Featured By: Fadzlena Jafar April 8, 2020 @ 10:46am

Elak jangkitan COVID-19 antara manusia dengan haiwan peliharaan

Laporan mengenai haiwan yang dikesan positif COVID-19 menimbulkan kebimbangan masyarakat akan kemungkinan jangkitan antara manusia dengan haiwan peliharaan.

Kelmarin, media melaporkan seekor harimau Malaya di Zoo Bronx, Amerika Syarikat (AS) bernama Nadia disahkan positif COVID-19 selepas mengalami batuk kering beberapa hari.

Harimau berusia empat tahun itu disyaki dijangkiti novel koronavirus itu daripada penjaga zoo yang tidak menunjukkan gejala sebelum itu. Selain Nadia, media Hong Kong turut melaporkan beberapa anjing peliharaan di negara itu dijangkiti COVID-19, manakala di Belgium seekor kucing turut dilaporkan positif COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dalam perkongsian di laman sosial Facebooknya berkata berdasarkan laporan yang diterima haiwan yang dijangkiti itu tidak menunjukkan gejala yang ketara, justeru masyarakat dinasihatkan supaya menjaga kebersihan bagi mengelakkan jangkitan manusia dengan haiwan peliharaan.

“Ramai yang ingin mengetahui mengenai kemungkinan jangkitan COVID-19 kepada binatang khususnya haiwan peliharaan. Bagi kebanyakan kita, haiwan peliharaan umpama keluarga dan amat sukar untuk melakukan penjarakan sosial dengan haiwan berkenaan.

“Oleh itu, penting bagi menjaga kebersihan termasuk apabila berada di sekitar haiwan peliharaan. Basuh tangan anda sebelum atau selepas menguruskan haiwan peliharaan,” tulisnya dalam perkongsian berkenaan.

Pakai kelengkapan keselamatan khususnya sarung tangan dan topeng ketika menuruskan haiwan peliharaan. (Gambar hiasan/NSTP)

Ketika ini, tiada laporan mengenai haiwan yang dijangkiti COVID-19 di Malaysia, namun langkah berjaga-jaga akan diambil Kementerian Kesihatan (KKM) bagi mengelakkan penularan antara manusia dengan haiwan peliharaan.

Ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 6 April lalu,  Dr Noor Hisham berkata, KKM akan mengadakan kerjasama dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk mengenal pasti prosedur bersesuaian bagi mengendalikan kes haiwan peliharaan yang kemungkinan turut dijangkiti COVID-19.

Sementara itu, BH melaporkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar dalam satu kenyataan semalam menjelaskan kajian saintifik menunjukkan haiwan peliharaan bukan penyebar COVID-19 meskipun haiwan boleh dijangkiti COVID-19.

Menurut kenyataan itu, kajian mendapati jumlah novel koronavirus yang ada dalam haiwan hanya dalam jumlah yang rendah, sekali gus hanya menyebabkana jangkitan yang ringan.

“Sehingga kini, punca jangkitan pada haiwan adalah daripada manusia. Oleh itu, jabatan menasihati pemilik haiwan yang mengesyaki dirinya dijangkiti COVID-19 untuk mengasingkan diri daripada haiwan kesayangan bagi mengelakkan ‘in contact’,” katanya.

Dalam kenyataan itu, Jabatan Perkhidmatan Veterinar turut berkongsi petikan kenyataan Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia (OIE) yang dikeluarkan awal April lalu membabitkan jangkitan COVID-19 pada dua ekor anjing di China.

OIE dipetik berkata, anjing berkenaan tidak menunjukkan sebarang tanda klinikal penyakit itu, justeru tiada bukti bahawa haiwan memainkan peranan dalam menyebarkan wabak terbabit. Kajian lanjut sedang dilakukan untuk memahami jika dan bagaimana haiwan lain akan mendapat kesan jangkitan COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 3 May 2021

Bayaran i-Sinar Dibuat Pada Hari Isnin Sehingga 11 Mei

Umum maklum, sejak kerajaan memperkenalkan i-Sinar, isu ini sering menjadi tumpuan utama rakyat. Terbaru, Kumpulan Wan Simpanan Pekerja (KWSP) menjelaskan pembayaran bagi permohonan i-Sinar pada bulan ini akan dibuat pada Isnin sehingga 11 Mei ini. […]

Featured Wed, 25 Sep 2019

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pakai korset beriya, makan tak dijaga macam nak kurus tu sis?

Gaya Hidup Mon, 26 Nov 2018
Gaya Hidup Tue, 31 Jul 2018

8 Cara Cool Hilangkan Sunburn Di Muka

Mereka yang berkulit cerah lebih mudah terkena sunburn daripada orang yang berkulit gelap

Gaya Hidup Sat, 17 Nov 2018

Dari Moyang Hingga Ke Cicit Semuanya Pilot, Wow Hebatnya Keluarga Ini!

Generasi Bhasin telah bergiat dalam dunia penerbangan hampir 100 tahun.

Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Thu, 4 Mar 2021
Featured Mon, 9 Aug 2021

Permohonan & Semakan PSU 4.0, Bantuan RM 600 Buat Semua Pekerja

Para majikan kini boleh mula memohon bantuan di bawah Program Subsidi Upah 4.0 yang dibuka bermulai 1 Ogos sehingga 31 Oktober. Menerusi PSU 4.0, bantuan berjumlah RM 600 akan disalurkan terus kepada majikan dan terhad […]

| Live TV