Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Yanie Baharom September 28, 2018 @ 3:00pm

Berusia 12 Tahun, Janna Jihad Ayyad Diiktiraf Wartawan Termuda Dunia!

Tidak seperti kanak-kanak seusianya di negara lain yang membawa buku dan pen ke sekolah, Janna Jihad Ayyad melewati setiap genap bumi Tebing Barat melaporkan penderitaan kanak-kanak mahupun warga Palestin yang menjadi mangsa kekejaman Israel.

Kematian dua ahli keluarganya iaitu sepupunya, Mustafa Tamimi yang meninggal akibat serangan kanister gas dan bapa saudaranya Rushdie Tamimi meninggal akibat tembakan di pinggang menjadi pencetus buat gadis berusia 12 tahun ini memulakan ‘kerja’ dengan merakam dokumentari keadaan yang berlaku di sekelilingnya.

Dia mula merakam video sejak usianya tujuh tahun menggunakan iPhone milik ibunya menyatakan senario sebenar di Baitulmaqdis, Hebron, Nablus dan Jordan.

Foto: Al Jazeera

Dunia mengenali Janna sebagai wartawan termuda apabila melaporkan insiden yang berlaku termasuk ketika rakyat Palestin ditahan di pusat pemeriksaan, perarakan protes dan keganasan terhadap kanak-kanak negara tertindas itu.

Katanya, berbanding wartawan dewasa, dia mempunyai kelebihan untuk menyampaikan berita termasuk pembabitannya menyertai beberapa demonstrasi dan berhadapan tentera Israel.

“Kamera ialah senjata saya. Kamera lebih kuat daripada pistol. Saya boleh menghantar mesej kepada orang lain dan rakan saya pula boleh menghantarnya kepada orang lain.

“Kalau wartawan itu orang dewasa mengambil gambar di depan tentera, dia akan ditangkap dan kameranya dirampas.

Foto: Middle East Monitor

“Saya menyedari ketika itu kawasan kami, perkampungan Nabi Salleh, tidak mempunyai wartawan yang mencukupi. Jadi saya memutuskan untuk merakam video.

“Saya mula menggunakan telefon milik ibu untuk merakam semua yang berlaku di sekitar termasuk pengalaman sendiri setiap kali berdepan dengan tentera.

“Kanak-kanak Palestin terpaksa berdepan dengan tembakan kanister gas meskipun hanya bermain bola di tepi jalan, melalui pos kawalan tentera sebelum sampai ke sekolah dan ada kalanya tidak terkecuali terkena peluru getah apabila berlaku demokrasi.

“Tapi kami rakyat Palestin perlu kawal rasa takut dan tidak akan membiarkan ketakutan itu mengawal kami. Andai ketakutan yang mengawal kami, kami tidak akan hidup,” katanya.

Foto: Al Jazeera

Janna yang aktif di laman sosial dan memiliki hampir 300,000 pengikut menyimpan impian bekerja untuk CNN atau Fox News kerana padanya media terbabit tidak bercakap tulus mengenai Palestin.

Selain Janna, sepupunya Ahed Tamimi antara aktivis yang sering didampingi dalam memperjuangkan nasib kanak-kanak Tebing Barat.

Malah kini dia turut lantang memperjuangkan pembebasan sepupunya yang ditahan lapan bulan apabila terbabit dalam insiden menampar dua tentera Israel yang menceroboh kampungnya.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 3 May 2018

Tapak Kasut Anda Licin? Ikuti Tip Ini Untuk Perbetulkannya Serta 5 Masalah Pakaian Lain

Baju terkoyak, kasut licin sampai boleh terjatuh, butang baju tercabut… Ngerinya kalau terjadi.

Acara Tue, 17 Sep 2019

Koleksi Musim Luruh-Sejuk 2019 Safilo tampil kelainan

Penuh gaya dengan bingkai yang menarik dan aksesori yang berkilau!

Eat Travel Mon, 13 Apr 2020
Featured Mon, 16 Dec 2019

Kisah hidup Tengku Permaisuri Norashikin dibukukan

Kongsi pengalaman tahun pertama di istana

Featured Thu, 25 Mar 2021

Lebih 7,000 Permohonan PKS Diluluskan

Sebanyak 7,205 permohonan telah diluluskan bawah skim pembiayaan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) setakat 13 Mac lalu. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, keutamaan diberikan […]

Featured Wed, 21 Aug 2019
Featured Wed, 18 Mar 2020

Kerajaan tidak melaksanakan bancian atau imunisasi COVID-19

Jangan terpedaya dengan pihak ambil kesempatan

Featured Sun, 12 May 2019
Featured Mon, 12 Nov 2018
Featured Wed, 29 Jan 2020

Bagaikan mayat hidup, mangsa koronavirus di kuarantin dalam ‘keranda’

Tindakan demi keselamatan petugas paramedik dan orang awam!

| Live TV