Featured By: Yanie Baharom February 21, 2018 @ 11:26am

D’Bendang, Lokasi Percutian Menggamit Nostalgia Di Tengah Sawah

Indah pemandangan di siang hari, sebelah malamnya pula bertemankan nyaring dan sayup suara burung hantu bersilih ganti curahan hujan lebat, antara nikmat suasana semalaman berkampung di teratak D’Bendang Homestay, terletak di Kg. Sungai Sireh, Kuala Selangor.

Kediaman dikelilingi sawah padi yang menghijau, dilengkapi tiga bilik tidur beserta penghawa dingin itu, terasa nyaman biarpun terik di tengahari.

Destinasi ideal bagi mereka yang ingin merasai pengalaman suasana desa terutamanya warga kota mahupun bagi mereka yang merancang mengadakan majlis walimatul urus bertemakan suasana kampung, hari keluarga atau sambutan Aidilfitri dan Aidiladha.

D’Bendang

Bagi yang gemar memancing ikan air tawar, terdapat banyak spot menarik untuk melakukan aktiviti itu. Jika teringin bersiar-siar keliling kampung menaiki basikal sambil bertiup lembut angin mengusik, D’Bendang Homestay turut menyediakan lima buah basikal.

Meraikan 3 tahun operasinya pada Februari, perniagaan rumah rehat itu diusahakan oleh seorang ibu tunggal beranak tiga bernama, Siti Zahliha Zailani, 55.

Bekerja di salah sebuah syarikat pemaju di Kuala Selangor, idea menjadikan rumah peninggalan Allahyarham ibu-bapanya, Haji Zailani Hashim dan Hajah Rogayah Haji Basri, dicetuskan oleh anak sulung beliau, Mohd Nazarudin Maznan, 34, yang berkerjaya sebagai jurutera Jabatan Kerja Raya (JKR).

D’Bendang.

“Saya pernah menyewakan rumah ini kepada orang luar. Namun atas sebab-sebab tertentu, saya terpaksa meminta penyewa mencari rumah lain. Tidak lama selepas itu, rumah ini diberikan kepada sepupu saya untuk dijaga tanpa sebarang sewaan.

“Selepas dia berpindah ke tempat lain, anak sulung saya Nazarudin memberikan cadangan supaya tidak lagi menyewa rumah ini sebaliknya menjadikannya rumah rehat bagi umum yang ingin merasai suasana tinggal di rumah kampung berpanoramakan sawah bendang.

“Kos mengubahsuai dan segala kelengkapan yang terdapat di rumah ini dibiayai oleh anak saya. Apa yang menariknya setiap bilik dan ruang tamu rumah terdapat penghawa dingin. Ini kerana ramai pelanggan kami, tak biasa dengan cuaca panas sawah bendang.

D’Bendang

“Selepas dia berpindah ke tempat lain, anak sulung saya Nazarudin memberikan cadangan supaya tidak lagi menyewa rumah ini sebaliknya menjadikannya rumah rehat bagi umum yang ingin merasai suasana tinggal dirumah kampung berpanoramakan sawah bendang.

“Kos mengubahsuai dan segala kelengkapan yang terdapat di rumah ini dibiayai oleh anak saya. Apa yang menariknya setiap bilik dan ruang tamu rumah terdapat penghawa dingin. Ini kerana ramai pelanggan kami, tak biasa dengan cuaca panas sawah bendang.

“Meskipun pendekatan dari segi kemudahannya lebih moden rumah tradisi kampung, namun keselesaan pelanggan adalah keutamaan kami,” katanya yang membesar di rumah itu sebelum keluar pada 2005.

D’Bendang

Mampu memuatkan 20 hingga 30 orang dalam satu-satu masa, teratak sarat 1001 satu kenangan buat Zaleha dan keluarganya itu, melalui beberapa peringkat membaik pulih dan pengubahsuaian.

 Jika sebelum ini, kadar sewaan bagi 1 malam RM250, berkuat kuasa pada 2016 kadar sewaan dinaikkan sebanyak RM50 iaitu RM300 dan terbaru, RM350.

“Harga itu menurut saya masih lagi berpatutan, tambahan pula jika dihuni lebih daripada satu keluarga pada satu-satu masa. Kebetulan pada tahun ini juga, kami menambah tandas di luar rumah untuk kemudahan penyewa.

D’Bendang

“Syukur Alhamdulillah kadar sewaan ini tidak menjejaskan jumlah pelanggan kami malah pada musim cuti sekolah Disember lalu, kami menerima tempahan sepanjang bulan. Ada di kalangan pelanggan berbangsa Cina dari Seremban, Negeri Sembilan dan Melaka. India juga ada.

“Sebagaimana diketahui umum, di Kuala Selangor ini saja terdapat banyak rumah rehat yang menarik. Salah satu yang sudah komersil, Homestay Haji Dorani Sabak Bernam,” katanya.

Bercakap mengenai penyediaan f&b (food and beverage), Zahliha berkata, kebiasaannya penghuni di D’Bendang Homestay, gemar mencari makan sendiri di kawasan sekitar apatah lagi, di Kuala Selangor, terdapat banyak restoran makanan laut dan masakan tempatan yang popular.  

D’Bendang

Antaranya Cendol Bakar; Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram, Kuala Selangor; Restoran Nur Cahaya Seafood, Pantai Remis, Kuala Selangor dan [email protected] View, Kuala Selangor. Keropok lekor gaya tradisi masyarakat Kuala Selangor turut dijual.

“Jika ada permintaan untuk pihak pengurusan D’ Bendang menguruskan makan minum buat penghuni dan pelanggan, kami sentiasa terbuka untuk membantu,” katanya mengakhiri perbualan.

Alamat : D’Bendang Homestay, Taliair 1 Ban 3 Sungai Sireh, Tanjung Karang, 45500, Selangor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 28 Aug 2021
Featured Wed, 20 Jun 2018

Kalau Nak Beg Kulit Anda Sentiasa Nampak Baharu, Lakukan Teknik Pembersihan Ini!

Bersihkan dan cuci beg tangan kulit anda untuk sentiasa nampak cantik dan macam baharu lepas beli!

Featured Wed, 13 Oct 2021

Hadir Ke Mahkamah Syariah Bersama Suami, Siti Saleha Fail Tuntutan Cerai

Pergolakan rumah tangga aktres jelita, Siti Saleha menjadi persoalan ramai apabila pelakon itu didakwa hadir ke Mahkamah Rendah Syariah Klang, Selangor pada pagi Rabu bagi sebutan kes perceraiannya. Menurut laporan sebuah portal, prosiding dilakukan di […]

Featured Thu, 9 Sep 2021

“Ada Ramai Netizen Suka Bantai Di Media Sosial, Jangan Sebar Fitnah Nanti Muflis Di Akhirat”- Rosyam Nor

Pelakon terkenal, Datuk Rosyam Nor berkongsi pandangannya dalam mengutarakan beberapa isu yang tular di media sosial. Menurut Datuk Rosyam Nor, terdapat banyak berita yang tular di media sosial yang boleh menjatuhkan fitnah terhadap seseorang “Ada […]

Featured Sun, 22 Aug 2021

Betty Banafe Dedah Harun Hashim Minta Bantuan Bayar Rumah Sewa

Umum maklum, keadaan pelakon veteran, Harun Hashim dan isterinya, Sakinah Ganjali yang berdepan ujian penyakit dan kesulitan hidup ketika era pandemik COVID-19. Perkara itu mendapat perhatian rakan selebriti Betty Banafe yang memaklumkan mendapat perkhabaran mengenai […]

Eat Travel Fri, 10 Aug 2018

5 Lokasi Char Kuay Teow Paling Sedap Di Sekitar Lembah Klang

Dah lah sedap, harganya pun berpatutan!

Eat Travel Wed, 3 Oct 2018

Craving Masakan Asli Negeri Sembilan? Jom Singgah Ke Aunty Aini’s Garden Cafe, Sedappp!!

Aunty Aini’s Garden Cafe ini pernah dikunjungi Cef terkenal Gordon Ramsay dan mendiang Anthony Bourdain. Hebat!

Featured Tue, 27 Aug 2019

Transformasi luar biasa seni macrame, rotan dan daun kering jadi pilihan mempelai!

Konsep perkahwinan berkonsepkan Boho jadi pilihan pengantin 2019

Featured Fri, 8 Jun 2018

Gila Branded, Anak Sulung Ziana Zain Pesan Kepada Penyanyi Itu Agar Tidak Membazir

“Dari pukul 10 pagi keluar, berhenti sekejap untuk berbuka puasa dan sambung kembali sampai kedai tutup!” – Ziana Zain

Featured Fri, 1 Oct 2021

| Live TV