Eat Travel By: tex_admin September 18, 2019 @ 3:36pm

Enam cara mengekalkan kesegaran sayuran dan buahan di rumah anda.

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Sayur-sayuran dan buah-buahan enak dinikmati ketika ia segar, namun ada juga sayur yang perlu dimasak terlebih dahulu sebelum dimakan dan buah juga tidak terkecuali, perlu diperam sementara menunggu masak dan boleh dimakan.

Pokok pangkalnya, sayur atau buah yang segar lebih enak dinikmati berbanding dengan yang sudah layu atau terlebih masak, namun kadang kala cuaca sering membuatkan sayur berdaun menjadi cepat layu atau busuk setelah dibeli dan dibawa pulang ke rumah.

Hal ini pasti biasa berlaku kerana kebanyakan daripada kita membeli buah-buahan dan sayur-sayuran sekali gus pada hujung minggu dan akan disimpan di dalam peti sejuk.

Cara penyimpanan yang tidak betul akan menyebabkan bahan yang dibeli itu menjadi cepat lembik selain tidak segar untuk dimakan. Oleh itu, amat penting untuk mengetahui cara penyimpanan sayuran dan buah-buahan yang betul di rumah anda.

Berikut merupakan panduan mengekalkan kesegaran sayuran dan buahan yang boleh anda ikuti:

 1. Jangan letakkan sayuran dan buah-buahan yang mengeluarkan gas  etilena dan jenis sayuran dan buahan yang sensitif terhadapa gas tersebut di tempat yang sama. Gas etilena berupaya membantutkan proses matang sayuran dan buah-buahan yang disimpan.

          Jenis buah dan sayur yang mengeluarkan gas etilena: Avokado, pisang, labu, buah kiwi, manga, nectarines, pear, plum dan tomato.

         Jenis buah dan sayur yang alah terhadap gas etilena: Epal, brokoli, lobak merah, sayuran hijau dan tembikai.

 1. Simpankan kubis dan herba segar di dalam beg plastik khas ataupun bekas kedap udara. Pastikan terdapat sedikit udara di dalam bekas yang digunakan.

  Foto: lifestylecollective.co

 2. Jangan basuh sayuran yang hendak disimpan di dalam peti ais anda. Kelembapan pada bahagian luar sayuran dan buahan akan mendorong kepada pertumbuhan kulat yang akan merosakkan makanan anda. Jika anda tetap mahu membasuhnya, pastikan sayuran dan buahan terrsebut dikeringkan sepenuhnya sebelum disimpan.

  foto: foodcoachforme.com

 3. Sediakan plastic ataupun bekas Tupperware khas yang kedap udara untuk menyimpan setiap jenis sayuran anda di dalam bekas yang berlainan.

  Foto: bizongo.com

 4. Bagi menjaga keaslian rasa untuk sayuran seperti kentang, bawang dan tomato, pastikan anda tidak menyimpannya di dalam peti ais. Letakkan sayuran tersebut di tempat yang kering dan tidak terdedah kepada haba panas.

  Foto: herbalwater.typepad.com

 5. Lapikkan tisu kering di bahagian bawah bekas sayuran bagi menghalang pertumbuhan kulat yang boleh merosakkan kesegaran sayuran anda.

Setelah melakukan segala perkara di atas, pastikan anda mengetahui tempoh penyimpanan yang ideal untuk setiap jenis sayuran dan buah-buahan yang anda  beli.

Sumber: popsugar.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 9 Oct 2021
Featured Fri, 9 Jul 2021

Ambil Pelakon Veteran Jadi Watak Utama, Ramai Tertunggu Drama Ayahanda

Sebuah drama yang diadaptasi daripada novel DBP yang merupakan karya ternama penulis sastera terulung iaitu Allahyarham Azizi Haji Abdullah mencuri perhatian penonton di sosial media. Drama Ayahanda mengisahkan konflik yang dihadapi oleh seorang ayah yang

Featured Mon, 31 May 2021

Orang Ramai Tidak Boleh Pilih Jenis Vaksin -Khairy Jamaluddin

Bagi mempercepatkan proses pemberian vaksin, Kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan orang ramai memilih jenis vaksin dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin berkata sebelum ini kerajaan bercadang untuk memberikan kebebasakan kepada orang

Featured Sat, 9 Apr 2022

Akibat Tempeleng Chris Rock, Will Smith Dilarang Sertai Anugerah Oscars Selama 10 Tahun

Will Smith juga tidak dibenarkan untuk hadir ke mana-mana program dianjurkan lembaga akademi

Featured Fri, 7 Oct 2022

[VIDEO] Tak Sabar Nak Cium Isteri, Suami Tasnim Shah Dikecam – “Gaya Macam Mat Rempit, Tak Jaga Aib!”

Alamak, apa kes ni gais? Tengah kecoh kat Twitter tuu 🥵 Mungkin Amin Daniel saja bergurau tapi…. 🥲

Eat Travel Fri, 8 Jun 2018

Ini Rupanya Cara Nak Buat Kuih Siput Ekspres. Memang Mudah!

Kuih siput ekspres ini memang rangup dan sedap!

Featured Thu, 23 Jun 2022

[VIDEO] Siap Bayar RM100,000 Secara Tunai! Kak KM Hadiahkan Ibu Kereta – “Sayang Memang Dah Niat Mak”

Fuh, bertuah betul Normah anak belikan kereta cash! Takyah pening nak bayar bulan-bulan 😂Min tabikk dengan sikap Kak KM yang sentiasa bahagiakan ibu 🥰 Rezeki takkan pernah berkurang malah bertambah bila kita tak kedekut dengan ibu bapa ❤️

Featured Mon, 17 Feb 2020

| Live TV