Featured By: Nani Ramlee May 12, 2020 @ 5:39pm

Buang air besar setiap kali selepas makan, biasa atau bahaya?

Asal makan sahaja, terus perut rasa tidak selesa dan terasa mahu ke tandas. Mungkin segelintir daripada kita pernah mengalami keadaan itu, yang mana selepas makan sahaja akan terus bergegas ke tandas untuk membuang air besar.

Ada yang beranggapan makanan yang baru sahaja dimakan itu sudah diproses dalam sistem pencernaan dan sebab itulah kita terus rasa mahu buang air besar. Tanggapan berkenaan adalah silap!

buang air besar selepas makan

Kredit gambar: Women’s Health

Makanan yang baru dimakan akan melalui saluran pencernaan sepanjang kira-kira 9 meter bagi orang dewasa, justeru agak mustahil untuk makanan yang baru sahaja diambil dapat diproses dalam masa yang singkat.

Secara umumnya, makanan akan mengambil masa antara dua hingga lima hari untuk dicerna, diproses dan diserap nutrisinya sebelum ia menjadi najis.

Fenomena biologi yang menyebabkan seseorang itu rasa hendak buang air besar sesudah makan dikenali sebagai refleks gastrokolik (perut usus).

Apabila kita mengambil makanan pada jumlah yang berbeza, badan akan bertindak balas untuk memaksimumkan ruang penyimpanan makanan.

Hormon seperti serotonin, neurotensin, gastrin, cholecystokinin dan prostaglandin memainkan peranan penting bagi mencapai matlamat berkenaan.

buang air besar selepas makan

Kredit gambar: Daily Mirror

Menerusi kajian yang dijalankan oleh Klinik Mayo yang berpangkalan di Amerika Syarikat pada 2010, mereka yang mempunyai masalah berkaitan sistem pencernaan boleh mengalami kadar cerna yang cepat.

Antara perkara yang boleh menyumbang kepada perkara berkenaan adalah disebabkan oleh alergi makanan, penyakit dan sindrom keradangan usus, masalah gastrik, pengambilan makanan minyak dan penyakit Chron.

Jika refleks gastrokolik menjadi bertambah teruk, seseorang itu boleh mengalami simptom lain seperti selalu terkentut, kembung perut, sakit abdomen, cirit-birit, sembelit dan terdapat lendiran pada najis ketika buang air besar.

Kesan refleks gastrokolik yang dialami oleh setiap individu juga tidak sama. Ada yang cuma mengalami kesan ringan, sederhana dan ada juga yang lebih kuat. Mereka yang mengalami masalah ini akan buang air besar dengan lebih kerap.

Apapun, buang air besar selepas makan adalah perkara biasa, namun jika anda risau atau terdapat simptom lain yang lebih teruk, disarankan untuk membuat pemeriksaan di klinik kesihatan dan mendapatkan khidmat nasihat kesihatan.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 24 Apr 2020

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Bersolek boleh tetapi biar berpada-pada

Featured Sat, 11 Sep 2021

Tan Sri Zaman Khan Meninggal Dunia

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan menghembuskan nafas terakhir di Institut Jantung Negara (IJN) pada pagi Sabtu. Difahamkan, Zaman Khan,78, meninggal dunia pada jam 10.15 pagi dan jenazah akan […]

Featured Fri, 25 Jun 2021

Senarai Bantuan PKP 3.0 Yang Disediakan Dan Masih Boleh Dimohon

Penganalisis Ekonomi dari Universiti Asia e, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata, pemberian moratorium bersasar dilihat dapat membantu individu dan peniaga untuk menghadapi PKP 3.0 berikutan pengurangan jumlah simpanan yang telah digunakan semasa PKP […]

Gaya Hidup Sat, 12 Jan 2019

6 Easy Steps To Clean Your Pearl Accessories

Keep them clean so that they last longer.

Featured Wed, 26 Sep 2018

Bila Pakai Maskara, Jangan Lakukan Kesilapan Ini Jika Tak Nak Ia Cepat Kering

Check sama ada selama ini anda ada buat kesilapan ini atau tak.

Featured Sat, 4 Apr 2020
Featured Wed, 14 Jul 2021

Bimbang Kes Semakin Tinggi, Netizen Beri Sokongan & Simpati Buat Dr Noor Hisham

Semalam, kes COVID-19 di Malaysia mencatatkan 11,079 kes manakala hari ini pula, ia mencatatkan 11,618 kes baru. Bilangan kes baru yang semakin membimbangkan ini terus mencetuskan pelbagai reaksi orang ramai di media sosial. Semalam, Ketua […]

Featured Sat, 27 Feb 2021

Pasangan Saintis Temui Penawar Covid-19 Terima Darjah Kebesaran

Nama pasangan suami isteri saintis Ugur Sahin dan Ozlem Turecis semakin mendapat perhatian ramai. Pasangan itu semakin dikenali kerana menjadi antara individu yang membangunkan vaksin COVID-19 yang pertama dengan keberkesanan tinggi. Susulan sumbangan mereka, Pejabat […]

Featured Thu, 10 Jan 2019
Featured Wed, 20 May 2020

| Live TV