Featured By: tex_admin March 8, 2018 @ 1:03pm

Dilantik Wanita Pertama Pegawai Memerintah Kapal, Aida Dedikasi Kejayaan Buat Ibu tercinta

Pencapaian kaum wanita pada hari ini dalam pelbagai bidang kerjaya memang tidak dapat lagi diragui malah ada yang berupaya menandingi kaum lelaki. Itu yang dibuktikan oleh Leftenan Maritim, Aida Arzahari yang mencatat sejarah apabila dilantik  menjadi wanita pertama negara sebagai Pegawai Memerintah Kapal.

Aida yang berumur 35 tahun ini berjaya menerusi legasi arwah bapanya yang pernah berkhidmat dalam pasukan keselamatan negara. Hebat kan?

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/02/389059/aida-cipta-sejarah-wanita-pertama-pegawai-memerintah

Aida dilantik sebagai Pegawai Memerintah KM Nyalau yang berpangkalan di Lumut, Perak dalam Majlis Sambutan Ulang Tahun Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) ke-13 dan Perbarisan Tamat Latihan di Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah (AMSAS). 

Menurut anak sulung daripada tiga beradik ini, kejayaan adalah hasil dorongan daripada ibunya yang tidak pernah jemu memujuk Aida untuk menyertai Maritim Malaysia.

“Ayah saya anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan memang saya amat rapat dengan ayah. Sebagai anak sulung, ibu mahu saya mengikut jejak langkah ayah. Saya sememangnya menyimpan impian bergelar pegawai memerintah, namun tidak sangka ia secepat ini.”

Aida telah menyertai Maritim Malaysia pada 23 April 2012 sebagai pegawai pelatih dan pernah berkhidmat di Kota Kinabalu, Sabah. Menurutnya, pesanan arwah bapanya mahu beliau menjaga keluarga dan menjadi yang terbaik antara yang terbaik menjadi pemangkin semangat setiap kali berasa putus asa.

Kejayaan Aida ini boleh dijadikan sebagai inspirasi untuk wanita di luar sana. Buktikan wanita juga boleh melakukan apa jua perkara yang diidamkan sehingga berjaya. Buktikan bahawa wanita juga mampu menggenggam dunia!

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 22 Mar 2020

Malaysia catat 4 kematian baharu akibat COVID-19

Dua daripadanya berkaitan jemaah tabligh

Featured Fri, 22 May 2020

‘Diracun’ setiap hari, macam mana anak nak pintar!

Jangan turutkan sangat kehendak si kecil

Featured Tue, 17 Mar 2020

Cetak atas cetak, anda berani memperagakannya?

Benarkah rekaan ini untuk orang cantik saja?

Featured Sun, 3 May 2020

PKPB: Majikan perlu beri ruang kepada pekerja untuk mulakan tugas

Ikut jadual pergerakan yang disediakan PDRM

Featured Sat, 27 Jan 2018

Yuna Sah Milik Adam Sinclair

Penyanyi popular, Yuna kini sah bergelar isteri kepada jejaka pilihan hatinya, Adam Sinclair. Penyanyi yang kini menetap di Amerika Syarikat itu melangsungkan perkahwinan pada Jumaat, 26 Januari 2018 bertempat di Puncak Rimba, Bentong, Pahang.

Featured Sat, 30 Oct 2021

BKM 2022: Ini Mungkin Berita Baik Buat Golongan Bujang Dan Belia

Bagi mereka yang ketinggalan untuk mengikuti Pembentangan Belanjawan 2022 semalam, ini adalah antara keistimewaan yang akan diberikan kepada golongan belia dan bujang di Malaysia. Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 300 juta melalui Program eStart iaitu […]

Featured Mon, 13 Sep 2021
Featured Tue, 5 May 2020

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Gunakan masa ‘terperap’ di rumah untuk jadi lebih sihat

Featured Mon, 23 Mar 2020

Senaman ringkas untuk bahu elak tekanan akibat duduk terlalu lama

Sesiapa sahaja boleh lakukan 4 langkah mudah ini

| Live TV