Featured By: Yanie Baharom February 21, 2018 @ 11:26am

D’Bendang, Lokasi Percutian Menggamit Nostalgia Di Tengah Sawah

Indah pemandangan di siang hari, sebelah malamnya pula bertemankan nyaring dan sayup suara burung hantu bersilih ganti curahan hujan lebat, antara nikmat suasana semalaman berkampung di teratak D’Bendang Homestay, terletak di Kg. Sungai Sireh, Kuala Selangor.

Kediaman dikelilingi sawah padi yang menghijau, dilengkapi tiga bilik tidur beserta penghawa dingin itu, terasa nyaman biarpun terik di tengahari.

Destinasi ideal bagi mereka yang ingin merasai pengalaman suasana desa terutamanya warga kota mahupun bagi mereka yang merancang mengadakan majlis walimatul urus bertemakan suasana kampung, hari keluarga atau sambutan Aidilfitri dan Aidiladha.

D’Bendang

Bagi yang gemar memancing ikan air tawar, terdapat banyak spot menarik untuk melakukan aktiviti itu. Jika teringin bersiar-siar keliling kampung menaiki basikal sambil bertiup lembut angin mengusik, D’Bendang Homestay turut menyediakan lima buah basikal.

Meraikan 3 tahun operasinya pada Februari, perniagaan rumah rehat itu diusahakan oleh seorang ibu tunggal beranak tiga bernama, Siti Zahliha Zailani, 55.

Bekerja di salah sebuah syarikat pemaju di Kuala Selangor, idea menjadikan rumah peninggalan Allahyarham ibu-bapanya, Haji Zailani Hashim dan Hajah Rogayah Haji Basri, dicetuskan oleh anak sulung beliau, Mohd Nazarudin Maznan, 34, yang berkerjaya sebagai jurutera Jabatan Kerja Raya (JKR).

D’Bendang.

“Saya pernah menyewakan rumah ini kepada orang luar. Namun atas sebab-sebab tertentu, saya terpaksa meminta penyewa mencari rumah lain. Tidak lama selepas itu, rumah ini diberikan kepada sepupu saya untuk dijaga tanpa sebarang sewaan.

“Selepas dia berpindah ke tempat lain, anak sulung saya Nazarudin memberikan cadangan supaya tidak lagi menyewa rumah ini sebaliknya menjadikannya rumah rehat bagi umum yang ingin merasai suasana tinggal di rumah kampung berpanoramakan sawah bendang.

“Kos mengubahsuai dan segala kelengkapan yang terdapat di rumah ini dibiayai oleh anak saya. Apa yang menariknya setiap bilik dan ruang tamu rumah terdapat penghawa dingin. Ini kerana ramai pelanggan kami, tak biasa dengan cuaca panas sawah bendang.

D’Bendang

“Selepas dia berpindah ke tempat lain, anak sulung saya Nazarudin memberikan cadangan supaya tidak lagi menyewa rumah ini sebaliknya menjadikannya rumah rehat bagi umum yang ingin merasai suasana tinggal dirumah kampung berpanoramakan sawah bendang.

“Kos mengubahsuai dan segala kelengkapan yang terdapat di rumah ini dibiayai oleh anak saya. Apa yang menariknya setiap bilik dan ruang tamu rumah terdapat penghawa dingin. Ini kerana ramai pelanggan kami, tak biasa dengan cuaca panas sawah bendang.

“Meskipun pendekatan dari segi kemudahannya lebih moden rumah tradisi kampung, namun keselesaan pelanggan adalah keutamaan kami,” katanya yang membesar di rumah itu sebelum keluar pada 2005.

D’Bendang

Mampu memuatkan 20 hingga 30 orang dalam satu-satu masa, teratak sarat 1001 satu kenangan buat Zaleha dan keluarganya itu, melalui beberapa peringkat membaik pulih dan pengubahsuaian.

 Jika sebelum ini, kadar sewaan bagi 1 malam RM250, berkuat kuasa pada 2016 kadar sewaan dinaikkan sebanyak RM50 iaitu RM300 dan terbaru, RM350.

“Harga itu menurut saya masih lagi berpatutan, tambahan pula jika dihuni lebih daripada satu keluarga pada satu-satu masa. Kebetulan pada tahun ini juga, kami menambah tandas di luar rumah untuk kemudahan penyewa.

D’Bendang

“Syukur Alhamdulillah kadar sewaan ini tidak menjejaskan jumlah pelanggan kami malah pada musim cuti sekolah Disember lalu, kami menerima tempahan sepanjang bulan. Ada di kalangan pelanggan berbangsa Cina dari Seremban, Negeri Sembilan dan Melaka. India juga ada.

“Sebagaimana diketahui umum, di Kuala Selangor ini saja terdapat banyak rumah rehat yang menarik. Salah satu yang sudah komersil, Homestay Haji Dorani Sabak Bernam,” katanya.

Bercakap mengenai penyediaan f&b (food and beverage), Zahliha berkata, kebiasaannya penghuni di D’Bendang Homestay, gemar mencari makan sendiri di kawasan sekitar apatah lagi, di Kuala Selangor, terdapat banyak restoran makanan laut dan masakan tempatan yang popular.  

D’Bendang

Antaranya Cendol Bakar; Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram, Kuala Selangor; Restoran Nur Cahaya Seafood, Pantai Remis, Kuala Selangor dan [email protected] View, Kuala Selangor. Keropok lekor gaya tradisi masyarakat Kuala Selangor turut dijual.

“Jika ada permintaan untuk pihak pengurusan D’ Bendang menguruskan makan minum buat penghuni dan pelanggan, kami sentiasa terbuka untuk membantu,” katanya mengakhiri perbualan.

Alamat : D’Bendang Homestay, Taliair 1 Ban 3 Sungai Sireh, Tanjung Karang, 45500, Selangor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 2 Oct 2018

Ameera Zaini Kongsi 13 Amalan Semasa Hamil Yang Boleh Anda Ikuti

Meera suka makan buah tembikai untuk tambah air ketuban.

Eat Travel Fri, 22 May 2020

Lemang hipster, enaknya tak terkata

Sekali makan, terus melekat mahu lagi

Featured Tue, 5 May 2020

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Gunakan masa ‘terperap’ di rumah untuk jadi lebih sihat

Featured Mon, 30 Jul 2018
Eat Travel Tue, 12 May 2020

Solok ikan, kudapan sihat berbuka puasa dan sahur

Sumber protein yang mudah disediakan, enak pula

Featured Fri, 22 Feb 2019
Featured Mon, 27 May 2019

5 sebab gincu matte terus diminati pada tahun 2019

The Matte Love tonjol bibir lebih mungil

Featured Mon, 9 Mar 2020

Beg rotan, aksesori klasik moden serlahkan si pemakai

Gaya kontemporari pikat mata memandang

Featured Mon, 18 Jun 2018

Jangan Guna Putik Kapas Kalau Bersihkan Tahi Telinga. Bahaya!

Putik kapas akan menolak sisa-sisa tahi telinga yang terkumpul ditolak lebih dalam sehingga ke kawasan rongga paling dalam.

Featured Thu, 8 Mar 2018

Dilantik Wanita Pertama Pegawai Memerintah Kapal, Aida Dedikasi Kejayaan Buat Ibu tercinta

Pencapaian kaum wanita pada hari ini dalam pelbagai bidang kerjaya memang tidak dapat lagi diragui malah ada yang berupaya menandingi kaum lelaki. Itu yang dibuktikan oleh Leftenan Maritim, Aida Arzahari yang mencatat sejarah apabila dilantik  menjadi wanita pertama negara sebagai Pegawai Memerintah Kapal.

| Live TV