familuv By: Nani Ramlee March 31, 2020 @ 1:44pm

Bersalin ketika fasa PKP, wanita ini kongsi persediaan yang perlu ibu hamil lakukan

Menanti kelahiran cahaya mata adalah detik terindah buat pasangan suami isteri, namun dalam keterujaan menyambut kelahiran anak, pastinya debaran yang dirasai menimbulkan rasa bimbang dan takut terutama buat pasangan yang pertama kali melalui pengalaman itu.

bersalin ketika COVID-19

Kredit gambar: Living Prayers

Ditemani suami tercinta sepanjang proses kelahiran mungkin dapat membantu mengurangkan rasa cemas atau sakit, namun bagi wanita yang menunggu hari untuk bersalin ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, pengalaman yang bakal dilalui mungkin agak berbeza.

Seorang pemilik Facebook bernama Anies Surianie berkongsi pengalamannya ketika bersalin anak kedua dalam fasa PKP. Menurut Anies, sewaktu bermulanya arahan PKP pada 18 Mac lalu, jururawat di Klinik Kesihatan sudah menitip pesanan agar dirinya bersiap sedia dengan kawalan ketat daripada pihak hospital khususnya hospital kerajaan.

Berikut adalah pengalaman yang dikongsi Anies dan diharap perkongsiannya itu dapat memberi manfaat kepada ibu yang bakal bersalin agar bersedia melalui proses kelahiran ketika fasa PKP.

1. Tiada peneman dalam bilik bersalin

Walaupun bersalin anak pertama, kedua atau keberapa sekali pun, suami atau waris tidak boleh masuk ke bilik bersalin. Mereka hanya boleh hantar sehingga pintu wad bersalin dan bersedia untuk azan atau iqamat anak di depan pintu sahaja.

Suami memang tidak dibenarkan menjenguk isteri pada waktu itu. Oleh itu, ibu yang menunggu hari kenalah bersiap sedia dari segi mental dan juga fizikal. Ingat kembali pesan doktor atau jururawat agar tidak panik.

bersalin ketika COVID-19

Kredit gambar: Stay at Home Mum

Jangan menjerit atau menangis kerana ia mungkin akan membuatkan anda hilang banyak tenaga untuk meneran. Kawal pernafasan dan belajar curi nafas supaya tidak mudah penat. Bagi perhatian apa yang jururawat cakap ketika dalam bilik bersalin, insya-Allah semua akan dipermudahkan.

Kalau boleh sediakan topeng muka sebagai langkah persediaan jika jururawat minta untuk memakainya sebelum masuk ke wad bersalin.

2. Tiada peneman siang dan malam dalam wad

Bagi mereka yang mempunyai risiko seperti darah tinggi, kencing manis atau apa sahaja risiko yang mungkin akan menyebabkan bersalin awal, sediakan barang bayi dan ibu secukupnya bagi memudahkan suami membawanya nanti.

bersalin ketika COVID-19

Kredit gambar: BuzzFeed News

Paling penting, si ibu perlu bersedia untuk belajar cara menyusu bayi kerana ia adalah senjata utama untuk menenangkan bayi. Tidak ada suami atau waris di sisi untuk tolong menguruskan ibu atau menjaga bayi jika ibu penat ketika dalam wad. Pada masa ini, ibu perlu kuat dan sentiasa positif agar tidak menganggu emosi serta memastikan pengeluaran susu ibu lancar.

3. Tiada pelawat dibenarkan masuk pagi atau petang

bersalin ketika perintah kawalan pergerakan

Kredit gambar: Time

Sepanjang tempoh PKP, waktu melawat terhad dan mungkin ada segelintir hospital tidak membenarkan langsung pelawat masuk. Jika suami mahu kirim makanan atau keperluan lain, hanya melalui pengawal keselamatan sahaja.

Diharap ibu yang menunggu hari dapat membuat persiapan mental dan fizikal untuk melalui proses bersalin ketika fasa PKP. Semoga urusan bersalin semua ibu dipermudahkan dan ibu dan bayi sihat hendaknya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 23 Oct 2018

‘Me Time’ Ruang Bersendirian Bagi Si Ibu Untuk Reset Minda Yang Berserabut

Isteri dan ibu bukan hamba, mereka juga berhak punya masa untuk diri sendiri.

Featured Thu, 17 May 2018

12 Cadangan Hidangan Sahur Yang Sihat, Mudah Dan Bekalkan Tenaga

Tak ada idea nak bersahur dengan apa? Di sini ada beberapa cadangan mudah dan ringkas.

Eat Travel Mon, 17 Dec 2018

Cuba Resipi Nasi Goreng Ini Yang Gerenti Berkhasiat Untuk Anak Anda

Rasanya cukup sedap untuk menambat seleranya!

Featured Fri, 25 May 2018

Tembikai Susu Sejenis Buah Murah Namun Banyak Khasiatnya Selain Enak Dimakan

Dimakan enak, dibuat sebagai pewangi kereta juga membangkit aroma yang menyenangkan.

familuv Mon, 6 Apr 2020
Featured Sun, 5 Apr 2020
Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Wed, 31 Oct 2018

| Live TV