Featured By: Shaidah Shafie May 27, 2020 @ 5:06pm

Ekstrak buah-buahan tempatan untuk baja kulit

Manggis dan nanas, dua jenis buah-buahan tempatan yang digemari ramai bukan sahaja kerana rasanya yang enak, bahkan berguna untuk penjagaan kulit wajah.

Kulit manggis misalnya, kaya antioksidan dan sering dijadikan bahan utama dalam pembuatan produk kecantikan.

Begitu juga dengan asam Jawa yang sentiasa ada di dapur setiap rumah di Malaysia, bijinya sangat berguna untuk tujuan penjagaan kulit wajah kerana ekstrak biji asam Jawa mengandungi asid hyaluronik (HA).

 

Nor Zaini Md Noor (kiri) dan Zarina Abdullah sepakat menggunakan kebaikan kulit manggis untuk penjagaan kulit wajah. Foto: Ihsan Nor Zaini Md Noor.

HA adalah ramuan penting dalam kebanyakan produk penjagaan wajah seperti serum kerana fungsinya mengekalkan kelembapan kulit.

Sehubungan itu, terdapat serum yang diformulasi khusus daripada tiga bahan berkenaan bagi membaja kulit wajah agar terhindar daripada pelbagai ancaman radikal bebas.

Ekstrak nenas berfungsi membuang sel kulit mati pada wajah. Foto: Shopee.com

Pengasas bersama serum ZaynZarin, Nor Zaini Md Noor, berkata beliau dan rakan kongsi, Zarina Abdullah sepakat menghasilkan serum yang diperbuat daripada ekstrak manggis, nanas dan asam Jawa, untuk membantu meningkatkan keremajaan kulit wajah.

“Kulit manggis kaya antioksidan dan bersifat antipenuaan, oleh itu kami menggunakan ekstrak kulitnya untuk serum yang pada mulanya dihasilkan untuk kegunaan sendiri dan rakan-rakan terdekat.

“Begitu juga dengan nanas yang berfungsi untuk mengelupas secara lembut, menanggalkan sel kulit mati dan memudarkan pigmentasi menyebabkan kami mengambil keputusan untuk menggabungkan ketiga-tiga bahan ini dalam satu serum,” katanya ketika dihubungi Hijab & Heels.

Serum berasaskan kulit manggis, nanas dan biji asam Jawa berupaya menjadikan kulit lebih cerah dan lambat dimamah penuaan. Foto: ZaynZarinOfficial.

Serum adalah antara produk yang sering menjadi pilihan wanita dalam penjagaan kulit wajah agar kekal lembap, tegang dan cerah di samping berupaya melindungi kulit daripada pelbagai ancaman radikal bebas yang ada dalam udara.

Penjagaan awal terhadap kulit wajah dengan memakai serum juga boleh menjadikan kulit wajah lambat terkesan akan peningkatan usia sekali gus mengekalkan keanjalan dan kecerahan kulit.

Biji asam Jawa kaya asid hyaluronik yang berupaya mengekalkan kelembapan kulit. Foto: Lazada.com.

Nor Zaini berkata, lazimnya setiap wanita sangat mengambil berat akan penjagaan kulit wajah dan serum adalah antara produk wajib ada dalam simpanan.

“Serum biasa dipakai selepas penyegar dan dioles pada kulit dua kali sehari, iaitu waktu pagi dan petang.

“Namun begitu ada juga yang memakainya sekali sehari, bergantung pada kesesuaian pemakainya,” katanya.

Serum ekstrak kulit manggis, nanas dan biji asam Jawa ini ditawarkan pada harga RM72 dan boleh dibeli menerusi dalam talian di media sosial Instagram dan FB ZaynZarinofficial.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 10 Sep 2021

Transformasi TV9 Dengan Wajah Baru, #JanjiHappy Bakal Curi Perhatian Penonton

Saluran televisyen, TV9 tampil melakukan transformasi berwajah baru semalam. Menerusi slogan #JanjiHappy, stesen televisyen (TV) milik Media Prima Berhad (MPB) itu kini menjadi saluran hiburan yang menyasarkan penonton segenap lapisan umur bermula dari kanak-kanak hinggalah

Featured Sat, 24 Dec 2022

Alif Satar Sertai Ekspedisi Daki Jabal Nur – “Tak Boleh Bayang Macam Mana Dulu Nabi Muhammad SAW Panjat Sendirian”

Pelakon dan penyanyi, Alif Satar menzahirkan rasa syukur apabila diberi peluang untuk mendaki gunung bersejarah, Jabal Nur ketika menunaikan ibadah umrah.   View this post on Instagram   A post shared by Alif Satar®️ (@alifsatar)

Featured Wed, 7 Dec 2022
Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Featured Wed, 5 Jan 2022

Pak Nil Buka Kedai Percuma, Penuhi Keperluan Mangsa Banjir Di Bukit Changgang

Kebelakangan ini pengacara tersohor, Datuk Aznil Haji Nawawi tidak putus-putus menyalurkan bantuan kepada mangsa yang terjejas banjir di Bukit Changgang, Selangor. Pelbagai bantuan diberikan dari segi sumbangan keperluan harian dan bantuan sokongan mental serta fizikal

familuv Thu, 2 May 2019

Besarkan 6 anak dengan poket kosong, terpaksa tebalkan muka pinjam duit jiran

Penerima Anugerah Ibu Mithali Harian Metro 2019 kongsi kisah duka

Featured Wed, 13 May 2020
Featured Tue, 1 Nov 2022

Nak Hilangkan Perasaan Suka Atau Benci Terhadap Seseorang? Ini Pesanan Ustaz Azhar Idrus

Penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus atau dikenali sebagai UAI berkongsi tip bagaimana untuk menghilangkan perasaan suka atau benci terhadap seseorang. @mfazzy MASA MAIN PERANAN #masa #sangkabaik #doa #ustaz #mfazzy #tiktokguru #jombelajar #ustazazharidrus ♬ tak ingin

Featured Wed, 26 Feb 2020

Ibu paksa ustazah merangkak di depan murid diserang Bawang Rangers

Pemilik akaun Ajakati Ajakatin tutup akaun

| Live TV