familuv By: Yanie Baharom March 18, 2020 @ 9:30pm

Cara mengesan gejala COVID-19 mengikut hari. Selamatkan keluarga anda!

Meskipun penularan wabak COVID-19 gelombang kedua yang menyaksikan bilangan pesakit dijangkiti terus meningkat termasuk di Malaysia, masih ramai yang kurang pasti gejala sebenar menunjukkan seseorang itu mungkin dijangkiti.

Apa yang umum tahu, seseorang yang dijangkiti wabak ini akan mengalami gejala seperti demam, sesak nafas, batuk, sakit tekak, sakit sendi dan cirit-birit.

Tetapi ramai yang tidak sedar, bahawa perubahan fizikal mereka yang dijangkiti berlaku secara berperingkat dan disebabkan itu ramai yang menyangka mereka mungkin menghidap batuk dan demam biasa pada peringkat awal.

Keadaan pesakit pada hari pertama hingga kelima, hanya mengalami demam biasa, sakit tekak, suara serak, badan lemah dan sendi terasa sakit.

Bagi memastikan pembaca benar-benar faham mengenai gejala ini, Hijab & Heels kongsikan infografik Agensi Anti Dadah kebangsaan (AADK) Perak yang memberi panduan berbentuk carta yang mudah difahami bagi mengenal pasti gejala COVID-19 berdasarkan hari.

Carta ini dibuat berdasarkan info lengkap yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan dan daripada perkongsian AADK Perak ini anda boleh membuat pemeriksaan ke atas diri sendiri dan ahli keluarga.

Foto: Facebook AADK Perak

Foto: Facebook AADK Perak

Foto: Facebook AADK Perak

Jika ahli keluarga anda terdapat tanda-tanda ini segera rujuk ke hospital berdekatan untuk buat ujian saringan COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 5 Nov 2021

Dendam Penunggu Bawa Mesej Tentang Anti-Buli

Dendam Penunggu merupakan filem original pertama dibawah tonton CINEMA mengisahkan tentang lima orang pelajar baharu di Kolej Kebangsaan Malaya yang menemukan rahsia-rahsia gelap yang menghantui sekolah mereka. Pada masa yang sama, pelajar-pelajar ini juga menghadapi […]

Featured Sun, 21 Nov 2021

Mekanik Maut Dihempap Kereta Semasa Buat Kerja Pembaikan

Mekanik maut selepas dihempap kereta di sebuah bengkel di Jalan Bayan Lepas, Kampung Bukit, pada Sabtu. Menurut laman Berita Harian, mangsa, 31, disahkan meninggal dunia oleh pasukan perubatan yang tiba di tempat kejadian. Jurucakap Pusat […]

familuv Tue, 24 Jul 2018

Ini Antara Punca Yang Anda Tidak Tahu Tentang Kenapa Bayi Boleh Tersedak Susu

Jangan disebabkan kelalaian kita, nyawa anak tergadai!

Featured Thu, 19 Mar 2020
Featured Wed, 15 Sep 2021

“Halus Buatan, Boleh Cecah Ribuan Ringgit Semeter”- Cantiknya! Penampilan Dr Wan Azizah Di Istiadat Parlimen Raih Perhatian!

Istiadat Pembukaan Penggal Ke-4 Majlis Parlimen Ke-14 telah berlangsung pada kelmarin. Kebiasaannya, ahli parlimen akan menggayakan uniform rasmi berwarna putih namun kemunculan Ahli Parlimen Pandan dan Presiden Pakatan Harapan, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan […]

Featured Tue, 26 Oct 2021

“Baru Sebulan Kami Berkahwin, Sejujurnya Memang Seronok” – Zizi Kirana Gembira Gara-Gara…

Genap sebulan usia perkahwinan, Zizi Kirana meluahkan rasa gembiranya berkahwin dengan suami yang juga pelakon, Yusuf Bahrin. Menurut Zizi atau nama sebenarnya, Nur Fazelah @ Zizie Mad Tahil, 36, kini dia menggalas tanggungjawab sebagai seorang […]

Featured Fri, 17 Apr 2020

Cara memaksimumkan konsep bekerja dari rumah

Kenal pasti perkara perlu diberi keutamaan

Featured Thu, 7 Oct 2021

| Live TV