Featured By: Nani Ramlee May 12, 2020 @ 5:39pm

Buang air besar setiap kali selepas makan, biasa atau bahaya?

Asal makan sahaja, terus perut rasa tidak selesa dan terasa mahu ke tandas. Mungkin segelintir daripada kita pernah mengalami keadaan itu, yang mana selepas makan sahaja akan terus bergegas ke tandas untuk membuang air besar.

Ada yang beranggapan makanan yang baru sahaja dimakan itu sudah diproses dalam sistem pencernaan dan sebab itulah kita terus rasa mahu buang air besar. Tanggapan berkenaan adalah silap!

buang air besar selepas makan

Kredit gambar: Women’s Health

Makanan yang baru dimakan akan melalui saluran pencernaan sepanjang kira-kira 9 meter bagi orang dewasa, justeru agak mustahil untuk makanan yang baru sahaja diambil dapat diproses dalam masa yang singkat.

Secara umumnya, makanan akan mengambil masa antara dua hingga lima hari untuk dicerna, diproses dan diserap nutrisinya sebelum ia menjadi najis.

Fenomena biologi yang menyebabkan seseorang itu rasa hendak buang air besar sesudah makan dikenali sebagai refleks gastrokolik (perut usus).

Apabila kita mengambil makanan pada jumlah yang berbeza, badan akan bertindak balas untuk memaksimumkan ruang penyimpanan makanan.

Hormon seperti serotonin, neurotensin, gastrin, cholecystokinin dan prostaglandin memainkan peranan penting bagi mencapai matlamat berkenaan.

buang air besar selepas makan

Kredit gambar: Daily Mirror

Menerusi kajian yang dijalankan oleh Klinik Mayo yang berpangkalan di Amerika Syarikat pada 2010, mereka yang mempunyai masalah berkaitan sistem pencernaan boleh mengalami kadar cerna yang cepat.

Antara perkara yang boleh menyumbang kepada perkara berkenaan adalah disebabkan oleh alergi makanan, penyakit dan sindrom keradangan usus, masalah gastrik, pengambilan makanan minyak dan penyakit Chron.

Jika refleks gastrokolik menjadi bertambah teruk, seseorang itu boleh mengalami simptom lain seperti selalu terkentut, kembung perut, sakit abdomen, cirit-birit, sembelit dan terdapat lendiran pada najis ketika buang air besar.

Kesan refleks gastrokolik yang dialami oleh setiap individu juga tidak sama. Ada yang cuma mengalami kesan ringan, sederhana dan ada juga yang lebih kuat. Mereka yang mengalami masalah ini akan buang air besar dengan lebih kerap.

Apapun, buang air besar selepas makan adalah perkara biasa, namun jika anda risau atau terdapat simptom lain yang lebih teruk, disarankan untuk membuat pemeriksaan di klinik kesihatan dan mendapatkan khidmat nasihat kesihatan.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 17 Nov 2019
Featured Thu, 8 Mar 2018

Dilantik Wanita Pertama Pegawai Memerintah Kapal, Aida Dedikasi Kejayaan Buat Ibu tercinta

Pencapaian kaum wanita pada hari ini dalam pelbagai bidang kerjaya memang tidak dapat lagi diragui malah ada yang berupaya menandingi kaum lelaki. Itu yang dibuktikan oleh Leftenan Maritim, Aida Arzahari yang mencatat sejarah apabila dilantik  menjadi wanita pertama negara sebagai Pegawai Memerintah Kapal.

Gaya Hidup Mon, 5 Mar 2018

Restoran Baru Ini Menghidangkan “Fast Food” Yang Berkhasiat, Sesuai Untuk Orang Yang Berdiet. Jom Try!

Ada restoran baru di Lower Ground Level 1Utama, Petaling Jaya yang menawarkan makanan segera, tapi menunya khas untuk sesiapa yang tengah berdiet.

Featured Tue, 30 Jul 2019

Anak perempuan Eminem sekarang sudah besar panjang dan ‘cun’ habis!

Patutlah ramai yang ‘follow’ di Instagram!

Gaya Hidup Wed, 30 May 2018
familuv Tue, 2 Oct 2018

Ameera Zaini Kongsi 13 Amalan Semasa Hamil Yang Boleh Anda Ikuti

Meera suka makan buah tembikai untuk tambah air ketuban.

Featured Mon, 5 Aug 2019
Featured Mon, 3 Sep 2018

Daripada Autisme Kepada Genius, Individu Ini Buktikan Autisme Bukan Satu Kekurangan

Pengidap autisme, Dr. Temple Grandin buktikan bahawa perbezaan bukan bermakna kekurangan.

Featured Wed, 20 Feb 2019
Featured Sun, 17 May 2020

| Live TV