Featured By: tex_admin March 8, 2018 @ 1:03pm

Dilantik Wanita Pertama Pegawai Memerintah Kapal, Aida Dedikasi Kejayaan Buat Ibu tercinta

Pencapaian kaum wanita pada hari ini dalam pelbagai bidang kerjaya memang tidak dapat lagi diragui malah ada yang berupaya menandingi kaum lelaki. Itu yang dibuktikan oleh Leftenan Maritim, Aida Arzahari yang mencatat sejarah apabila dilantik  menjadi wanita pertama negara sebagai Pegawai Memerintah Kapal.

Aida yang berumur 35 tahun ini berjaya menerusi legasi arwah bapanya yang pernah berkhidmat dalam pasukan keselamatan negara. Hebat kan?

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/02/389059/aida-cipta-sejarah-wanita-pertama-pegawai-memerintah

Aida dilantik sebagai Pegawai Memerintah KM Nyalau yang berpangkalan di Lumut, Perak dalam Majlis Sambutan Ulang Tahun Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) ke-13 dan Perbarisan Tamat Latihan di Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah (AMSAS). 

Menurut anak sulung daripada tiga beradik ini, kejayaan adalah hasil dorongan daripada ibunya yang tidak pernah jemu memujuk Aida untuk menyertai Maritim Malaysia.

“Ayah saya anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan memang saya amat rapat dengan ayah. Sebagai anak sulung, ibu mahu saya mengikut jejak langkah ayah. Saya sememangnya menyimpan impian bergelar pegawai memerintah, namun tidak sangka ia secepat ini.”

Aida telah menyertai Maritim Malaysia pada 23 April 2012 sebagai pegawai pelatih dan pernah berkhidmat di Kota Kinabalu, Sabah. Menurutnya, pesanan arwah bapanya mahu beliau menjaga keluarga dan menjadi yang terbaik antara yang terbaik menjadi pemangkin semangat setiap kali berasa putus asa.

Kejayaan Aida ini boleh dijadikan sebagai inspirasi untuk wanita di luar sana. Buktikan wanita juga boleh melakukan apa jua perkara yang diidamkan sehingga berjaya. Buktikan bahawa wanita juga mampu menggenggam dunia!

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 9 Dec 2019

SUU Balm, produk pelembap kulit bebas SLS dan SLES

Ramai melihat perubahan selepas menggunakannya.

Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Tue, 28 Jan 2020
Featured Wed, 11 Sep 2019
Eat Travel Sat, 5 Jan 2019

Resipi Burger Ayam Goreng Buttermilk Ini Gerenti Memuaskan Hati & Perut

Ayam goreng memang kena dengan rasa buttermilk itu.

Featured Fri, 17 Jan 2020
Featured Thu, 22 Nov 2018

Malaysia Pertaruh Perahu Bangau, Thailand Berbangga Dengan Kostum Gajah

Gajah merupakan tunggangan pahlawan sewaktu peperangan, dan menjadi lambang kekuatan keseluruhan kerajaan Thailand.

Featured Mon, 26 Apr 2021

Senarai 79 Buah Sekolah Di Selangor Diarahkan Tutup 2 Hari Akibat COVID-19

Susulan jangkitan Covid-19 yang dilaporkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam, sebanyak 79 buah sekolah di Selangor diarahkan tutup hari ini selama 2 hari. Menerusi pekeliling Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Selangor yang tular itu, ia membabitkan […]

Featured Sun, 19 Apr 2020

| Live TV