familuv By: Yanie Baharom March 18, 2020 @ 9:30pm

Cara mengesan gejala COVID-19 mengikut hari. Selamatkan keluarga anda!

Meskipun penularan wabak COVID-19 gelombang kedua yang menyaksikan bilangan pesakit dijangkiti terus meningkat termasuk di Malaysia, masih ramai yang kurang pasti gejala sebenar menunjukkan seseorang itu mungkin dijangkiti.

Apa yang umum tahu, seseorang yang dijangkiti wabak ini akan mengalami gejala seperti demam, sesak nafas, batuk, sakit tekak, sakit sendi dan cirit-birit.

Tetapi ramai yang tidak sedar, bahawa perubahan fizikal mereka yang dijangkiti berlaku secara berperingkat dan disebabkan itu ramai yang menyangka mereka mungkin menghidap batuk dan demam biasa pada peringkat awal.

Keadaan pesakit pada hari pertama hingga kelima, hanya mengalami demam biasa, sakit tekak, suara serak, badan lemah dan sendi terasa sakit.

Bagi memastikan pembaca benar-benar faham mengenai gejala ini, Hijab & Heels kongsikan infografik Agensi Anti Dadah kebangsaan (AADK) Perak yang memberi panduan berbentuk carta yang mudah difahami bagi mengenal pasti gejala COVID-19 berdasarkan hari.

Carta ini dibuat berdasarkan info lengkap yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan dan daripada perkongsian AADK Perak ini anda boleh membuat pemeriksaan ke atas diri sendiri dan ahli keluarga.

Foto: Facebook AADK Perak

Foto: Facebook AADK Perak

Foto: Facebook AADK Perak

Jika ahli keluarga anda terdapat tanda-tanda ini segera rujuk ke hospital berdekatan untuk buat ujian saringan COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 24 Feb 2020
Featured Tue, 22 May 2018

Jom Lihat Gaya Raya Ala Tun Dr Siti Hasmah

Selain melihat penampilannya yang sentiasa setia di samping suami tercinta, gaya fesyen doktor wanita pertama Malaya ini juga turut mendapat perhatian umum.

Featured Fri, 27 Apr 2018

Kencing Di Dalam Kolam Renang Bukan Saja Jijik Tapi Boleh Mudaratkan Diri Sendiri

Pasti ramai antara kita yang pernah membuang air kecil di dalam kolam renang. Begitupun, tindakan tersebut sebenarnya perlu dielakkan. Selain menjijikkan, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Featured Wed, 24 Jul 2019

Uqasha Senrose bongkar rahsia mengenai dirinya

Yang terakhir paling tak sangka!

Featured Tue, 3 Mar 2020

3 tekstil kraf ini dikatakan sesuai disimpan di muzium, ini cara memodenkannya

Pereka tempatan tampil dengan rekaan lebih santai

Featured Wed, 10 Jan 2018

1st Date: Apa Perlu Pakai

Temu janji pertama merupakan satu perkara yang sangat mengujakan bagi setiap wanita. Namun, pada masa sama mendebarkan lebih-lebih lagi jika tidak tahu apa yang hendak dipakai sewaktu pertemuan pertama dengan si dia. First impression memainkan […]

Featured Fri, 13 Sep 2019
familuv Fri, 8 Mar 2019
familuv Sat, 16 Jun 2018

9 Teknik Urutan Yang Perlu Dipraktikkan Untuk Bayi Anda

Bayi anda akan tidur lena selepas diurut guna 9 teknik urutan ini.

| Live TV