Featured By: Bibi Ramli March 20, 2018 @ 2:08pm

Bila Masa Yang Paling Sesuai Untuk Buang Air Di Atas Kapal Terbang? Ini Jawapannya

Memang tak syok bila anda berada 30,000 kaki di udara dan tiba-tiba terasa macam nak buang air. Kalau flight anda sejam je, bolehlah tahan lagi. Tapi kalau penerbangan anda 13 jam? Tak boleh elakkan!

Tandas dalam kapal terbang dahlah sempit, tak ada paip pula tu! Confirm rasa tak puas.

Kalau membuang pun, mesti anda rasa tak aman bila memikirkan ada ramai orang lain yang menunggu giliran di luar pintu. Stress!

Foto: www.ivoline.ro

Tapi jangan risau! Menurut Erika Roth, seorang bekas pramugari, ada satu waktu yang paling sesuai jika anda mahukan privacy ketika membuang air.

Anda patut pergi ke tandas sebaik saja pilot mematikan tanda seatbelt, ataupun sebelum para anak kapal mula menghidangkan minuman.

Erika berkata pada waktu ini, anda ada lebih kurang 10 minit untuk settlekan ‘bisnes’ anda sementara orang lain sedang sibuk dengan hal masing-masing.

Pramugari ini juga ada satu lagi tips penting, terutamanya untuk sesiapa yang bercadang untuk, ahem, buang air besar. Yelah, besar kemungkinan tandas kecil tu akan berbau “harum” selepas anda menggunakannya.

Jadi untuk elakkan orang yang masuk selepas anda daripada terus pengsan, minta paket serbuk kopi dari mana-mana crew kapal dan gantungkannya di dalam tandas. Serbuk kopi tersebut akan tolong menyedut bau “harum” tu.

Foto: www.rentaloo.com.au

Nampak je remeh tapi serbuk kopi tu mungkin boleh menyelamatkan keadaan tau!

Pada bulan Mac tahun lepas, sebuah penerbangan SpiceJet dari Bangalore ke Delhi terpaksa membuat pendaratan kecemasan disebabkan oleh bau busuk yang “kronik”, yang datang dari tandas ke kokpit. Haha!

Sumber: Time.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 15 Apr 2020
Featured Tue, 2 Jul 2019

Cantik & langsing bak Kilafairy. Ini rahsianya!

Anda pun boleh jadi sepertinya!

Gaya Hidup Tue, 8 Oct 2019

6 teknik regangan yoga mudah yang anda boleh amalkan di pejabat

Nak buat di meja kerja pun boleh. Mudah sahaja!

Gaya Hidup Wed, 7 Mar 2018

Dengar Macam Pelik Bin Ajaib, Tapi 5 Tip Kesihatan Ini Khabarnya Berkesan!

Pernah atau tidak anda mengamalkan petua atau tip yang kedengaran pelik tetapi berkesan dalam menyembuh dan merawat jenis penyakit atau masalah yang dialami anda.

Dan paling WOW!  sekali sesetengah tips atau petua itu lebih baik dan berkesan daripada menggunakan perubatan moden. Nak tahu apa 5 tips itu, let’s check it out! 

Eat Travel Sun, 31 May 2020

Malaysia juga ada pasar terapung di Pulau Suri, Tumpat Kelantan

Tidak perlu ke Siam untuk menikmati pasar dalam sungai

Featured Wed, 26 Feb 2020

Ibu paksa ustazah merangkak di depan murid diserang Bawang Rangers

Pemilik akaun Ajakati Ajakatin tutup akaun

Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Gaya Hidup Sat, 21 Apr 2018

Diiktiraf Rumah Paling Mahal, Tabiat Tuan Rumah Ini Berbelanja Sangat Menggerunkan!

Misteri rumah paling mahal di dunia iaitu Chateau Louis XIV terbongkar apabila ramai pihak cuba menjejakinya sebelum menemuinya di sempadan utara Perancis berdekatan dengan Versailles.

Featured Sun, 5 Apr 2020
familuv Fri, 5 Jul 2019

Setiap keluarga perlu ada selimut ini di rumah

Mampu memperlahankan penyebaran api

| Live TV