Featured By: Yanie Baharom September 28, 2018 @ 3:00pm

Berusia 12 Tahun, Janna Jihad Ayyad Diiktiraf Wartawan Termuda Dunia!

Tidak seperti kanak-kanak seusianya di negara lain yang membawa buku dan pen ke sekolah, Janna Jihad Ayyad melewati setiap genap bumi Tebing Barat melaporkan penderitaan kanak-kanak mahupun warga Palestin yang menjadi mangsa kekejaman Israel.

Kematian dua ahli keluarganya iaitu sepupunya, Mustafa Tamimi yang meninggal akibat serangan kanister gas dan bapa saudaranya Rushdie Tamimi meninggal akibat tembakan di pinggang menjadi pencetus buat gadis berusia 12 tahun ini memulakan ‘kerja’ dengan merakam dokumentari keadaan yang berlaku di sekelilingnya.

Dia mula merakam video sejak usianya tujuh tahun menggunakan iPhone milik ibunya menyatakan senario sebenar di Baitulmaqdis, Hebron, Nablus dan Jordan.

Foto: Al Jazeera

Dunia mengenali Janna sebagai wartawan termuda apabila melaporkan insiden yang berlaku termasuk ketika rakyat Palestin ditahan di pusat pemeriksaan, perarakan protes dan keganasan terhadap kanak-kanak negara tertindas itu.

Katanya, berbanding wartawan dewasa, dia mempunyai kelebihan untuk menyampaikan berita termasuk pembabitannya menyertai beberapa demonstrasi dan berhadapan tentera Israel.

“Kamera ialah senjata saya. Kamera lebih kuat daripada pistol. Saya boleh menghantar mesej kepada orang lain dan rakan saya pula boleh menghantarnya kepada orang lain.

“Kalau wartawan itu orang dewasa mengambil gambar di depan tentera, dia akan ditangkap dan kameranya dirampas.

Foto: Middle East Monitor

“Saya menyedari ketika itu kawasan kami, perkampungan Nabi Salleh, tidak mempunyai wartawan yang mencukupi. Jadi saya memutuskan untuk merakam video.

“Saya mula menggunakan telefon milik ibu untuk merakam semua yang berlaku di sekitar termasuk pengalaman sendiri setiap kali berdepan dengan tentera.

“Kanak-kanak Palestin terpaksa berdepan dengan tembakan kanister gas meskipun hanya bermain bola di tepi jalan, melalui pos kawalan tentera sebelum sampai ke sekolah dan ada kalanya tidak terkecuali terkena peluru getah apabila berlaku demokrasi.

“Tapi kami rakyat Palestin perlu kawal rasa takut dan tidak akan membiarkan ketakutan itu mengawal kami. Andai ketakutan yang mengawal kami, kami tidak akan hidup,” katanya.

Foto: Al Jazeera

Janna yang aktif di laman sosial dan memiliki hampir 300,000 pengikut menyimpan impian bekerja untuk CNN atau Fox News kerana padanya media terbabit tidak bercakap tulus mengenai Palestin.

Selain Janna, sepupunya Ahed Tamimi antara aktivis yang sering didampingi dalam memperjuangkan nasib kanak-kanak Tebing Barat.

Malah kini dia turut lantang memperjuangkan pembebasan sepupunya yang ditahan lapan bulan apabila terbabit dalam insiden menampar dua tentera Israel yang menceroboh kampungnya.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 20 Oct 2021

“Ramai Panggil Saya C*laka, Bab*…” – Didakwa Buka Aib Raja Farah, Fauzi Nawawi Mohon Maaf

Pelakon, Fauzi Nawawi tampil memohon maaf atas kesalahannya terlepas kata mengenai isu melibatkan pengalaman berlakon bersama Raja Farah dalam filem Anak Halal. Menurut Fauzi, laman sosialnya menjadi sasaran netizen yang mendakwanya membuka aib Raja Farah. […]

Featured Sun, 28 Oct 2018
Featured Sat, 9 May 2020

3 gaya ini mampu hasilkan ilusi kurus dan tinggi ketika bergambar

Barulah yakin nak letak dalam media sosial

Featured Sun, 18 Apr 2021

Bayi Dalam Kandungan Meninggal Dunia, Faralyna Akur Takdir Tuhan

Pelakon, Faralyna Idris berdepan dengan ujian yang tidak diduga apabila bayi yang masih dalam kandungannya pulang menemui ilahi. Sehari sebelum umat Islam menyambut puasa, Faralyna kehilangan zuriat ketiga yang diberi nama Muhamad Farid Muhammad Fikri […]

Featured Thu, 3 Jan 2019
Featured Mon, 26 Apr 2021

Adira Suhaimi Kini Berniqab?

Setelah pengacara, Noor Neelofa tampil berniqab tahun lalu, penampilan tersebut ternyata memberi impak kepada orang ramai. Beberapa rakan artis seperti Yatt Hamzah turut memuat naik foto berniqab sebagai sokongan buat pengacara itu walaupun tidak mengenakan […]

Featured Mon, 4 May 2020

Belum sempat menyarung sut perkahwinan, Doktor muda ini gugur kerana COVID-19

Menundakan perkahwinannya demi berkhidmat untuk negara

Featured Wed, 10 Jun 2020
Featured Fri, 28 Sep 2018

Tidur Pakai Stokin Tabiat Terbaik Untuk Menjaga Kesihatan!

Pemakaian stokin boleh membantu untuk tidur lebih cepat.

Eat Travel Sun, 26 Apr 2020

Terasa seperti aristokrat, begitulah angkuhnya perasaan bermalam di dalam kereta api mewah ini

Teruja dengan keindahannya, teruja juga dengan harga tiketnya!

| Live TV