Thu, 19 Mar 2020

Seramik Rohana letak Malaysia di peta dunia

Setanding buatan luar negara

Featured Thu, 18 Jan 2018

Kurus Tak Semestinya Sihat

Kurus itu cantik! Itu fakta yang tersemat di pemikiran ramai wanita. Namun, tahukah anda kurus itu tidak semestinya melambangkan seseorang itu 100% sihat. Ini disebabkan mereka yang kurus selalu merasakan mereka sihat lalu mengambil ringan […]

Featured Sun, 11 Apr 2021

KKM Diminta Umum Keputusan Rentas Negeri Lebih Awal Sempena Aidilfitri

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) diminta untuk melakukan keputusan membenarkan Pergerakan rentas negeri lebih awal sempena Hari Raya Aidilfitri. Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pengumuman lebih awal akan memudahkan orang ramai membuat […]

Featured Fri, 7 Sep 2018

Ibu Jari Dipotong Gara-Gara Obsesi Mengigit Kuku

Ketagihan Courtney mengigit jari bermula sejak 2014 selepas menjadi mangsa buli di sekolah.

Featured Tue, 5 May 2020
familuv Wed, 15 Aug 2018

Resepi Ais Krim Buah Ini Sesuai Untuk Si Comel Yang Sedang Tumbuh Gigi

Bukan saja dapat melegakan kesakitan, ais krim buah ini juga berkhasiat!

Featured Tue, 9 Jul 2019

10 petanda hubungan anda dengan pasangan semakin renggang

Pastikan anda tidak berada di dalam situasi ini.

| Live TV