Featured By: Fadzlena Jafar May 29, 2020 @ 9:00am

Cara basuh baju kurung songket dan samping songket supaya kekal lama

Setiap wanita di Malaysia wajib memilik baju kurung yang diperbuat daripada kain tenun khususnya songket sekali seumur hidup sebagai tanda sokongan kepada pengusaha kain tenun di negara ini.

Meskipun harganya agak mahal, sebagai rakyat Malaysia kita sepatutnya berbangga dengan kain warisan bangsa yang menjadi identiti negara.

Selain songket yang cukup sinonim dengan masyarakat di Terengganu dan Kelantan, ada pelbagai jenis kain tenun, antaranya tenun Pahang, pua kumbu di Sarawak, kain limar dan banyak lagi.

Begitupun, songket lebih banyak digunakan rakyat di negara ini, namun kesukaran menghasilkan songket tradisi yang dibuat secara manual menjadikan kain berkenaan agak mahal.

Songket yang dibuat secara tradisi tidak boleh dicuci seperti kain biasa kerana kain berkenaan ditenun dengan benang emas, malah cara menggosoknya juga perlu teknik tertentu.

Bukan mudah menenun songket, pengusaha songket, Zainab @Ngah Mamat membantu pekerjanya menenun songket di bengkel di Panji Alam, Kuala Terengganu. (Gambar hiasan NSTP/ROZAINAH ZAKARIA)

Berdasarkan perkongsian pemilik akaun Neni Sudirman yang juga pengasas Elviana Songket, sebaik-baiknya elakkan daripada menggosok kain songket kerana kepanasan seterika akan menjejaskan kualiti tenunan benang emas itu sendiri.

“Jika ada yang hendak menggosok juga baju kurung atau samping yang diperbuat daripada songket, pastikan suhu tidak terlalu panas. Suhu yang terlalu panas boleh menyebabkan benang putus,” tulisnya.

Ada juga yang mencadangkan supaya kain songket dilapiskan dengan kain lain seperti kain batik yang diletakkan di atasnya, justeru hanya kain batik yang terkena seterika.

Bagi wanita yang menggayakan persalinan baju kurung diperbuat daripada songket pada Aidilfitri lalu, ketahui cara betul untuk membersihkannya bagi menjaga mutu dan hayat kain songket.

Teknik yang dikongsikan oleh Neni ini juga boleh digunakan untuk membasuh samping songket, namun sebaik-baiknya jangan kerap mencuci songket.

Cara membasuh kain songket:

1. Mencuci

Panduan paling penting, jangan sekali-kali membasuh kain songket di dalam masin basuh. Selain bimbang benang emas boleh tersangkut dengan peralatan besi seperti zip dan cangkuk pada baju lain, cucian dalam masin basuh boleh merosakkan tenunan.

Rendam selama sejam menggunakan sabun basuh yang lembut atau boleh sahaja direndam menggunakan pelembut (jenama Softlan sesuai digunakan).

2. Bilasan

Buang air cucian dan masukkan air baharu untuk bilasan. Biarkan seketika untuk menghilangkan kesan air sabun atau pelembut tadi. Penggunaan peluntur sama sekali diharamkan.

Kain songket tidak perlu diperah kerana dibimbangi boleh menyebabkan benang emas terputus, sebaliknya anda disarankan supaya meletakkan songket di atas bakul kain yang mempunyai banyak lubang dan biarkan air meleleh jatuh

3. Jemur

Sebaik-baiknya apabila hendak dijemur, sangkut di tempat yang teduh dan berangin. Jangan sekali-kali dijemur di bawah cahaya matahari kerana  panas matahari boleh merosakkan kain songket.

Ada juga yang mencadangkan supaya kain songket dikeringkan menggunakan kipas sahaja kerana cara ini lebih sesuai untuk mengekalkan mutu kain berkenaan.

4. Menyimpan

Sebelum hendak menyimpan kain songket, pastikan kain berkenaan sudah betul-betul kering kerana kain yang masih lembap boleh menjejaskan mutu kain songket.

Elakkan daripada melipat kain songket, sebaik-baiknya digantung atau disangkut, namun anda juga boleh mnggulung kain songket supaya benang emas tidak terlipat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 15 May 2018

Nak Cantik Hujung Rambut Hingga Hujung Kaki, Ladies Kena Amalkan Penggunaan Minyak Pati

Daripada insomnia sehinggalah masalah jerawat, segala kebimbangan anda tentang penjagaan kecantikan boleh diselesaikan dengan bantuan minyak pati.

Featured Fri, 16 Jul 2021

Jom Semak! Bantuan BKC Sehingga RM 1,300 Buat Golongan Isi Rumah & Bujang

Untuk makluman, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Bantuan Khas Covid-19 (BKC) untuk semua rakyat Malaysia terutamanya kepada golongan miskin tegar, golongan B40 dan M40 yang terkesan dengan penularan wabak pandemik Covid-19. Difahamkan, bantuan ini […]

Featured Thu, 9 Aug 2018
Featured Thu, 19 Sep 2019
Eat Travel Thu, 5 Jul 2018

Buat Ais Krim Goreng Anda Sendiri Dengan Resipi Mudah Ini

Jarang jumpa, kan? Tak perlu beli di kedai pun!

Gaya Hidup Thu, 2 Aug 2018

14 Lukisan ‘Baby Bump’ Yang Sangat Cute & Buat Anda Geram

Jika trend merakamkan foto nude dengan perut memboyot dilakukan kebanyakan wanita suatu ketika dulu, kini lukisan perut pula menjadi pilihan.

Gaya Hidup Wed, 11 Apr 2018

Pancaran Cahaya Cacing Glowworm Cetus Panorama Luar Biasa Di Dalam Gua Waitomo

Sesuai dengan jolokannya sebagai bintang-bintang, cacing dengan nama saintifik Arachnocampa Luminosa itu menggantung dirinya di langit-langit gua dan memancarkan cahaya hijau atau biru yang berkilauan.

Eat Travel Wed, 1 Apr 2020

Resipi mudah terung panggang ala piza

Terung pun sedap jika tahu cara memasak

Featured Mon, 17 Feb 2020

| Live TV