familuv By: Fadzlena Jafar April 13, 2020 @ 4:35pm

Bunuh ibu kerana ketagih permainan dalam talian

Pada Oktober 2007, seorang remaja berusia 16 tahun dari Wellington, Ohio, Amerika Syarikat (AS) menembak mati ibunya dan mencederakan bapanya, hanya kerana tidak dibenarkan bermain permainan dalam talian kegemarannya, Halo 3.

Ketika perbicaraan, peguambela memberikan alasan pembelaan tidak waras kerana selain terperap lama di rumah berikutan kecederaan jetski, remaja berkenaan, Daniel Petric juga dikatakan terpengaruh dengan permainan berbentuk peperangan itu.

Bapa Daniel sudah memaafkan tindakan anaknya itu dan berharap apa ya pengajaran kepada semua ibu bapa. (Gambar daripada rakaman perbicaraan Daniel di mahkamah)

Bagaimanapun, Daniel disabitkan bersalah, namun terselamat daripada hukuman gantung sampai mati berikutan rayuan bapanya. Sebaliknya remaja itu dijatuhkan hukuman penjara 23 tahun sehingga 2030. Selepas hampir 13 tahun dipenjara, media di AS melaporkan beliau mungkin diberi parol tidak lama lagi kerana berkelakuan baik.

Ketika ditemu bual dalam program Crime + Investigation yang kini sedang ditayangkan di Malaysia, Daniel melahirkan kekesalan atas apa yang berlaku dan sesekali mengalirkan air mata apabila memperkatakan mengenai ibunya. Beliau yang kini lebih fokus pada kehidupannya, berazam untuk membantu kempen kesedaran terhadap bahaya ketagihan gajet khususnya permainan dalam talian.

Sedutan daripada rakaman perbualan Daniel dalam program Crime+ Investigation.

Portal Anadolu Agency, melaporkan semakin ramai kanak-kanak di Indonesia mengalami kecelaruan mental akibat ketagihan peranti atau juga dikenali sebagai ketagihan gajet. 

Di hospital Bogor, Jawa, umpamanya sebanyak 25 peratus pesakit kanak-kanak yang dirawat di hospital itu adalah disebabkan ketagihan gajet.

Menurut Pakar Psikologi di hospital berkenaan, Dr Ira Savitri Tanjung, berdasarkan kajian yang dijalankan ketagihan gajet yang kronik boleh dikategorikan sebagai kecelaruan mental.

“Setiap hari, saya akan merawat 30 pesakit dan 25 peratus daripadanya atau lebih 7 kanak-kanak yang datang disebabkan masalah berkaitan ketaksuban terhadap permainan dalam peranti.

“Berikutan peningkatan jumlah kanak-kanak yang bermasalah tingkah laku akibat terlalu taksub bermain dengan peranti, pakar perubatan bersetuju masalah itu sebagai sebahagian daripada isu kesihatan mental,” katanya.  

Antara tanda seseorang kanak-kanak itu ketagihan gajet adalah bermain permainan dalam peranti sehingga berjam lamanya, selain enggan ke sekolah kerana ingin bermain permainan berkenaan.

Dr Ira berkata, ibu bapa atau penjaga juga perlu memerhatikan perubahan dalam tingkah laku si kecil termasuk selalu mengelak interaksi sosial.

“Kanak-kanak yang ketagihan akan menunjukkan sikap yang agresif sehingga mampu mencederakan orang lain dan juga diri sendiri. Meskipun dimarahi ibu bapa, mereka tidak akan takut kerana keinginan yang melampau untuk bermain menyebabkan hilang rasa takut.

“Berbeza dengan kanak-kanak atau remaja lelaki, kita melihat remaja perempuan pula begitu taksub dengan aplikasi seperti Facebook, Instagram dan TikTok yang juga sama bahaya,” katanya.

Rakannya, pakar Psikiatri Bagi Remaja Dan Kanak-Kanak di hospital sama, Dr Marzuki Mahdi, berkata rawatan yang lazimnya disarankan bagi ketagihan gajet merangkumi rawatan yang lebih holistik.

“Hospital akan mencadangkan rawatan membabitkan ubat psikofarmaseutikal, terapi tingkah laku dan pemulihan psikososial. Sepanjang rawatan dijalankan, kanak-kanak berkenaan tidak dibenarkan bermain peranti itu, sebelum dibenarkan bermain untuk tempoh yang amat terhad.

“Kanak-kanak berumur kurang empat tahun pula tidak boleh dibenarkan bermain permainan dalam talian sama sekali,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 6 Jun 2020

Rebut Peluang Menangi Wang Tunai Sebanyak RM150K Dengan E-Sukan Kampus!

Jangan ketinggalan rebut hadiah wang tunai rm150k!

Featured Fri, 10 Mar 2023

Cinta Lama Berputik Kembali, Aisha Retno & Aziz Harun Bersatu Dalam ‘Jarak’

Sweet sangat dua orang ni tau! Sedap sangat lagu duet mereka berdua dalam Jarak 😘 Jangan lupa dengarkan

Featured Thu, 27 Feb 2020
Featured Wed, 9 Nov 2022
Featured Thu, 26 May 2022
Featured Tue, 3 Mar 2020

Journaling bantu wanita ini hilangkan tekanan

Tampal-tampal sahaja, hasilnya mengujakan!

Featured Mon, 8 Nov 2021

Gara-Gara Memandu Dalam Keadaan Mengantuk, Wanita Masuk Sawah Padi

Seorang wanita di Indonesia dilaporkan keretanya terbabas dan memasuki ke dalam kawasan sawah padi apabila didapati memandu dalam keadaan tidak cukup tidur, lapor laman berita Suara.Com pada Ahad. View this post on Instagram A post

Eat Travel Sun, 4 Aug 2019
Featured Thu, 7 Oct 2021

Rentas Negeri Dibenarkan Dalam Beberapa Hari Lagi

Pergerakan rentas negeri akan bermula dalam beberapa hari lagi, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah. Tan Sri Dr Noor Hisham mengumumkan perkara itu menerusi laman Twitter beliau. “Dalam tempoh beberapa hari

| Live TV