Featured By: Ad Ops July 20, 2018 @ 12:00pm

Elak Poket Robek Di Pasaraya, Ini Helah Pintar Yang Perlu Anda Tahu

Wanita dan membeli-belah memang tak dapat dipisahkan. Lagipun, ia boleh menjadi terapi untuk diri selepas penat melakukan kerja harian.

Dan menjadi lumrah pada setiap bulan, anda pasti akan pergi ke pasaraya untuk membeli stok makanan dan kelengkapan rumah. Di sinilah bahayanya, apabila anda membeli barangan lebih daripada keperluan dan berlakulah pembaziran yang tidak diingini.

Foto: iStock

Baru nak terapikan diri dengan shopping, tapi dah stres sebab duit dah habis. Jadi, bagaimana anda hendak membeli-belah dan pada masa sama boleh jimatkan duit anda? Jom ketahui 6 tip yang boleh mengurangkan poket anda daripada robek.

1. Buat senarai terperinci barangan yang diperlukan

Foto: Get Healthy Get Hot

Penulis pasti ramai wanita yang membuat senarai sebelum ke pasaraya kan? Namun, penulis percaya bila dah sampai ke pasaraya, kertas senarai pun dah entah ke mana ditimbuni barang-barang yang tak sepatutnya anda beli.

Kunci utama, anda perlu PATUH dengan senarai yang anda tulis. Apabila masuk ke lorong barangan yang mempunyai pelbagai promosi dan tawaran hebat, jangan terperdaya. Tetapkan hati anda dan beli apa yang perlu sahaja.

2. Elak pergi ke pasaraya dengan perut kosong

Secara psikologinya, anda akan cenderung untuk membeli makanan yang ‘mengarut’ apabila sedang lapar. Menurut kajian Universiti of Minnesota, rasa lapar mampu meningkatkan nafsu dan keinginan untuk memiliki bukan saja produk makanan, malah objek bukan makanan.

Justeru, pastikan anda isi perut anda terlebih dahulu sebelum keluar membeli-belah agar anda dapat mengekang diri daripada membeli tanpa berfikir panjang, terutama barang yang langsung tiada dalam senarai anda.

3. Jalan terus ke sudut produk yang perlu

Foto: Mirror

Biasalah, nama pun shopping, mestilah kita akan jalan-jalan dulu satu pasaraya. Kalau boleh setiap lorong nak masuk. Elakkan rutin sebegitu kerana kebarangkalian untuk anda beli barangan yang tidak perlu memang tinggi.

Seafdalnya, terus pergi ke lorong atau sudut yang menjual barangan yang anda perlu sahaja. Jimat masa, jimat duit. Badan pun tak penat.

4. Jangan terperdaya dengan produk pada paras mata

Foto: Mirror

Ini adalah fakta yang ramai tidak tahu. Kebanyakan pasaraya akan meletakkan produk yang lebih mahal, baru atau popular pada paras mata untuk meningkatkan jumlah jualan.

Jadi, lihatlah produk di paras atas atau bawah terlebih dahulu untuk mencari alternatif yang lebih murah.

5. Elak guna troli

Foto: Parade

Secara psikologi, lagi besar ruang, lagi banyak barang yang dibeli. Selagi tidak penuh troli, selagi itulah kita cuba untuk mengisinya. Sebaiknya, jika anda rasa barangan yang hendak dibeli tidak banyak, guna sahaja bakul.

6. Semak semula belian sebelum bayar

Foto: Daily Record

Belek dan tengok semula troli atau bakul belian anda sebelum anda pergi ke lorong bayaran. Fikir semula sama ada anda betul-betul perlukan barangan tersebut. Pada masa inilah, anda kena hati kering.

Sumber: Her Inspirasi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 13 Apr 2020

Cara rawat demam anak tanpa perlu ke klinik. Nombor 3 terbukti berkesan!

Kaedah alternatif diamalkan sejak zaman-berzaman

Eat Travel Sun, 26 Apr 2020
Eat Travel Sat, 23 May 2020
Featured Fri, 5 Jul 2019

Influencer jelmaan ‘kembar’ selebriti

Iras wajah mereka mengelirukan!

Gaya Hidup Thu, 21 Jun 2018

Nak Rambut Kepuk-Kepuk Tahan Lama, Praktikkan 4 Trik Ini

Memastikan rambut yang sudah di-blow maintain kepuk-kepuk memang payah.

Featured Mon, 28 Jun 2021

Bantuan Khas COVID-19 RM800 Buat B40 & RM250 Buat M40 Ogos Ini

Menerusi pakej perlindungan rakyat dan pemulihan ekonomi (PEMULIH) yang disampaikan oleh Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yasin hari ini, kerajaan komited untuk terus membantu ekonomi rakyat. Menurut beliau, selain B40, golongan isi rumah dan […]

Featured Fri, 1 May 2020

Kerajaan laksana PKPB mulai 4 Mei 2020

Langkah diharap dapat imbangi ekonomi negara

Featured Tue, 7 May 2019

Zendaya hadiri Met Gala sebagai Cinderella dengan gaun yang bercahaya setelah ‘dijampi!’

Lihatlah bagaimana busana rekaan Tommy Hilfiger ini menyala!

| Live TV