familuv By: Fadzlena Jafar April 13, 2020 @ 4:35pm

Bunuh ibu kerana ketagih permainan dalam talian

Pada Oktober 2007, seorang remaja berusia 16 tahun dari Wellington, Ohio, Amerika Syarikat (AS) menembak mati ibunya dan mencederakan bapanya, hanya kerana tidak dibenarkan bermain permainan dalam talian kegemarannya, Halo 3.

Ketika perbicaraan, peguambela memberikan alasan pembelaan tidak waras kerana selain terperap lama di rumah berikutan kecederaan jetski, remaja berkenaan, Daniel Petric juga dikatakan terpengaruh dengan permainan berbentuk peperangan itu.

Bapa Daniel sudah memaafkan tindakan anaknya itu dan berharap apa ya pengajaran kepada semua ibu bapa. (Gambar daripada rakaman perbicaraan Daniel di mahkamah)

Bagaimanapun, Daniel disabitkan bersalah, namun terselamat daripada hukuman gantung sampai mati berikutan rayuan bapanya. Sebaliknya remaja itu dijatuhkan hukuman penjara 23 tahun sehingga 2030. Selepas hampir 13 tahun dipenjara, media di AS melaporkan beliau mungkin diberi parol tidak lama lagi kerana berkelakuan baik.

Ketika ditemu bual dalam program Crime + Investigation yang kini sedang ditayangkan di Malaysia, Daniel melahirkan kekesalan atas apa yang berlaku dan sesekali mengalirkan air mata apabila memperkatakan mengenai ibunya. Beliau yang kini lebih fokus pada kehidupannya, berazam untuk membantu kempen kesedaran terhadap bahaya ketagihan gajet khususnya permainan dalam talian.

Sedutan daripada rakaman perbualan Daniel dalam program Crime+ Investigation.

Portal Anadolu Agency, melaporkan semakin ramai kanak-kanak di Indonesia mengalami kecelaruan mental akibat ketagihan peranti atau juga dikenali sebagai ketagihan gajet. 

Di hospital Bogor, Jawa, umpamanya sebanyak 25 peratus pesakit kanak-kanak yang dirawat di hospital itu adalah disebabkan ketagihan gajet.

Menurut Pakar Psikologi di hospital berkenaan, Dr Ira Savitri Tanjung, berdasarkan kajian yang dijalankan ketagihan gajet yang kronik boleh dikategorikan sebagai kecelaruan mental.

“Setiap hari, saya akan merawat 30 pesakit dan 25 peratus daripadanya atau lebih 7 kanak-kanak yang datang disebabkan masalah berkaitan ketaksuban terhadap permainan dalam peranti.

“Berikutan peningkatan jumlah kanak-kanak yang bermasalah tingkah laku akibat terlalu taksub bermain dengan peranti, pakar perubatan bersetuju masalah itu sebagai sebahagian daripada isu kesihatan mental,” katanya.  

Antara tanda seseorang kanak-kanak itu ketagihan gajet adalah bermain permainan dalam peranti sehingga berjam lamanya, selain enggan ke sekolah kerana ingin bermain permainan berkenaan.

Dr Ira berkata, ibu bapa atau penjaga juga perlu memerhatikan perubahan dalam tingkah laku si kecil termasuk selalu mengelak interaksi sosial.

“Kanak-kanak yang ketagihan akan menunjukkan sikap yang agresif sehingga mampu mencederakan orang lain dan juga diri sendiri. Meskipun dimarahi ibu bapa, mereka tidak akan takut kerana keinginan yang melampau untuk bermain menyebabkan hilang rasa takut.

“Berbeza dengan kanak-kanak atau remaja lelaki, kita melihat remaja perempuan pula begitu taksub dengan aplikasi seperti Facebook, Instagram dan TikTok yang juga sama bahaya,” katanya.

Rakannya, pakar Psikiatri Bagi Remaja Dan Kanak-Kanak di hospital sama, Dr Marzuki Mahdi, berkata rawatan yang lazimnya disarankan bagi ketagihan gajet merangkumi rawatan yang lebih holistik.

“Hospital akan mencadangkan rawatan membabitkan ubat psikofarmaseutikal, terapi tingkah laku dan pemulihan psikososial. Sepanjang rawatan dijalankan, kanak-kanak berkenaan tidak dibenarkan bermain peranti itu, sebelum dibenarkan bermain untuk tempoh yang amat terhad.

“Kanak-kanak berumur kurang empat tahun pula tidak boleh dibenarkan bermain permainan dalam talian sama sekali,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 6 Dec 2019

Ini cara banyakkan bekalan susu badan selepas bersalin

Anda tidak perlu bergantung kepada susu formula.

familuv Fri, 13 Mar 2020

Elak anak jadi ‘penagih’ sejak kecil!

Jangan biarkan gajet musnahkan masa depan anak.

familuv Fri, 19 Oct 2018

Doktor Sheikh Muszaphar Kongsi Rutin Anak Tidur Awal Tanpa Meragam

Tidur yang mencukupi akan membuatkan anak anda sentiasa cergas dan aktif!

Featured Sat, 9 May 2020

Ketahui rahsia ‘air tangan’ Che Nom, semua tampak sedap!

Video langkah demi langkah jadi rujukan ramai

Featured Tue, 28 Apr 2020

Malaysia catat kematian ke-100 akibat COVID-19

Jumlah kes sembuh atasi kes baharu

Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

Resipi Puding Raja Warisan Asli Negeri Pahang Yang Wajib Anda Cuba

Puding raja dikatakan amat digemari oleh golongan istana dan sering dijadikan hidangan istimewa untuk santapan diraja.

Featured Tue, 31 Mar 2020

Sudahlah enak dimakan, bagus pula untuk antipenuaan, jagung oh jagung!

Pati minyak jagung banyak digunakan dalam produk kosmetik

Featured Thu, 14 Oct 2021

Dipercayai Dicekik Dengan Tujuan Membunuh, Misteri Kehilangan Influencer Antarabangsa Gabby Petito Semakin Terungkai

Selebriti media sosial antarabangsa popular, Gabby Petito, 22, yang ditemui mati dalam perjalanannya mengembara Amerika Syarikat bersama tunangnya, Brian Laundrie, telah dicekik dan kematiannya telah diklasifikasikan sebagai pembunuhan. Menurut pegawai penyiasat Teton County, Brent Blue […]

Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

familuv Mon, 14 May 2018

Jom Belajar Cara Buat Origami Katak Melompat Dengan Anak Anda, Menarik Dan Bermanfaat Untuknya

Apabila ditekan di bahagian belakangnya, katak ini akan “melompat” ke depan. Macam katak betul!

| Live TV