Featured By: Yanie Baharom February 21, 2018 @ 11:26am

D’Bendang, Lokasi Percutian Menggamit Nostalgia Di Tengah Sawah

Indah pemandangan di siang hari, sebelah malamnya pula bertemankan nyaring dan sayup suara burung hantu bersilih ganti curahan hujan lebat, antara nikmat suasana semalaman berkampung di teratak D’Bendang Homestay, terletak di Kg. Sungai Sireh, Kuala Selangor.

Kediaman dikelilingi sawah padi yang menghijau, dilengkapi tiga bilik tidur beserta penghawa dingin itu, terasa nyaman biarpun terik di tengahari.

Destinasi ideal bagi mereka yang ingin merasai pengalaman suasana desa terutamanya warga kota mahupun bagi mereka yang merancang mengadakan majlis walimatul urus bertemakan suasana kampung, hari keluarga atau sambutan Aidilfitri dan Aidiladha.

D’Bendang

Bagi yang gemar memancing ikan air tawar, terdapat banyak spot menarik untuk melakukan aktiviti itu. Jika teringin bersiar-siar keliling kampung menaiki basikal sambil bertiup lembut angin mengusik, D’Bendang Homestay turut menyediakan lima buah basikal.

Meraikan 3 tahun operasinya pada Februari, perniagaan rumah rehat itu diusahakan oleh seorang ibu tunggal beranak tiga bernama, Siti Zahliha Zailani, 55.

Bekerja di salah sebuah syarikat pemaju di Kuala Selangor, idea menjadikan rumah peninggalan Allahyarham ibu-bapanya, Haji Zailani Hashim dan Hajah Rogayah Haji Basri, dicetuskan oleh anak sulung beliau, Mohd Nazarudin Maznan, 34, yang berkerjaya sebagai jurutera Jabatan Kerja Raya (JKR).

D’Bendang.

“Saya pernah menyewakan rumah ini kepada orang luar. Namun atas sebab-sebab tertentu, saya terpaksa meminta penyewa mencari rumah lain. Tidak lama selepas itu, rumah ini diberikan kepada sepupu saya untuk dijaga tanpa sebarang sewaan.

“Selepas dia berpindah ke tempat lain, anak sulung saya Nazarudin memberikan cadangan supaya tidak lagi menyewa rumah ini sebaliknya menjadikannya rumah rehat bagi umum yang ingin merasai suasana tinggal di rumah kampung berpanoramakan sawah bendang.

“Kos mengubahsuai dan segala kelengkapan yang terdapat di rumah ini dibiayai oleh anak saya. Apa yang menariknya setiap bilik dan ruang tamu rumah terdapat penghawa dingin. Ini kerana ramai pelanggan kami, tak biasa dengan cuaca panas sawah bendang.

D’Bendang

“Selepas dia berpindah ke tempat lain, anak sulung saya Nazarudin memberikan cadangan supaya tidak lagi menyewa rumah ini sebaliknya menjadikannya rumah rehat bagi umum yang ingin merasai suasana tinggal dirumah kampung berpanoramakan sawah bendang.

“Kos mengubahsuai dan segala kelengkapan yang terdapat di rumah ini dibiayai oleh anak saya. Apa yang menariknya setiap bilik dan ruang tamu rumah terdapat penghawa dingin. Ini kerana ramai pelanggan kami, tak biasa dengan cuaca panas sawah bendang.

“Meskipun pendekatan dari segi kemudahannya lebih moden rumah tradisi kampung, namun keselesaan pelanggan adalah keutamaan kami,” katanya yang membesar di rumah itu sebelum keluar pada 2005.

D’Bendang

Mampu memuatkan 20 hingga 30 orang dalam satu-satu masa, teratak sarat 1001 satu kenangan buat Zaleha dan keluarganya itu, melalui beberapa peringkat membaik pulih dan pengubahsuaian.

 Jika sebelum ini, kadar sewaan bagi 1 malam RM250, berkuat kuasa pada 2016 kadar sewaan dinaikkan sebanyak RM50 iaitu RM300 dan terbaru, RM350.

“Harga itu menurut saya masih lagi berpatutan, tambahan pula jika dihuni lebih daripada satu keluarga pada satu-satu masa. Kebetulan pada tahun ini juga, kami menambah tandas di luar rumah untuk kemudahan penyewa.

D’Bendang

“Syukur Alhamdulillah kadar sewaan ini tidak menjejaskan jumlah pelanggan kami malah pada musim cuti sekolah Disember lalu, kami menerima tempahan sepanjang bulan. Ada di kalangan pelanggan berbangsa Cina dari Seremban, Negeri Sembilan dan Melaka. India juga ada.

“Sebagaimana diketahui umum, di Kuala Selangor ini saja terdapat banyak rumah rehat yang menarik. Salah satu yang sudah komersil, Homestay Haji Dorani Sabak Bernam,” katanya.

Bercakap mengenai penyediaan f&b (food and beverage), Zahliha berkata, kebiasaannya penghuni di D’Bendang Homestay, gemar mencari makan sendiri di kawasan sekitar apatah lagi, di Kuala Selangor, terdapat banyak restoran makanan laut dan masakan tempatan yang popular.  

D’Bendang

Antaranya Cendol Bakar; Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram, Kuala Selangor; Restoran Nur Cahaya Seafood, Pantai Remis, Kuala Selangor dan [email protected] View, Kuala Selangor. Keropok lekor gaya tradisi masyarakat Kuala Selangor turut dijual.

“Jika ada permintaan untuk pihak pengurusan D’ Bendang menguruskan makan minum buat penghuni dan pelanggan, kami sentiasa terbuka untuk membantu,” katanya mengakhiri perbualan.

Alamat : D’Bendang Homestay, Taliair 1 Ban 3 Sungai Sireh, Tanjung Karang, 45500, Selangor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 6 Nov 2018

Menurut Kajian, Makan Buah Pir Berkulit Merah Boleh Cantikkan Kulit

Lagi banyak makan, lagi cantik kulit anda!

Featured Thu, 23 Aug 2018

Jambu Air Bukan Saja Sedap, Malah Ada Khasiat Tersembunyi Yang Anda Tak Tahu

Vitamin C dan A yang terkandung dalam buah jambu air adalah sebagai sumber zat untuk mencantikkan kulit.

Featured Thu, 23 Jan 2020

Kebaikan limau mandarin untuk kecantikan dan kesihatan

Terlalu banyak khasiatnya, tetapi perlu waspada

Featured Wed, 10 Feb 2021

35 Juta Tuntutan MySalam Diluluskan, Manfaat RM 50 Sehari

Semoga bantuan ini mampu meringankan beban rakyat..

Featured Thu, 30 Apr 2020

KKM pantau 3 kluster COVID-19 di Sarawak

5 kes baharu dikesan di Bumi Kenyalang

Featured Mon, 20 Apr 2020
familuv Thu, 7 May 2020
Featured Wed, 15 Apr 2020
Featured Wed, 3 Feb 2021

Bayaran Rayuan GKP Bermula 5 Februari 2021

Semoga nasib para peniaga kecilan terbela

| Live TV