Featured By: Fadzlena Jafar May 29, 2020 @ 9:00am

Cara basuh baju kurung songket dan samping songket supaya kekal lama

Setiap wanita di Malaysia wajib memilik baju kurung yang diperbuat daripada kain tenun khususnya songket sekali seumur hidup sebagai tanda sokongan kepada pengusaha kain tenun di negara ini.

Meskipun harganya agak mahal, sebagai rakyat Malaysia kita sepatutnya berbangga dengan kain warisan bangsa yang menjadi identiti negara.

Selain songket yang cukup sinonim dengan masyarakat di Terengganu dan Kelantan, ada pelbagai jenis kain tenun, antaranya tenun Pahang, pua kumbu di Sarawak, kain limar dan banyak lagi.

Begitupun, songket lebih banyak digunakan rakyat di negara ini, namun kesukaran menghasilkan songket tradisi yang dibuat secara manual menjadikan kain berkenaan agak mahal.

Songket yang dibuat secara tradisi tidak boleh dicuci seperti kain biasa kerana kain berkenaan ditenun dengan benang emas, malah cara menggosoknya juga perlu teknik tertentu.

Bukan mudah menenun songket, pengusaha songket, Zainab @Ngah Mamat membantu pekerjanya menenun songket di bengkel di Panji Alam, Kuala Terengganu. (Gambar hiasan NSTP/ROZAINAH ZAKARIA)

Berdasarkan perkongsian pemilik akaun Neni Sudirman yang juga pengasas Elviana Songket, sebaik-baiknya elakkan daripada menggosok kain songket kerana kepanasan seterika akan menjejaskan kualiti tenunan benang emas itu sendiri.

“Jika ada yang hendak menggosok juga baju kurung atau samping yang diperbuat daripada songket, pastikan suhu tidak terlalu panas. Suhu yang terlalu panas boleh menyebabkan benang putus,” tulisnya.

Ada juga yang mencadangkan supaya kain songket dilapiskan dengan kain lain seperti kain batik yang diletakkan di atasnya, justeru hanya kain batik yang terkena seterika.

Bagi wanita yang menggayakan persalinan baju kurung diperbuat daripada songket pada Aidilfitri lalu, ketahui cara betul untuk membersihkannya bagi menjaga mutu dan hayat kain songket.

Teknik yang dikongsikan oleh Neni ini juga boleh digunakan untuk membasuh samping songket, namun sebaik-baiknya jangan kerap mencuci songket.

Cara membasuh kain songket:

1. Mencuci

Panduan paling penting, jangan sekali-kali membasuh kain songket di dalam masin basuh. Selain bimbang benang emas boleh tersangkut dengan peralatan besi seperti zip dan cangkuk pada baju lain, cucian dalam masin basuh boleh merosakkan tenunan.

Rendam selama sejam menggunakan sabun basuh yang lembut atau boleh sahaja direndam menggunakan pelembut (jenama Softlan sesuai digunakan).

2. Bilasan

Buang air cucian dan masukkan air baharu untuk bilasan. Biarkan seketika untuk menghilangkan kesan air sabun atau pelembut tadi. Penggunaan peluntur sama sekali diharamkan.

Kain songket tidak perlu diperah kerana dibimbangi boleh menyebabkan benang emas terputus, sebaliknya anda disarankan supaya meletakkan songket di atas bakul kain yang mempunyai banyak lubang dan biarkan air meleleh jatuh

3. Jemur

Sebaik-baiknya apabila hendak dijemur, sangkut di tempat yang teduh dan berangin. Jangan sekali-kali dijemur di bawah cahaya matahari kerana  panas matahari boleh merosakkan kain songket.

Ada juga yang mencadangkan supaya kain songket dikeringkan menggunakan kipas sahaja kerana cara ini lebih sesuai untuk mengekalkan mutu kain berkenaan.

4. Menyimpan

Sebelum hendak menyimpan kain songket, pastikan kain berkenaan sudah betul-betul kering kerana kain yang masih lembap boleh menjejaskan mutu kain songket.

Elakkan daripada melipat kain songket, sebaik-baiknya digantung atau disangkut, namun anda juga boleh mnggulung kain songket supaya benang emas tidak terlipat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 20 May 2020
Featured Fri, 30 Nov 2018

Selain Membayar Rumah, Anda Boleh Keluarkan Wang KWSP Untuk 7 Tujuan Ini

Langsaikan hutang PTPTN anak anda dengan skim Pengeluaran Pendidikan KWSP.

Featured Thu, 19 Mar 2020
Featured Wed, 15 Apr 2020
Gaya Hidup Sun, 17 May 2020
Featured Tue, 9 Jul 2019

10 petanda hubungan anda dengan pasangan semakin renggang

Pastikan anda tidak berada di dalam situasi ini.

familuv Thu, 17 Oct 2019

Ini cara kreatif untuk memupuk minat membaca terhadap anak-anak

Rangsang anak membaca dengan cara mudah!

Gaya Hidup Sun, 30 Dec 2018

Cara Paling Mudah Nak Tanam Pokok Strawberi Di Rumah

Tak perlu pergi ke Cameron Highland semata-mata mengidam strawberi!

Gaya Hidup Mon, 30 Jul 2018

Impi Perut Kempis? Elakkan Minuman Jenis Ini

Paling penting, elak minuman yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.

| Live TV