Eat Travel By: tex_admin September 18, 2019 @ 3:36pm

Enam cara mengekalkan kesegaran sayuran dan buahan di rumah anda.

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Sayur-sayuran dan buah-buahan enak dinikmati ketika ia segar, namun ada juga sayur yang perlu dimasak terlebih dahulu sebelum dimakan dan buah juga tidak terkecuali, perlu diperam sementara menunggu masak dan boleh dimakan.

Pokok pangkalnya, sayur atau buah yang segar lebih enak dinikmati berbanding dengan yang sudah layu atau terlebih masak, namun kadang kala cuaca sering membuatkan sayur berdaun menjadi cepat layu atau busuk setelah dibeli dan dibawa pulang ke rumah.

Hal ini pasti biasa berlaku kerana kebanyakan daripada kita membeli buah-buahan dan sayur-sayuran sekali gus pada hujung minggu dan akan disimpan di dalam peti sejuk.

Cara penyimpanan yang tidak betul akan menyebabkan bahan yang dibeli itu menjadi cepat lembik selain tidak segar untuk dimakan. Oleh itu, amat penting untuk mengetahui cara penyimpanan sayuran dan buah-buahan yang betul di rumah anda.

Berikut merupakan panduan mengekalkan kesegaran sayuran dan buahan yang boleh anda ikuti:

 1. Jangan letakkan sayuran dan buah-buahan yang mengeluarkan gas  etilena dan jenis sayuran dan buahan yang sensitif terhadapa gas tersebut di tempat yang sama. Gas etilena berupaya membantutkan proses matang sayuran dan buah-buahan yang disimpan.

          Jenis buah dan sayur yang mengeluarkan gas etilena: Avokado, pisang, labu, buah kiwi, manga, nectarines, pear, plum dan tomato.

         Jenis buah dan sayur yang alah terhadap gas etilena: Epal, brokoli, lobak merah, sayuran hijau dan tembikai.

 1. Simpankan kubis dan herba segar di dalam beg plastik khas ataupun bekas kedap udara. Pastikan terdapat sedikit udara di dalam bekas yang digunakan.

  Foto: lifestylecollective.co

 2. Jangan basuh sayuran yang hendak disimpan di dalam peti ais anda. Kelembapan pada bahagian luar sayuran dan buahan akan mendorong kepada pertumbuhan kulat yang akan merosakkan makanan anda. Jika anda tetap mahu membasuhnya, pastikan sayuran dan buahan terrsebut dikeringkan sepenuhnya sebelum disimpan.

  foto: foodcoachforme.com

 3. Sediakan plastic ataupun bekas Tupperware khas yang kedap udara untuk menyimpan setiap jenis sayuran anda di dalam bekas yang berlainan.

  Foto: bizongo.com

 4. Bagi menjaga keaslian rasa untuk sayuran seperti kentang, bawang dan tomato, pastikan anda tidak menyimpannya di dalam peti ais. Letakkan sayuran tersebut di tempat yang kering dan tidak terdedah kepada haba panas.

  Foto: herbalwater.typepad.com

 5. Lapikkan tisu kering di bahagian bawah bekas sayuran bagi menghalang pertumbuhan kulat yang boleh merosakkan kesegaran sayuran anda.

Setelah melakukan segala perkara di atas, pastikan anda mengetahui tempoh penyimpanan yang ideal untuk setiap jenis sayuran dan buah-buahan yang anda  beli.

Sumber: popsugar.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 27 Aug 2019

Transformasi luar biasa seni macrame, rotan dan daun kering jadi pilihan mempelai!

Konsep perkahwinan berkonsepkan Boho jadi pilihan pengantin 2019

Featured Wed, 11 Aug 2021

“Tiada Sakit Yang Paling Dalam Selain Kehilangan Ayah Ibu..”- Bapa Amylea Azizan Meninggal Dunia Akibat Komplikasi Jantung

Penyanyi berbakat besar, Amylea Azizan memaklumkan pemergian bapanya, Azizan Zainal Abidin yang meninggal dunia akibat jangkitan kuman sebentar tadi. Menerusi laman Instagram miliknya, pelantun lagu Tetap Kamu itu memaklumkan berita pemergian bapanya yang telah lama […]

Featured Wed, 15 Apr 2020
Featured Wed, 14 Aug 2019
Featured Tue, 28 Apr 2020

Tidak pasti jangan kongsi, tindakan tegas akan diambil!- Ismail Sabri

Amaran kepada mereka yang sebar berita palsu

Featured Thu, 18 Jan 2018

Intai Diet Selebriti

Pernah terfikir bagaimana cara golongan selebriti mengekalkan bentuk badan menarik? Jom semak fakta berikut. Fazura – Amal Minum Teh Hijau Pelakon jelita, Fazura punya cara tersendiri untuk tampil menawan. Selain  menjaga pemakanan dengan mengambil makanan […]

Featured Thu, 1 Nov 2018

Exam Bagi Tahun 1, 2 Dan 3 Akan Dimansuhkan Bermula Tahun 2019

Pemansuhan peperiksaan tersebut akan digantikan dengan pentaksiran.

Featured Sat, 24 Jul 2021

Pelakon Veteran Datuk Baharuddin Omar Meninggal Dunia Akibat Sesak Nafas

Industri hiburan hari ini dikejutkan dengan kehilangan sebutir permata yang pernah menyinari dunia perfileman suatu ketika dahulu. Pelakon veteran Datuk Baharuddin Omar, 85, atau lebih dikenali dengan watak Anjang Aki dilaporkan menghembuskan nafas terakhir di kediamannya […]

Eat Travel Mon, 12 Nov 2018

Ini Bukan Sembarang Muzium, Syaratnya Wajib Pakai Sut Skuba! Wow Luar Biasa!

Cancun Underwater Museum (MUSA), sebuah muzium bawah laut yang menjanjikan pengalaman luar biasa.

Featured Sun, 22 Mar 2020

Malaysia catat 4 kematian baharu akibat COVID-19

Dua daripadanya berkaitan jemaah tabligh

| Live TV