Featured By: Fadzlena Jafar May 29, 2020 @ 9:00am

Cara basuh baju kurung songket dan samping songket supaya kekal lama

Setiap wanita di Malaysia wajib memilik baju kurung yang diperbuat daripada kain tenun khususnya songket sekali seumur hidup sebagai tanda sokongan kepada pengusaha kain tenun di negara ini.

Meskipun harganya agak mahal, sebagai rakyat Malaysia kita sepatutnya berbangga dengan kain warisan bangsa yang menjadi identiti negara.

Selain songket yang cukup sinonim dengan masyarakat di Terengganu dan Kelantan, ada pelbagai jenis kain tenun, antaranya tenun Pahang, pua kumbu di Sarawak, kain limar dan banyak lagi.

Begitupun, songket lebih banyak digunakan rakyat di negara ini, namun kesukaran menghasilkan songket tradisi yang dibuat secara manual menjadikan kain berkenaan agak mahal.

Songket yang dibuat secara tradisi tidak boleh dicuci seperti kain biasa kerana kain berkenaan ditenun dengan benang emas, malah cara menggosoknya juga perlu teknik tertentu.

Bukan mudah menenun songket, pengusaha songket, Zainab @Ngah Mamat membantu pekerjanya menenun songket di bengkel di Panji Alam, Kuala Terengganu. (Gambar hiasan NSTP/ROZAINAH ZAKARIA)

Berdasarkan perkongsian pemilik akaun Neni Sudirman yang juga pengasas Elviana Songket, sebaik-baiknya elakkan daripada menggosok kain songket kerana kepanasan seterika akan menjejaskan kualiti tenunan benang emas itu sendiri.

“Jika ada yang hendak menggosok juga baju kurung atau samping yang diperbuat daripada songket, pastikan suhu tidak terlalu panas. Suhu yang terlalu panas boleh menyebabkan benang putus,” tulisnya.

Ada juga yang mencadangkan supaya kain songket dilapiskan dengan kain lain seperti kain batik yang diletakkan di atasnya, justeru hanya kain batik yang terkena seterika.

Bagi wanita yang menggayakan persalinan baju kurung diperbuat daripada songket pada Aidilfitri lalu, ketahui cara betul untuk membersihkannya bagi menjaga mutu dan hayat kain songket.

Teknik yang dikongsikan oleh Neni ini juga boleh digunakan untuk membasuh samping songket, namun sebaik-baiknya jangan kerap mencuci songket.

Cara membasuh kain songket:

1. Mencuci

Panduan paling penting, jangan sekali-kali membasuh kain songket di dalam masin basuh. Selain bimbang benang emas boleh tersangkut dengan peralatan besi seperti zip dan cangkuk pada baju lain, cucian dalam masin basuh boleh merosakkan tenunan.

Rendam selama sejam menggunakan sabun basuh yang lembut atau boleh sahaja direndam menggunakan pelembut (jenama Softlan sesuai digunakan).

2. Bilasan

Buang air cucian dan masukkan air baharu untuk bilasan. Biarkan seketika untuk menghilangkan kesan air sabun atau pelembut tadi. Penggunaan peluntur sama sekali diharamkan.

Kain songket tidak perlu diperah kerana dibimbangi boleh menyebabkan benang emas terputus, sebaliknya anda disarankan supaya meletakkan songket di atas bakul kain yang mempunyai banyak lubang dan biarkan air meleleh jatuh

3. Jemur

Sebaik-baiknya apabila hendak dijemur, sangkut di tempat yang teduh dan berangin. Jangan sekali-kali dijemur di bawah cahaya matahari kerana  panas matahari boleh merosakkan kain songket.

Ada juga yang mencadangkan supaya kain songket dikeringkan menggunakan kipas sahaja kerana cara ini lebih sesuai untuk mengekalkan mutu kain berkenaan.

4. Menyimpan

Sebelum hendak menyimpan kain songket, pastikan kain berkenaan sudah betul-betul kering kerana kain yang masih lembap boleh menjejaskan mutu kain songket.

Elakkan daripada melipat kain songket, sebaik-baiknya digantung atau disangkut, namun anda juga boleh mnggulung kain songket supaya benang emas tidak terlipat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 15 May 2019
familuv Thu, 15 Nov 2018
Gaya Hidup Thu, 5 Apr 2018

Anda Rasa Yang Mana Di Antara Dua Jenis Makanan Ini Ada Lebih Banyak Kalori?

Gambar-gambar menunjukkan yang ada sesetengah makanan yang anda ingat sihat sebenarnya tak.

Featured Wed, 26 Feb 2020

Ibu paksa ustazah merangkak di depan murid diserang Bawang Rangers

Pemilik akaun Ajakati Ajakatin tutup akaun

Featured Sat, 7 Apr 2018

Rupanya Ada Seorang Lagi Ahli Keluarga Kardashian Yang Anda Mungkin Tak Tahu. Sama Cantik!

Tak mengejutkanlah jika ada seorang lagi ahli keluarga Kardashian yang juga cukup lawa dan menarik perhatian.

Featured Fri, 19 Mar 2021
Featured Fri, 23 Apr 2021

Sebilangan Kecil Tidak Patuh SOP Punca Peningkatan Kes- Ismail Sabri

Walaupun musim perayaan Aidilfitri hampir menjelang tiba namun sehingga ke hari ini pergerakan rentas negeri masih tidak dibenarkan kerana ia merupakan antara penyumbang peningkatan kes Covid-19. Menurut Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri, majoriti rakyat […]

Featured Tue, 3 Sep 2019

Berhenti membawa beg tangan berat!

Jika anda tahu kesannya, sila tukar beg tangan kecil sahaja!

Featured Sun, 16 Sep 2018

Penggemar Sukan Berbasikal, Ini Tip Pemakanan Sihat Untuk Anda

Amalkan pemakanan ini untuk pecutan yang luar biasa!

Acara Wed, 24 Jul 2019

Krim aqua rich selamatkan kulit daripada ‘terbakar’

Wajib pakai krim pelindung walaupun di dalam bangunan

| Live TV