familuv By: Yanie Baharom March 18, 2020 @ 9:30pm

Cara mengesan gejala COVID-19 mengikut hari. Selamatkan keluarga anda!

Meskipun penularan wabak COVID-19 gelombang kedua yang menyaksikan bilangan pesakit dijangkiti terus meningkat termasuk di Malaysia, masih ramai yang kurang pasti gejala sebenar menunjukkan seseorang itu mungkin dijangkiti.

Apa yang umum tahu, seseorang yang dijangkiti wabak ini akan mengalami gejala seperti demam, sesak nafas, batuk, sakit tekak, sakit sendi dan cirit-birit.

Tetapi ramai yang tidak sedar, bahawa perubahan fizikal mereka yang dijangkiti berlaku secara berperingkat dan disebabkan itu ramai yang menyangka mereka mungkin menghidap batuk dan demam biasa pada peringkat awal.

Keadaan pesakit pada hari pertama hingga kelima, hanya mengalami demam biasa, sakit tekak, suara serak, badan lemah dan sendi terasa sakit.

Bagi memastikan pembaca benar-benar faham mengenai gejala ini, Hijab & Heels kongsikan infografik Agensi Anti Dadah kebangsaan (AADK) Perak yang memberi panduan berbentuk carta yang mudah difahami bagi mengenal pasti gejala COVID-19 berdasarkan hari.

Carta ini dibuat berdasarkan info lengkap yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan dan daripada perkongsian AADK Perak ini anda boleh membuat pemeriksaan ke atas diri sendiri dan ahli keluarga.

Foto: Facebook AADK Perak

Foto: Facebook AADK Perak

Foto: Facebook AADK Perak

Jika ahli keluarga anda terdapat tanda-tanda ini segera rujuk ke hospital berdekatan untuk buat ujian saringan COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 Oct 2019

Golongan berisiko menghidap kanser payudara? Anda salah seorang daripadanya!

Bersama tingkatkan kesedaran risiko kanser payudara

Featured Mon, 9 Jul 2018
Featured Tue, 2 Jul 2019
Featured Thu, 12 Mar 2020
Featured Thu, 26 Jul 2018

Walk Of Fame Dirosakkan, Tanda Protes Vandalisme Terhadap Donald Trump!

Walk of Fame Donald Trump sekian kalinya dirosakkan selepas insiden pertama sebelum pilihan raya Amerika Syarikat pada November 2016.

Featured Mon, 4 Nov 2019

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah. […]

familuv Thu, 6 Dec 2018

10 Perkara Yang Orang Lain Mungkin Tak Beritahu Anda Tentang Melahirkan Anak

Ia mungkin menakutkan atau menggelikan, tapi inilah hakikatnya!

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Mon, 20 Jan 2020

Panduan umrah untuk wanita, penting untuk diketahui

Semoga mendapat umrah yang mabrur

| Live TV