Featured By: tex_admin October 9, 2019 @ 7:58pm

Bilakah waktu sesuai untuk minum teh hijau?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Ramai mengetahui khasiat yang ada pada teh hijau. Ia mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi yang mampu membakar lemak dalam badan, mencegah bau mulut dan anti-penuaan. 

Adakah anda mengamalkan minum teh hijau dengan cara yang betul? Jika tidak, khasiat teh hijau tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Akan tetapi minum teh hijau secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan atau masalah kepada hati. Oleh itu, dua hingga tiga cawan sehari sudah mencukupi.

Foto: republika.co.id

Pengambilan teh hijau pada waktu pagi ketika perut kosong perlu dielakkan. Ini kerana ia boleh menyebabkan dehidrasi dan adanya asid gastrik. Oleh itu, waktu yang sesuai untuk minum teh hijau adalah: 

Selepas makan 

Foto: kumparan.com

Dengan meminum teh hijau selepas makan ia memberi manfaat seperti melancarkan proses pencernaan. Anda juga boleh menambah perahan lemon untuk kesan yang maksimum. 

Akan tetapi, ramai juga yang meminum teh hijau sejurus selepas makan. Ia boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan nutrien. Oleh itu, teh hijau seeloknya diminum 30 hingga 40 minit selepas makan. 

Sebelum tidur

Teh hijau perlu diminum dua jam sebelum tidur. Ini kerana teh hijau  bukanlah minuman yang sesuai untuk anda minum sebelum tidur. Ia mengandungi kafein yang boleh menganggu tidur dan mendorong anda untuk ke tandas dengan lebih kerap. 

Jika meminum dua jam sebelum tidur, ia akan membantu dalam proses pembakaran lemak ketika tidur malah tidak menghalang daripada mendapatkan tidur yang lena. 

Sebelum bersukan  

Foto: okesultra.com

Minum teh hijau sebelum bersukan dapat membantu dalam membakar lemak. Ini kerana kandungan kafein yang ada dalam teh dapat membantu meningkatkan stamina ketika bersukan. 

Jadi, jika ingin mendapakan manfaat teh hijau untuk tubuh badan, pastikan anda menikmatinya pada masa dan ketika yang sesuai agar badan dapat menyerap setiap kebaikan dibekalkan teh berkenaan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 23 Sep 2021

BKC Fasa 2: Semakan Status, Tarikh Rasmi, Jumlah Bayaran & Senarai Bantuan Khas Kerajaan Yang Layak Diterima

Umum maklum Bantuan Khas Covid-19 fasa pertama telah dikreditkan pada 6 Semptember lalu. Namun begitu, masih terdapat segelintir yang gagal permohonan dalam BKC Fasa 1. Justeru, ramai yang berasa lega apabila kerajaan mengumumkan akan melanjutkan […]

Eat Travel Mon, 6 Apr 2020
Eat Travel Fri, 24 Apr 2020

2 helah penyediaan makanan mudahkan percutian santai

Bercuti, tetapi makan seperti di rumah sendiri

Eat Travel Mon, 6 Jan 2020

Resipi kuih tepung bungkus paling sedap dan mudah

Peminat kuih tradisional wajib cuba!

Featured Wed, 24 Feb 2021

Tarikh Tutup Pendaftaran BPR 2021 Dilanjutkan Sehingga…

Tarikh pendaftaran baharu dan kemaskini bagi Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang sebelum ini yang dibuka sehingga 15 Februari 2021, kini dilanjutkan sehingga 25 Februari esok. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, […]

Featured Mon, 9 Dec 2019

Virus Polio kembali menyerang Malaysia, ketahui petanda & cara mencegahnya

Penyakit ini boleh menyebabkan kelumpuhan dan juga maut!

Featured Fri, 23 Apr 2021

Kadar Fidyah Di Selangor & Pembayaran Secara Online

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat menggantikan puasanya di bulan Ramadan pada sesuatu tahun sehinggalah Tibanya bulan Ramadan tahun berikutnya. Justeru, Majlis Agama Islam Selangor (Mais) memperkenalkan pilihan bayaran fidyah […]

Sihat Thu, 28 Jun 2018

5 Teknik Urutan Untuk Wanita Hamil Yang Gerenti Melegakan

Sekali-sekala wanita hamil perlu rehatkan badan mereka.

Featured Fri, 26 Feb 2021

| Live TV