Featured By: Yanie Baharom October 25, 2019 @ 12:12pm

Bukan ‘beshe-beshe’ hiasan kepala wanita zaman dulu, nombor 9 paling aneh!

Sesetengah aksesori kepala seperti yang dipaparkan ini mungkin ‘aneh’ jika dipakai pada zaman sekarang, namun suatu ketika dulu hiasan kepala ini menjadi identiti dan melambangkan prestij sesebuah masyarakat dengan pelbagai variasi budaya.

Bagi memastikan tradisi ini tidak dilupakan generasi akan datang, beberapa pereka fesyen mengambil inisiatif untuk mengembalikan nostalgia fesyen yang pernah popular itu di pentas peragaan dengan sedikit penambahbaikan.

Ada pelbagai jenis gaya, bentuk dan saiz aksesori kepala, malah sesetengahnya dipakai dengan tujuan yang berbeza misalnya upacara keagamaan, selain itu majlis perkahwinan atau sebagai tanda pengenalan status.

Jom kita lihat aksesori kepala tradisional yang menjadi kemegahan wanita dari 11 negara ini.

1. Bolivia – Cholitas

Foto: latam.com

Sekali pandang macam topi watak Charlie Chaplin pun ada, selain boleh dikaitkan dengan stail klasik lelaki Eropah. Tetapi bagaimana topi jenis bowler ini menjadi pilihan wanita Bolivia sebagai aksesori tradisional? Pada tahun 1920-an di pasar La Paz, topi ini dijual murah pada wanita tempatan kerana saiz ia kecil untuk lelaki Eropah yang bekerja di negara itu. Sejak itu, topi berkenaan menjadi fesyen bagi wanita Bolivia sehingga sekarang.

2. China – Fengguan

Fengguan merupakan aksesori kepala bagi wanita berkelas tinggi pada Dinasti Ming, ketika menghadiri majlis keramaian atau rasmi. Fengguan didatangkan dalam pelbagai variasi rekaan, bergantung pada jumlah naga, burung phoenix dan hiasan yang lain.

3. Russia – Kokoshnik

Foto: Etsy.com

Hiasan kepala dijahit khas dengan butiran mutiara dan hanya dipakai oleh mereka yang sudah berkahwin menjadi identiti wanita Russia sejak kurun ke-16 hingga ke-19 di utara Russia, namun kini dijadikan sebagai aksesori bagi pakaian tradisional orang Russia. Aksesori ini diinspirasikan dari seni reka banggunan Russia, rekaan kokoshnik yang kebanyakannya membentuk mercu.

4. Korea – Eoyeo Meori

Foto: Prezi

Ya ampun! Tak senget ke kepala dengan sebeban rambut palsu ni. Bayangkan pakai penyambung rambut pun boleh membuatkan kepala berdenyut-denyut, apa lagi sekelompok rambut palsu di atas kepala yang tiga kali ganda besar daripada saiz wajah.

Eoyeo Meori ialah aksesori rambut palsu khas untuk wanita yang sudah berkahwin dan digayakan oleh wanita ketika zaman Joseon. Sebenarnya terdapat banyak lagi jenis ‘meori’ mengikut status wanita berkenaan. Eoyeo Meori antaranya untuk status wanita yang berkelas tinggi seperti ratu, puteri raja atau dari keluarga kenamaan.

5. United Kingdom – Fascinator

Fascinator diperkenalkan pada kurun 19 sebagai hiasan kepala yang menutup sebahagian rambut, namun mula menjadi fesyen pada tahun 1960 sebagai topi koktel sehinggalah 1990-an. Kini ia menjadi aksesori tradisional dipakai ketika majlis perkahwinan dan acara rasmi lain.

6. Indonesia – Tengkolok Tanduk (Minangkabau)

Tengkolok Tanduk merupakan pelengkap gaya bagi pakaian tradisional orang Minangkabau. Bentuk tengkuluk sangat menarik, ia diambil dari bentuk tanduk kerbau. Biasanya dipakai oleh pengantin perempuan Minangkabau dan ia bermaksud wanita terbabit kini sudah menjadi pemilik rumah atau isteri.

7. Thailand – Lomi Akha (Kaum Akha, wilayah Chiang Mai)

Foto: Pinterest

Kaum Akha tinggal di kawasan bukit di antara empat negara iaitu Thailand, Laos, Myanmar dan wilayah Yunan di China. Pakaian tradisional wanita Akha biasanya berwarna-warni dan kepala mereka dhiasi aksesori kepala dipanggil Lomi Akha. Lomi Akha hiasan penuh bebola besi dipakai wanita dewasa, manakala Ulo Akha untuk kanak-kanak perempuan.

8. Amerika Syarikat – Warbonnets (Native American)

Foto: 1zoom

Warbonnets melambangkan kuasa kepahlawanan, kepimpinan dan kerohanian didalam suku orang asli Amerika. Mereka yang mencapai status pahlawan dan srikandi saja layak menyarungkan Warbonnets yang diperbuat daripada bulu burung helang. Jika anda memakainya sebagai penyataan fesyen, bererti anda sudah melanggar atau dianggap tidak menghormati budaya mereka.

#9 Namibia – Herero Cow Horn

Kalau Indonesia berbangga dengan tengkolok tanduknya, lain pula ceritanya dengan puak Herero di negara Namibia yang menyerlahkan penampilan kolonial mereka dengan aksesori kepala berbentuk tanduk lembu. Kenapa kolonial? Mereka pernah dijajah oleh Jerman pada tahun 1884-1915 dan fesyen kolonial menjadi pakaian tradisional mereka sehingga sekarang.

10. Perancis – Coiffe

Foto: robertharding

Coiffe yang bermaksud topi, renda berwarna putih yang dipakai oleh wanita sebuah di Perancis iaitu Brittany. Terdapat pelbagai jenis bentuk dan saiz Coiffe dan yang paling menarik ialah Bigouden Coiffe, topi renda dengan ketinggian yang mencecah 30 hingga 40 cm. Coiffe dipakai bersempena dengan keraian istimewa atau festival tempatan.

11. Malaysia – Kain kelubung

Foto: Astro Awani

Terakhir adalah kain kelubung. Kain kelubung bukan sahaja dipakai oleh golongan diraja, tetapi turut dipakai oleh rakyat biasa.  Bagaimanapun bagi golongan diraja, mereka memakai kelubung sutera dan songket serta fabrik lain dari China dan India, manakala rakyat biasa menggunakan kelubung dari kain biasa dan batik.

Kelubung digunakan untuk menutup kepala sekiranya keluar dari istana. Wanita istana dimestikan berkelubung sekiranya hendak keluar mahupun pada hari-hari perkabungan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 8 Jul 2019

Peluk anak 18 kali sehari, mereka akan jadi lebih bijak!

Amalkan budaya peluk pasangan ini kepada anak untuk naikkan semangat dalam pelajaran.

Featured Sun, 15 Apr 2018

Menghasilkan Potret Dengan Gincu Dan Ciuman, Teknik Wanita Ini Memang Rare Habis

Ramai yang beranggapan dia kurang siuman apabila tekun mencium setiap sudut kanvas selebar dan setinggi satu meter. Namun selepas beberapa jam terbuai memperhatikan gerak-gerinya, pengunjung mulai kagum dengan kegilaan dan cara Alexis Fraser menghasilkan karya lukisan menggunakan teknik kucupan.

Featured Mon, 19 Mar 2018

Kongsi Teaser Muzik Video Lagu Comel Pipi Merah. Alahai Sweet Sangat Tok Ti…

Pastinya pada saat ini seluruh peminat penyanyi kesayangan ramai ini teruja dan tidak sabar untuk menanti wajah puteri comel yang dilahirkan seberat 3.55 kilogram itu.

Featured Thu, 5 Sep 2019
Featured Wed, 1 Apr 2020
Featured Sat, 16 May 2020
Oh Lawa Thu, 16 Aug 2018

Hilangkan Lingkaran Mata Yang Membuatkan Anda Kelihatan Tua Dengan Gincu Merah!

Mengoles lipstik warna merah sebelum memakai bedak asas boleh bantu menutup eye bags.

Eat Travel Mon, 29 Oct 2018

Seronoknya Berenang Di Dalam Lautan Bunga Matahari. Cantik Sangat Untuk Instagram!

Jim Thompson lokasi ideal bagi mereka yang merancang percutian bajet hujung tahun ini!

Featured Fri, 10 Apr 2020

Hasil bedah siasat temui COVID-19 pada permukaan badan mayat

Sahkan tatacara pengebumian pesakit COVID-19

familuv Wed, 30 Oct 2019

Ketahui tanda anak anda sedang mengalami kemurungan

Jangan abaikan realiti tentang penyakit mental dalam kalangan remaja di Malaysia

| Live TV