Featured By: Ad Ops January 28, 2020 @ 9:55am

Berus solekan bebas bakteria dengan dua teknik cucian ini, mudah & berkesan!

Penggunaan berus solekan dalam menata rias wajah amat penting bahkan ia dianggap sebagai item ajaib kerana mampu menghasilkan solekan yang cantik dan kemas.

Bagaimanapun, penjagaan yang rapi diperlukan kerana jika berus solekan tidak dicuci, ia bukan sahaja boleh merosakkan bulu berus, malah akan menyebabkan bakteria merebak sekali gus mengakibatkan muka berjerawat!

Sehubungan itu, amat penting untuk mencuci berus sekurang-kurang seminggu sekali atau bergantung kepada kekerapan penggunaan berus tersebut.

cara cuci berus solekan

Kredit gambar: Deitaeish

Kini, terdapat pelbagai cecair pencuci khas berus solekan yang dijual di pasaran. Namun begitu, jika ingin lebih jimat, ada bahan di rumah yang boleh anda gunakan untuk mencuci berus solekan.

Hijab & Heels kongsikan video cara mencuci berus solekan yang menggunakan dua bahan berbeza dan kaedahnya sangat mudah serta berkesan. Semoga bermanfaat!  

Sebagai info tambahan, anda juga boleh menggunakan sabun mandian bayi sahaja, namun begitu penambahan bahan lain mempunyai fungsi yang berbeza. Penggunaan cuka mampu membantu membunuh bakteria manakala minyak zaitun mampu melembutkan berus solekan.

ARTIKEL BERKAITAN: Tak Perlu Beli Pencuci Khas Untuk Berus Make Up Anda! Hanya Guna Tiga Bahan Ini

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 27 Apr 2020
Events Sat, 14 May 2022
Featured Tue, 8 May 2018

Apa Yang Seronok PRU14 Pada Hari Rabu? Nombor 4 Paling Best!

Agak-agaknya apa kelebihan membuang undi pada hari Rabu?

Featured Tue, 3 Jan 2023
Featured Thu, 29 Dec 2022
Featured Wed, 20 May 2020

Kes baharu COVID-19 kembali dikesan di Kelantan, Terengganu dan Kedah

Negeri Zon Hijau terkesan akibat rentas negeri

Featured Tue, 4 Jan 2022

“Tinggal Empat Bulan Lagi” – Eyra Hazali Kongsi Berita Gembira Hamil Anak Kedua

Pelakon Eyra Hazali, 22, memberitahu dia kini sedang hamil anak kedua dan usia kandungannya sudah mencecah lima bulan. Menerusi hantaran Instagram, Eyra membuat kejutan kepada suaminya, Haziq Nadzli dengan memberikan hadiah berupa sebuah kotak. Di

Events Wed, 15 Jun 2022

| Live TV