familuv By: Shaidah Shafie May 12, 2020 @ 3:18pm

Cara elak si kecil buat perangai depan tetamu

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilanjutkan sehingga 9 Jun ini memberi kelonggaran hanya kepada ahli keluarga yang tinggal dalam negeri yang sama untuk berkumpul meraikan Aidilfitri dengan maksimum 20 orang dalam satu-satu masa.

Oleh itu, tidak mustahil ramai yang membuat perancangan untuk berhari raya berama adik-beradik atau ibu bapa yang tinggal berdekatan, namun tidak bagi mereka yang ingin melakukan perjalanan rentas negeri.

Bagimanapun, perlu diingat dalam kegembiraan meraikan Aidilfitri, teruskan budaya norma baharu demi memutuskan rantaian jangkitan COVID-19.

Seronok apabila bersua sanak saudara pada hari perayaan, namun jangan lupa amalkan norma baharu – gambar hiasan. Foto: NSTP/Owee Ah Chun

Pastikan juga kebersihan diri dan sanak saudara terdekat terutama golongan berisiko seperti warga tua serta anak kecil tidak diabaikan.

Seperkara lagi yang wajar diberikan penekanan adalah apabila ada anak kecil dalam pertemuan kekeluargaan yang anda rancang itu.

Meskipun berkumpul di rumah saudara sendiri, pastikan si kecil tidak buat perangai seperti merayau atau berjalan sekeliling rumah kerana selain memastikan kebersihan dan keselamatan si kecil, barang atau perhiasan di rumah berkenaan juga tidak terusik atau beralih tempat.

Si kecil akan  mendengar kata sekiranya dididik sejak awal – gambar hiasan. Foto: NSTP/Eizairi Shamsudin.

Maklum sahajalah, si kecil biasanya mempunyai sifat atau naluri ingin tahu yang tinggi terhadap sesuatu benda yang dilihat, mahu dipegang atau tidak mustahil digigit kerana menyangkakan benda berkenaan adalah permainan.

Hijab & Heels berkongsi tiga panduan mudah memastikan si kecil anda tidak membuat kejutan yang mendebarkan pada pertemuan kekeluargaan yang sewajarnya berlangsung dengan aman dan terkawal.

1. Jika ahli keluarga atau adik-beradik mengajak anda menjamu selera juadah hari raya, pastikan ada seseorang ditugaskan mengawal gerak geri si kecil supaya dia tidak menyentuh perhiasan rumah yang mungkin membahayakan dirinya. Boleh juga bergilir dengan pasangan anda.

2. Jika si kecil sudah pandai bercakap dan memahami apa yang anda maksudkan, ajak dia makan bersama dengan anda. Ajarkan dia tatacara di meja makan.

3. Jika ada anak buah sebaya si kecil anda di perjumpaan berkenaan, biarkan mereka bermain bersama-sama kerana pada ketika itulah si kecil berpeluang mengasah kemahiran sosialnya.

Jangan abaikan keselamatan si kecil anda walaupun seronok berhariraya – gambar hiasan. Foto: NSTP/Faiz Anuar.

Tiga panduan mudah itu diharap dapat menjadikan Aidilfitri anda lebih meriah dan bermakna serta pada masa sama, patuhi PKPB dan ikuti prosedur operasi standard (SOP) digariskan Kerajaan supaya semua dalam keadaan selamat

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 3 Aug 2021

Siti Nordiana Hantar Writ Saman Tuntut Syura, Lan Solo & 3 Individu Bayar RM2.5 Juta Serta Mohon Maaf Di Media

Konflik yang berlaku antara penyanyi Siti Nordiana dan rakan artis Syura Badron, Lan Solo dan isteri, Nur Sheila Hassim, jurusolek Aida G dan pegawai perhubungan awam Sam Samin dilihat masih belum menemui titik penamat. Memetik […]

Featured Wed, 18 Apr 2018

Gerai Makan Di India Jual Makanan Yang Unik. Wow! Siap Berapi Lagi

Kalau anda suka mencabar diri anda, mungkin anda boleh cuba makan snek paan yang ada api ini.

Featured Thu, 22 Aug 2019

Bateri telefon anda cepat habis? Ikuti 5 cara untuk panjangkan hayatnya

Tak perlu tukar bateri baharu atau tukar telefon!

Eat Travel Wed, 10 Oct 2018

Nikmati Hidangan Lazat Dalam Suasana Berkonsepkan Bar Yang Dijamin 100% Halal

Jibril mengetengahkan konsep speakeasy (hidden bar) dan hidangan Barat yang lazat!

Featured Thu, 9 Sep 2021

“Ini Soal Nyawa!”- Che Ta Takkan Bekerjasama Dengan Pelakon Enggan Ambil Vaksin

Pelakon dan pengacara, Rozita Che Wan atau lebih mesra dengan panggilan Che Ta mengakui tidak akan berkerjasama dengan mana-mana pelakon yang belum atau tidak mahu mengambil vaksin. Menurutnya, tidak logik sekiranya terdapat segelintir produksi yang […]

Featured Fri, 3 Apr 2020

Salsabila jual aneka kuih tradisional Melayu di Belanda

Anak jati Pontian sedia khidmat makanan halal

Featured Tue, 14 Apr 2020

Guna istilah popular PKP, koleksi Lebaran Larney tular!

Stay At Home Kebaya atau Lockdown Kurung Kedah, mana satu pilihan hati?

Featured Mon, 23 Mar 2020

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Untungnya dapat rasa air tangan Tunku Azizah

Featured Sat, 17 Jul 2021

Jom Semak! Pemohon i-Citra Kini Boleh Semak Status Kelulusan Permohonan

Umum maklum, permohonan i-Citra KWSP sudah dibuka bermula 12 Julai lalu. Ramai pemohon yang ternanti nanti keputusan permohonan mereka. Justeru, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru sahaja mengumumkan melalui laman web rasmi berkaitan status permohonan […]

Featured Mon, 5 Aug 2019

| Live TV