Featured By: tex_admin October 9, 2019 @ 7:58pm

Bilakah waktu sesuai untuk minum teh hijau?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Ramai mengetahui khasiat yang ada pada teh hijau. Ia mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi yang mampu membakar lemak dalam badan, mencegah bau mulut dan anti-penuaan. 

Adakah anda mengamalkan minum teh hijau dengan cara yang betul? Jika tidak, khasiat teh hijau tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Akan tetapi minum teh hijau secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan atau masalah kepada hati. Oleh itu, dua hingga tiga cawan sehari sudah mencukupi.

Foto: republika.co.id

Pengambilan teh hijau pada waktu pagi ketika perut kosong perlu dielakkan. Ini kerana ia boleh menyebabkan dehidrasi dan adanya asid gastrik. Oleh itu, waktu yang sesuai untuk minum teh hijau adalah: 

Selepas makan 

Foto: kumparan.com

Dengan meminum teh hijau selepas makan ia memberi manfaat seperti melancarkan proses pencernaan. Anda juga boleh menambah perahan lemon untuk kesan yang maksimum. 

Akan tetapi, ramai juga yang meminum teh hijau sejurus selepas makan. Ia boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan nutrien. Oleh itu, teh hijau seeloknya diminum 30 hingga 40 minit selepas makan. 

Sebelum tidur

Teh hijau perlu diminum dua jam sebelum tidur. Ini kerana teh hijau  bukanlah minuman yang sesuai untuk anda minum sebelum tidur. Ia mengandungi kafein yang boleh menganggu tidur dan mendorong anda untuk ke tandas dengan lebih kerap. 

Jika meminum dua jam sebelum tidur, ia akan membantu dalam proses pembakaran lemak ketika tidur malah tidak menghalang daripada mendapatkan tidur yang lena. 

Sebelum bersukan  

Foto: okesultra.com

Minum teh hijau sebelum bersukan dapat membantu dalam membakar lemak. Ini kerana kandungan kafein yang ada dalam teh dapat membantu meningkatkan stamina ketika bersukan. 

Jadi, jika ingin mendapakan manfaat teh hijau untuk tubuh badan, pastikan anda menikmatinya pada masa dan ketika yang sesuai agar badan dapat menyerap setiap kebaikan dibekalkan teh berkenaan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 20 Mar 2020

Basuh tangan atau sapu cecair pembasmi kuman?

Apa-apa pun, utamakan kebersihan!

familuv Tue, 24 Jul 2018

Ini Antara Punca Yang Anda Tidak Tahu Tentang Kenapa Bayi Boleh Tersedak Susu

Jangan disebabkan kelalaian kita, nyawa anak tergadai!

Featured Wed, 9 May 2018

Periuk Nasi Tempat Bersemadinya Cicak. Biar Betul?

Periuk nasi jadi kubur buat cicak. Gelinya!

Featured Mon, 15 Jul 2019
Sihat Wed, 30 May 2018

Tiada Lagi Kebimbangan, Ada Solusi Untuk Pengidap Diabetes Jalani Ibadah Puasa Sempurna

Diabetes sering dianggap sebagai penyakit yang mendatangkan masalah kepada pesakit ketika Ramadan kerana mereka tidak boleh mengambil makanan dalam tempoh masa yang lama melebihi 12 jam setiap hari.

Acara Thu, 5 Sep 2019

Berbakat dan serba boleh, siapakah Artis Versatil Popular ABPBH 32?

Adakah Alif Satar bakal mengulangi sejarah?

Acara Sat, 19 May 2018

Detik Bersejarah Majlis Perkahwinan Diraja Putera Harry-Meghan Markle

Tanggal 19 Mei 2018 menyaksikan satu detik bersejarah apabila pewaris keenam takhta British, Putera Harry, 33 akan disatukan dengan pasangannya, aktres Meghan Markle, 36.

Featured Tue, 7 May 2019

Zendaya hadiri Met Gala sebagai Cinderella dengan gaun yang bercahaya setelah ‘dijampi!’

Lihatlah bagaimana busana rekaan Tommy Hilfiger ini menyala!

Featured Wed, 21 Mar 2018

Video Lip-Sync 50 Ibu Bersama Anak Sindrom Down Buat Air Mata Satu Dunia Berjurai

Sebuah video bertajuk ’50 Mums, 50 Kids, 1 Extra Chromosome’ kini bukan sahaja menjadi viral, malah ia turut menyentuh hati seluruh masyarakat dunia.

| Live TV