Featured By: Fadzlena Jafar June 3, 2020 @ 5:12pm

Betty Rahmad kesal tidak beri vaksin Influenza kepada bayinya

Pengalaman terlantar di hospital bersama-sama anaknya akibat jangkitan Influenza A pada hujung 2019 membuatkan selebriti terkenal, Betty Rahmad kesal kerana tidak mengambil vaksin influenza untuk keluarganya.

Lebih-lebih lagi ketika itu, anaknya, Ardy Wira Ardy Shafiq baru berusia 11 bulan. Ibu mana yang tidak sedih melihat keadaan si kecil yang lesu dan tidak selesa sepanjang masa.

Perkongsian pelakon yang juga usahawan itu pada 30 Disember 2019 mendapat maklum balas kebanyakan rakan selebriti yang mendoakan Ardy Wira cepat sembuh.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Assalamualaikum semua doakan my baby @ardywira_ cepat sihat from Influenza A. So sad to end 2019 this way. Doakan for us ok & please take care guys! ❤️???? #30122019

A post shared by Betty Rahmad (@bettyrahmad) on

“Assalamualaikum semua, doakan bayi saya cepat sihat daripada Influenza A. Agak sedih mengakhiri 2019 dengan cara ni. Doakan kami dan jaga diri baik-baik kawan-kawan semua,” tulisnya yang ketika itu baru pulang dari Singapura.

Berdasarkan pengalamannya itu, Betty mengambil inisiatif mengadakan sesi bual bicara bertajuk Pencegahan Influenza ketika COVID-19 menerusi laman sosial Instagram dengan pakar paeditarik, Dr Salehuddin Samsudin.

Dr Salehuddin berkata, setiap ibu bapa wajar memandang serius jangkitan influenza kerana penyakit seperti Influenza A dan Influenza B sangat mudah berjangkit.

“Influeza ialah penyakit yang sangat mudah berjangkit dan dalam kes tertentu, kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital dalam keadaan serius dan memerlukan bantuan alat pernafasan.

“Oleh itu, cara terbaik bagi mencegah jangkitan penyakit ini hanya melalui vaksin kerana pengambilan vaksin dapat mengelakkan komplikasi termasuk radang paru-paru,” katanya.

Selesema dan influenza mempunyai gejala yang sama sehingga menyebabkan ramai yang menganggap mereka hanya diserang selesema biasa.

Bagaimanapun, lazimnya kedua-dua penyakit itu akan menyebabkan masalah pernafasan, namun influenza lebih serius sehingga boleh memudaratkan pesakitnya terutama apabila menyerang paru-paru dan menyebabkan komplikasi lain.

Sehubungan itu, Dr Salehuddin berkata, setiap ibu bapa digalakkan untuk membantu si kecil membina sistem imun yang lebih kuat termasuk dengan memastikan si kecil mengikut jadual imunisasi yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

“Kita perlu memastikan bayi diberi imunisasi sejak dilahirkan untuk ‘mengajar sistem imun’ seseorang itu untuk melawan penyakit, lebih-lebih lagi bayi yang berumur kurang daripada enam bulan, sistem imun masih tidak begitu kuat.

“Bagi ibu yang hamil, jika mengambil vaksin influenza, anak dalam kandungan juga dilindungi. Tetapi selepas berumur enam bulan, si kecil perlu diberi vaksin bagi dirinya sendiri seperti yang disarankan KKM,” katanya.

Berikan suntikan vaksin Influenza kepada anak anda selepas bayi berumur enam bulan. (Gambar hiasan daripada Instagram @bettyrahmad)

Setiap tahun, terdapat perubahan vaksin yang dipengaruhi hemisfera utara dan selatan disebabkan perubahan virus, namun di Malaysia musim influenza berlaku sepanjang tahun.

Dr Sallehuddin berkata, ketika penularan COVID-19 ini ibu bapa jjuga digalakkan untuk memberikan anak-anak mereka vaksin influenza yang boleh meningkatkan sistem imun golongan berisiko khususnya kanak-kanak.

“Vaksin influenza adalah vaksin yang paling selamat dan yang penting, ia juga halal. Komplikasi akibat vaksinasi influenza juga jarang berlaku. Mungkin hanya tempat yang disuntik terasa sakit sedikit.

“Oleh itu, saya sarankan kepada orang ramai supaya jangan berlengah mengambil vaksin inluenza. Pergi ke hospital ikut jadual dan teruskan vaksinasi anda sebab vaksinasi ini ada jadualnya,” katanya.

Ketika ini, terdapat dua jenis vaksin influenza iaitu kuadrivalen (quadrivalent) dan trivalen, namun sebaik-baiknya dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Kedua-dua vaksin itu boleh didapati dari harga kira-kira RM60 ke atas dan perlu diambil dua kali buat kali pertama bagi si kecil, dan kemudiannya setahun sekali.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 11 Apr 2020
Sihat Mon, 20 Aug 2018

Elak Makan 4 Jenis Makanan Ini Kalau Tak Nak Braces Rosak

Pemakaian braces ini memerlukan penjagaan yang rapi.

Featured Mon, 4 Jun 2018

Baju Melayu Zebra Dikritik, Amir Kadir Berterima Kasih Kepada Netizen Bikin Bajunya Laku

Biasalah, bila dikecam, mestilah dia mendapat perhatian ramai.

Featured Sun, 24 May 2020

Rakyat diminta terus patuhi SOP untuk hentikan rantaian COVID-19

Sambut Aidilfitri seperti biasa, namun patuhi peraturan

familuv Mon, 17 Jun 2019

8 tanda bayi anda alami alahan dengan susu formula yang diberikan

Tidak dapat dinafikan bahawa susu badan ibu adalah sumber nutrien terbaik buat seseorang bayi itu. Malangnya bukan semua ibu berpeluang untuk menawarkan susu semula jadinya setiap kali si kecil ingin menyusu. Kadangkala mereka terpaksa bergantung […]

Featured Sun, 12 Sep 2021
Featured Fri, 12 Oct 2018

Rawat Masalah Jerawat Dengan Hanya Menggunakan Aloe Vera

Aloe vera juga merupakan pelembap yang baik dan bantu melambatkan proses penuaan.

Eat Travel Fri, 7 Dec 2018
Featured Thu, 8 Apr 2021

Kadar Pengganguran Menurun Pada Februari

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, pada Februari, kadar pengangguran di negara ini turun kepada 4.8 peratus berbanding 4.9 peratus pada Januari. Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan berkata, ini merupakan […]

| Live TV