Featured By: Bibi Ramli November 26, 2018 @ 3:00pm

Betulkah Perbuatan Menanggalkan Makeup Mata Boleh Menyebabkan Kedutan? Ini Jawapannya

Maskara kalis air memang menyenangkan hidup, tapi nak tanggalkannya punyalah payah!

Tisu pencuci makeup tak semestinya berkesan. Guna sabun, nanti buihnya masuk mata. Tak kiralah apa jua teknik yang anda pakai, anda mesti terpaksa tarik-tarik dan gosok-gosok kulit di bahagian mata anda yang halus itu.

Oleh sebab perbuatan ini selalunya dilakukan secara berlebihan, anda pernah tak terfikir yang ia juga boleh mengakibatkan kedutan di mata?

Pakar kulit Melissa Levin dan makeup artist Allan Avendaño ada memberikan nasihat dan pendapat mereka tentang hal ini.

“Gosokan yang berulang dan kasar, tak kiralah dengan tangan, kapas ataupun berus elektrik Clarisonic, bukan saja boleh mengoyakkan penghalang kulit (skin barrier). Ia juga boleh mewujudkan saluran darah halus dan menambahkan iritasi,” kata Melissa.

Lagi banyak gosokan yang anda lakukan, lebih banyaklah kulit nipis di sekeliling mata anda diregangkan. Protein elastin yang berstruktur di bahagian itu pun akan musnah.

Foto: Shape Magazine

Dia berkata lagi, “Cara yang saya selalu syorkan adalah dengan menuangkan sedikit cecair pencuci makeup pada kapas, dan letakkannya pada mata selama 30 saat. Biar produk pencuci itu ‘membuat kerja’ dan kemudian baru sapu dengan perlahan dan lembut.

“Untuk kesan-kesan maskara yang tertinggal, gunakan putik kapas lembut untuk bersihkan mata. Akhir sekali, cuci muka dengan cleanser.

Melissa mencadangkan anda guna bi-phase makeup remover dan micellar water. Sekarang ini dia gemar pakai Cetaphil Gentle Waterproof Makeup Remover.

Allan pula, yang menyolek selebriti seperti Camila Cabello, Vanessa Hudgens, dan Zendaya, percaya pada produk Perancis popular, Bioderma.

“Jika saya perlu menukar makeup mata seseorang itu, saya cuma perlu sapu sekali saja dan maskaranya pun tertanggal.

“Bioderma memang boleh menanggalkan makeup dengan pantas. Sapu saja dengan perlahan hingga muka bebas makeup,” kata Allan.

Dia juga mengesyorkan anda pakai pencuci muka yang berasaskan minyak. “Hasilnya kulit anda bersih tapi anda takkan rasa macam kelembapannya hilang.”

Foto: L’Oreal Paris

Bila anda dah betul-betul cuci kesemua kesan makeup pada kulit, Melissa cadangkan anda sambung rutin pencucian muka ini dengan krim mata.

“Saya tak pernah beritahu orang yang krim mata akan menghilangkan kedutan ketara yang sedia ada, atau pigmentasi atau urat biru di bawah mata.

“Tapi sesetengah krim mata boleh bina semula barrier kulit,” katanya. “Cuci muka anda pagi dan malam dan langkah seterusnya patut melibatkan krim mata.”

Sumber: Elle

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 30 Jul 2018
Eat Travel Sun, 4 Aug 2019
Eat Travel Fri, 7 Jun 2019
Oh Lawa Fri, 20 Jul 2018

Kuku Kusam & Rapuh, Ini Petua Semula Jadi Cantikkan Kuku

Selain kulit wajah, kuku juga perlu penjagaan rapi.

Featured Mon, 16 Apr 2018

Walaupun Nampak Macam Real, 12 Patung Lilin Selebriti Ini Adalah Yang Paling Teruk Pernah Dicipta

Muzium Madame Tussauds sememangnya terkenal dengan ratusan rekaan patung lilin para selebriti terkenal dunia dan watak-watak dalam filem yang pastinya nampak real.

familuv Wed, 13 May 2020
Featured Tue, 8 May 2018

Apa Yang Seronok PRU14 Pada Hari Rabu? Nombor 4 Paling Best!

Agak-agaknya apa kelebihan membuang undi pada hari Rabu?

Featured Sun, 30 Dec 2018

Anda Rasa Tak Produktif Di Tempat Kerja? Gunakan Teknik Pomodoro Yang Terbukti Efektif!

Senang saja teknik ini dan anda takkan rasa penat sangat.

Featured Fri, 20 Mar 2020

| Live TV