Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Yanie Baharom April 20, 2020 @ 5:00pm

COVID-19: Sebelum beli topeng muka, apa kata periksa akaun penjual di portal Semak Semula

Barang ‘panas’ topeng muka yang mendapat permintaan tinggi di seluruh dunia semenjak penularan wabak COVID-19, dijadikan sindiket terbaharu bagi memperdaya pengguna.

Malaysia antara negara yang tidak terkecuali, apabila Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima pelbagai laporan daripada pengguna (pembeli) yang diperdaya sindiket jualan topeng muka dalam talian dengan jumlah kerugian sehingga RM4.2 juta.

Foto hiasan: Soya Cincau

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata masyarakat perlu membuat semakan akaun bank terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang transaksi pembelian.

“Saya dimaklumkan pihak PDRM, bahawa terdapat banyak kes membabitkan kes penipuan topeng muka kerana ketika ini topeng muka menjadi seolah-olah satu keperluan.

Foto: Medium

“Pembeli perlulah membuat semakan akaun bank penjual terlebih dahulu sebelum membuat pembayaran, menerusi portal Semak Semula, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial atau status penjualan dalam talian menerusi www.biztrust.ssm.com.my

“Jadi tolong jangan mudah percaya pada tawaran murah topeng muka dan peralatan yang lainnya. Periksa dulu dengan portal Semak Semula dan laman web yang disebut tadi,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Foto: Bernama

PDRM akan mengambil tindakan tegas dan memantau kegiatan modus operandi peniaga yang dilakukan dilakukan secara dalam talian dan bersemuka (jualan secara langsung).

Dalam perkembangan lain, beliau turut meyakinkan bahawa bekalan makanan harian terutama beras dan barang keperluan asas termasuk sayur ketika ini lebih daripada mencukupi.

Justeru itu, beliau menasihatkan orang ramai tidak bimbang akan bekalan makanan dan keperluan harian terutama pada sambutan Ramadan dan Aidilfitri yang bakal menjelang.

“Secara keseluruhan bekalan barangan keperluan mencukupi dan mampu menampung permintaan semasa. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bersama Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MOA) juga sentiasa memantau bekalan makanan harian, terutama beras dan barangan keperluan asas lain di seluruh negara.

“Stok semasa beras mengambil kira pengeluaran tempatan dan import adalah stabil, terkawal dan konsisten bagi menampung keperluan dalam negara yang berterusan, malah lebih daripada mencukupi. MOA juga memberi jaminan barang makanan basah seperti sayur-sayuran lebih daripada mencukupi,” katanya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 17 Sep 2019

Kimono daripada tali pinggang keledar, bukan saja cantik tapi genius!

Gabungan Biji Biji x T Syahmi memang luar biasa!

Featured Fri, 20 Dec 2019
Featured Fri, 21 Feb 2020
Eat Travel Thu, 1 Nov 2018

Mula Dibuka Disember Ini, Papan Luncur Terpanjang Di Dunia Kini Di Pulau Pinang!

Pengunjung yang mahu menaiki luncur ini perlu menaiki tangga pada aras ketinggian 420 meter ke puncak bukit tempat luncur bermula.

Featured Mon, 16 Mar 2020

5 tanda badan tidak cukup karbohidrat!

Jangan abaikan keperluan tubuh badan.

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

3 Perkara Ini Mampu Buat Suami Bertambah Sayang Pada Anda. No 1 Paling Penting!

Bagi mewujudkan suasana harmoni dalam berumahtangga ini anda harus bijak mencari pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah yang timbul.

familuv Tue, 11 Dec 2018

5 Cara Yang Boleh Ibu Lakukan Untuk Melegakan Anak Sembelit

Kanak-kanak normal biasanya buang air besar 2 kali seminggu.

Featured Fri, 10 Apr 2020

Tempoh PKP dilanjutkan sehingga 28 April

Fasa tiga bermula 15 April 2020

Eat Travel Fri, 3 Apr 2020

Didik anak bercuti sambil beramal

Dalam berseronok, selit juga pengajaran.

Featured Mon, 30 Mar 2020

3 cara untuk menjadikan bibir mungil dan seksi

Tidak perlu buat suntikan bibir!

| Live TV